Monthly Archives:

kesäkuu 2020

Kauneus

Überwood-tuotteet: ekologista hiustenhoitoa

uberwood-tuotteet

Tuotteet PR-näytteitä, *mainoslinkki

Viime vuoden puolella Suomeen rantautuneet saksalaiset Überwood-tuotteet hurmaavat ympäristöystävällisyydellään, mutta lupaavat myös tehoa luonnon raaka-aineillaan. Kaikki sarjan tuotteet ovat sertifioitua, vegaanista luonnonkosmetiikkaa. Überwood-hiustenhoitosarja koostuu seitsemästä eri tuotteesta: kolmesta eri hiustyypille sopivasta shampoosta, suihkugeelistä, hiussuihkeesta, hoitoaineesta sekä hiusnaamiosta.

Überwood-sarjan ekologisuus on huomioitu pakkauksia myöten. Männyn käyttäminen ei rajoitu pelkästään itse tuotteeseen, sillä myös pakkausten raaka-aineista 20 % koostuu männystä ja muista havupuista. Tämä vähentää muovin valmistukseen käytettävän raakaöljyn tarvetta 40 %. Pakkauksissa onkin miellyttävä “puinen” tuntuma. Tyhjät pakkaukset voi kierrättää käytön jälkeen muovin keräykseen.

Mikä ihmeen männyn sydänpuu-uute?

Kun männyn ikä lähenee 20 vuotta, alkaa rungon sisäosiin kehittyä sydänpuuksi kutsuttua ydintä, johon puolestaan kehittyy luontaisia lahonsuoja-aineita. Überwood-tuotteiden salaisuus piilee juurikin männyn sydänpuun uutteessa, jonka teho on tunnettu hiustenohoidossa jo pitkään. Männyn sydänpuu sisältää flavonoideja, aminohappoja, kivennäisaineita ja eteerisiä öljyjä, jotka suojaavat ja vahvistavat hiusta ja päänahkaa hellästi.

Luonnonkosmetiikan hiustuotteiden testailu on usein aikamoista arpapeliä. Harvassa ovat nimittäin ne tuotteet, jotka oikeasti riittävät hoitamaan omaa vaalennettua, luonnonkiharaa hiustani, joka kaipaa tajuttoman määrän kosteutusta ja silotusta. Myös tuotteiden kohtuullinen hinta mietitytti – olisiko näistä tuotteista takkutukkani kesyttämiseen?

uberwood-shampoo

Überwood-shamp00 x 3

Überwoodin valikoimasta löytyy kolme erilaista shampoota eri hiustyypeille: Hair Repair vaurioituneille hiuksille, Colour Shine värjätyille hiuksille sekä Scalp Care herkälle hiuspohjalle. Kaikki shampoista vaahtoavat erinomaisesti, mikä ei luonnonkosmetiikan tuotteiden kohdalla ole aina itsestään selvää.

Hair Repair*: Testasin ensimmäisenä tätä shampoota ja siis wow, hiukset tuntui jo ennen hoitoaineen levittämistä ihan silkkisen pehmeiltä! Arvatenkin tästä tuli siis heti suosikkituote, joka pidemmällä aikavälillä auttaa rakentamaan vaurioituneet hiukset takaisin pehmeiksi ja hyvinvoiviksi sisältämänsä vehnäproteiinin avustuksella.

Colour Shine*: Myös tämän shampoon kohdalla ensivaikutelma oli pelkästään positiivinen: hiuksista tuli helposti kammattavat ja kiiltävät jo ensimmäisen testikerran jälkeen. Colour Shine sisältää riisinalkiouutetta, joka suojaa ja hoitaa värjättyjä hiuksia.

Scalp Care*: Männyn sydänpuu-uute ja nokkonen vahvistavat ärtynyttä hiuspohjaa ja vähentävät kuivuutta. Itselläni ei ole ongelmia hiuspohjan kanssa, joten annoin tämän tuotteen miehen arvioitavaksi. Siihen malliin on pullo jo huvennut, että on tainnut olla toimiva tuote. Päänahan kutina, hilseily ja punoitus ovat kuulemma kaikki hävinneet!

uberwood-tuotteet

Überwood-hoitosuihke ja -suihkugeeli

Hair Tonic*: Männyn sydänpuu-uutetta ja koivu-uutetta sisältävä hiussuihke sopii kosteuttamaan hiuspohjaa ja kuivia hiuksia. Tuote lupaa myös avittaa hiustenkasvua, joten tätä onkin tullut suihkuteltua ahkerasti kosteisiin hiuksiin ja hiuspohjaan aina pesun jälkeen. Mitään muutosta kasvunopeudessa en ole huomannut, mutta hiukset ainakin tuntuvat kosteutetummilta. Tuoksu on mieto, raikas ja hieman metsäinen.

Vital Shampoo & Shower Gel: Tämä kahden tuotteen yhdistelmä sopii käytettäväksi sekä shampoona että suihkugeelinä. Tuoksu on todella metsäinen ja raikas, sillä tuote sisältää virkistävää metholia. Olen käyttänyt tätä pelkästään suihkugeelinä, joten toimivuudesta shampoona en osaa antaa tarkempaa arviota.

uberwood-hoitoaine

Überwood-hoitoaine ja -hiusnaamio

Colour Shine*: Värjätyille hiuksille sopiva hoitoaine tekee hiuksista aivan silkkisen pehmeät Männyn sydänpuun, babassuöljyn ja riisinalkiouutteen ansiosta. Tykkään myös eniten tämän tuotteen tuoksusta, sillä se on muiden tuotteiden metsäisiin vivahteisiin verrattuna ihanan makea ja hedelmäinen.

Hair Repair Treatment*: Täyden kympin hiusnaamio antaa kuiville hiuksille elvytystä Männyn sydänpuun, esikkoöljyn ja sheavoin avulla. Ihanan tuoksuinen naamio on täyteläinen ja se levitetään hiuksiin 5-10 minuutiksi. Lopputuloksena on silkin pehmeät ja kiiltävät hiukset, jotka eivät kuitenkaan tunnu latteilta.

Ostaisinko uudestaan?

Todellakin! Überwood on aivan ihana luonnonkosmetiikan sarja, josta löytyy lähes jokaiselle jotakin. Varsinkin Repair-tuotteet tekivät niin hyvän vaikutuksen, että varmasti hemmottelen hiuksiani niillä myös jatkossa. Edullisuus ja ekologiset pakkaukset tekevät sarjasta vielä houkuttelevamman.

Überwoodin tuotteita saa ostettua ainakin Ruohonjuuresta, Hyvinvoinnin Tavaratalosta*, Ekolosta ja Sokokselta.

Terveys

Vegaanin terveystarkastus: verikokeiden tulokset tarkastelussa

vegaani terveys

Yhteistyössä: Puhti
*mainoslinkki

Olen jo pitkään kärsinyt epämääräisistä oireista: väsymyksestä, päänsäryistä, migreenistä, jalkakivuista, rytmihäiriöistä, voimattomuudesta, vatsaoireista, uniongelmista ja muistivaikeuksista. Mielialakin on ollut alavireinen, enkä ole oikein jaksanut innostua mistään. Pahinta on ollut se, että oireisiin on tottunut ja alkanut itsekin ajattelemaan, että tällainen minä sitten vaan olen. Muistan vieläkin erään lääkärin sanat muutamien vuosien takaa, kun vatsaoireita tutkittiin, mutta mitään varsinaista syytä ei löydetty: “niiden kanssa oppii elämään”.

Mutta eihän se niin mene. Ei kenenkään tulisi hukata elämäänsä kipeänä ja väsyneenä laahustamiseen, jos asialle voi jotain tehdä. Niinpä päätin (taas kerran) ottaa ohjat omiin käsiini ja selvittää terveyden tilaani vähän laajemmilla verikokeilla yhteistyössä Puhdin kanssa. Puhti tarjoaa laboratoriokokeita ilman lääkärin lähetettä*, eli kuka tahansa voi mennä Puhdin kautta mittauttamaan arvoja esimerkiksi D-vitamiinista ferritiiniin ja kolesterolista täydelliseen verenkuvaan. Paketin voi koota myös täysin omien tarpeiden mukaan. Kaikkea löytyy! Hinnat ovat myös maltillisia, joten suuria summia ei kokeisiin tarvitse laittaa.

Itse valitsin Kasvissyöjän ja vegaanin terveystarkastuksen*, joka sisältää erityisesti kasvisruokailijoille sopivan paketin erilaisia kokeita. Siihen kuuluvat muun muassa erittäin tärkeät B12-, folaatti-, rauta- ja D-vitamiini-mittaukset. Testitulosten avulla saa selkeän katsauksen omaan terveyteen ja esimerkiksi ruokavalion monipuolisuuteen, joskaan sekään ei aina kerro kaikkea, kuten omalla kohdallani.

Tällä kertaa en pyörtynyt

Asioiminen Puhdilla on todella helppoa ja nopeaa. Testipaketti tilataan verkkokaupasta, jonka jälkeen voi varata ajan lähimpään laboratorioon, joita on 24 eri paikkakunnalla. Itse kävin näytteenotossa Fredrikinkadun SynLabissa ja kaikki meni oikein sujuvasti. Ennen testejä piti olla 10-14 h syömättä ja juomatta, joten varasin ajan heti aamuun.

Jännitän verikokeita TODELLA PALJON, sillä minulla on taipumusta pyörtyä 😄 Näytteenotto onnistui pyynnöstäni rennosti sängyllä maaten ja säästyin pahimmalta heikotukselta, vaikka testit muutaman putkilon vaativatkin. Suurin osa tuloksista valmistui jo saman päivän aikana ja loputkin heti seuraavana aamuna tekstiviestin saattelemana.

Testitulokset tarkastelussa

Otin kuvakaappaukset suoraan Oma Puhti -palvelusta, josta testitulokset voi omatoimisesti käydä katsomassa heti niiden valmistuttua. Koska kaipasin tulosten purkamiseen ja jatkotoimenpiteisiin lääkärin apua, varasin tulosten valmistuttua puolen tunnin puhelinajan vielä samalle illalle.

B12-vitamiinin mittaus jännitti, sillä se on vegaaniksi ryhtyessäni ollut matalalla ja sen puute olisi myös selittänyt osan kummallisista oireistani. Positiivinen yllätys kuitenkin oli, että B12-arvoni olikin mitä mainioin! Kiitos tästä kuuluu tälle käyttämälleni valmisteelle, jonka imeytyminen alkaa jo suussa, jolloin esim. suolistovaivat eivät ole häiritsemässä imeytymistä.

B12-vitamiini on vegaaneille äärimmäisen tärkeää ottaa purkista, sillä sitä saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista sekä esimerkiksi B12-vitamiinilla rikastetuista kasvimaidoista- ja jugurteista. Tästä postauksesta löytyy lisää tietoa B12-vitamiinin tärkeydestä.

b12-vitamiini vegaani

Myös folaatti- eli foolihappoarvot olivat loistavat, eikä ihme, sillä syön paljon folaattipitoisia ruokia, kuten soijaa, pinaattia, parsakaalia ja hampunsiemeniä. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan keskimääräinen suomalainen ei saa tarpeeksi folaattia, joten oma folaattiarvo kannattaa ehdottomasti käydä mittauttamassa. Folaatti on erityisen tärkeä etenkin raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville naisille.

korkeat folaattiarvot vegaani

Myös kolesteroliarvot näyttivät testitulosten mukaan oikein hyviltä. Vegaaninen ruokavalio on muuten erinomainen tapa pitää kolesteroliarvot kurissa, sillä vegaaniruoka ei sisällä juurikaan kolesterolia.

vegaani kolesteroli
kolesteroli vegaani

Matala D-vitamiini väsyttää ja masentaa

D-vitamiinin punaista huutavasta mittaustuloksesta olin hieman hämmentynyt – olinhan syönyt D3-vitamiinia tunnollisesti vuoden ympäri 50 µg päivässä! Lääkärin mukaan D-vitamiinin heikkoon imeytymiseen syynä saattaa olla juurikin alussa mainitsemani suolisto-oireet, joten sain luvan nostaa annosta isommaksi ja nauttia auringosta (turvallisesti tottakai), jotta D-vitamiinivarastot täyttyisivät myös ihon kautta auringon säteilyn vaikutuksesta.

Matala D-vitamiiniarvoni voisikin selittää väsymystä, huonoa mielialaa, uniongelmia ja muistivaikeuksia. Lääkärin mukaan tavoitetaso D-vitamiinille olisi 90-120 nmol/l, johon aion todellakin pyrkiä. Ajattelin kolmen kuukauden päästä käydä kontrolloimassa mittauksen ja toivottavasti silloin arvot olisivat jo kunnossa.

vegaani d-vitamiini

Alhainen ferritiini aiheuttaa lukuisia oireita

Myös varastoraudasta kertova ferritiiniarvo kiikkui viitearvojen alapuolella. Raudanpuute on etenkin naisilla hyvin yleinen ja valitettavasti myös alidiagnosoitu, ällöttävästi “muoti-ilmiöksikin” nimitetty vaiva. Huoh. Omasta kokemuksestani voin todeta, että asiaan perehtyneeltä lääkäriltä on kuitenkin mahdollista saada apua, joten ei kannata sokeasti uskoa yhden lääkärin mielipidettä. Oma ferritiiniarvoni oli muutama vuosi sitten vaivaiset 9,4, joka oli silloin minua hoitaneen lääkärin mukaan hyvä. Voi kunpa vaan olisin tiennyt, että ei todellakaan ole!

Nyt ferritiiniarvo oli pikkuisen viime kertaista mittausta parempi (28,6 µg/l), mutta silti minulla on aivan selkeästi raudanpuute. Hemoglobiini (140) ja punasolut olivat normaalit, joten kyseessä on siis raudanpuute ilman anemiaa. Pelkkä hemoglobiini ei kerro totuutta raudanpuutteesta, minkä vuoksi juurikin ferritiinin mittaaminen on tärkeää.

matala ferritiini vegaani

Puhdin sivuilta löytyy todella kattava tietopaketti raudanpuutteesta ja ferritiinistä*. Kannattaa ehdottomasti käydä lukaisemassa se, jos kärsii epämääräisistä oireista, joille ei tunnu löytyvän selitystä. Raudanpuutteen syy tulee kuitenkin aina selvittää, eikä rautaa pidä syödä ilman asiaan perehtyneen lääkärin ohjeistusta. Itselläni täyttyvät Puhdin listauksesta suurin osa alhaisen rautavaraston oireista ja nyt onkin edessä kuukausia kestävä rautatankkaus.

Puhdin kautta varatun lääkärin mukaan hyvä tavoitetaso minun ferritiinilleni on 100, jota lähden nyt tavoittelemaan. Raudanpuutteen oireet saattavat helpottaa vasta sitten, kun ferritiiniarvo on pysynyt korkealla pidempään. Mitään pikaista helpotusta siis tuskin on odotettavissa, vaikka olen huomannut nyt muutaman viikon raudan syömisen jälkeen jo unenlaadun parantuneen ja ikävien kammiolisälyöntien hieman helpottaneen. Jos kammiolisälyöntejä ei ferritiinin nostamisesta huolimatta saada kuriin, päädyn hyvin todennäköisesti leikkauspöydälle, joten tässä on oikeasti aika kovat panokset pelissä. Fingers crossed!

Yksi asia jäi harmittamaan

Näiden mittausten lisäksi Kasvissyöjän ja vegaanin terveystarkastukseen* kuului myös täydellinen verenkuva, mikä näytti onneksi ihan normaalilta. Olen niin iloinen ja tyytyväinen siitä, että menin mittauksiin ja sain selvyyttä epämukavaan olooni. Päivittelen jatkossakin tänne väliaikatietoja siitä, miten rauta- ja D-vitamiinikuurit lähtevät tehoamaan ja tuovatko ne avun näihin vaivoihin. Jos oma terveys yhtään mietityttää, kannattaa ehdottomasti tutustua Puhdin palveluihin, minä voin ainakin 100 % suositella! Ainoa asia mikä harmittaa on se, etten mennyt jo paljon aikaisemmin.