Halusin listata tavallisessa arjessa käytettäviä asioita, joista olen kuin huomaamatta luopunut. Ja joista sinäkin voit helposti luopua ja ottaa askeleen kohti jätteettömämpää elämää. Omia kulutustottumuksiaan kannattaa välillä puntaroida – voisinko tehdä jotain toisin? Teenkö näin, koska mainoksissa kehotetaan tekemään niin tai koska vanhemmatkin ovat aina tehneet niin?
Koska pienilläkin jutuilla on vaikutusta, kannattaa lähteä liikkeelle niistä asioista, jotka saattavat alkuun tuntua merkityksettömiltäkin – näin voi pikkuhiljaa tutustuttaa itsensä kohti zero waste -ajattelua, eikä muutos tunnu ylitsepääsemättömän valtavalta. Mieti, tarvitsetko todella näitä “turhakkeita” vai voisitko pärjätä korvaamalla ne kestävämmillä vaihtoehdoilla?
*mainoslinkki
Kaupan hedelmäpussit ja muovipussit
Muovipussien vähentäminen on kenties helpoin askel kohti jätteettömämpää elämää. Kaupan muovisten hedelmäpussien tilalle voi ostaa tai ommella itse kestohedelmäpusseja vaikka vanhoista verhoista ja ottaa käyttöön kestokassit kauppareissuilla. Itse pidän aina yhtä kangaskassia käsilaukussa yllättävän kauppareissun varalta.
Roskapussit
Rullassa myytävät roskapussit taitavat olla turhin ostos mitä voit tehdä: ostat kaupasta valmiiksi roskaa! Roskapussien kohdalla kannattaa käyttää luovuutta, sillä monet kotona roskiin päätyvät pakkaukset käyvät loistavasti roskapusseiksi. Myös kotoa valmiiksi löytyvät kestokassit ovat hyvä vaihtoehto ainakin puhtaille roskille, kuten paperille, kartongille ja muoville. Me käytämme esimerkiksi näitä:
Sekajätteelle:
- Sipsipussi
- Leipäpussi / mikä tahansa pienikokoinen pussi/pakkaus
Biojätteelle:
- Paperipussi (esim. jauho- tai sokeripussi)
- Sanomalehdestä taiteltu pussi (katso ohje täältä)
Muoville:
- WC-paperin muovipakkaus
- Tyhjennettävä kestokassi
Kartongille:
- Paperikassi
- Tyhjennettävä kestokassi
Talouspaperi
Talouspaperista luovuimme vähän niin kuin vahingossa, sillä sen ostaminen jostain syystä unohtui vähäksi aikaa ja huomasimme, että ilmankin pärjää. Talouspaperin virkaa toimittaa nykyään rätti tai puhdas keittiöpyyhe (esim. tofun kuivauksessa). Keittiössä on myös enemmän laskutasoa ilman turhaa tilaa vievää talouspaperitelinettä.
Kelmut & foliot
Kelmujen ja folioiden puuttuminen on ollut vähän sama kuin talouspaperi: oikeasti niitä ei edes tarvitse. Ruuan pakkaaminen ja säilytys onnistuu hyvin kannellisissa astioissa ja samalla säästyy sekä rahaa että luontoa.
Kertakäyttöastiat
Kertakäyttöiset lautaset, mukit, aterimet ja pillit ovat saaneet kyytiä tässä taloudessa. Pillit olen korvannut parilla bambupillillä, mutta muiden kertisastioiden tilalle ei ole tarvinnut hankkia yhtään mitään – metallinen lusikka ei paljoa laukussa paina ja tavallisten lautasten käyttämisestä vaikkapa juhlissa ei loppujen lopuksi ole yhtään vaivaa.
Muoviset säilytys- ja pakasterasiat
Sitä mukaa kun vanhat muoviset rasiat ovat menneet rikki, olemme hankkineet tilalle lasisia rasioita, jotka sopivat niin pakastamiseen, ruuan säilytykseen jääkaapissa kuin eväiden mukana kuljettamiseen. Esimerkiksi Ikean lasirasioissa on myös ekologiset bambukannet. Toinen toimiva ja vielä ekologisempi tapa on hyödyntää uudelleen ruuan pakkaukseen tarkoitetut lasipurkit, kuten maapähkinävoi-, hillo- ja suolakurkkupurkit.
Muovinen tiskiharja
Muovisen tiskiharjan tilalle on tullut luonnonmateriaaleista, kuten puusta ja kookoksesta valmistettuja harjoja. Nykyinen bambuvartinen The Humble Co:n harjamme on tilattu hävikkinettikauppa Matsmartista*, joten se on siis “tuplasti” ekologinen 😄
Suodatinpussit
Jos juo kahvia päivittäin, kertyy suodatinpusseista yllättävä määrä roskaa pidemmällä aika välillä. Me siirryimme ilman suodatinpusseja (ja sähköä) toimivaan pressopannuun, sillä juomme kahvia hyvin harvoin. Kertakäyttöisten suodatinpussien tilalle löytyy myös erilaisia kestosuodattimia, joista valita sopiva omaan kahvinkeittimeen.
Hedelmät muovisissa verkkopusseissa
Etenkin mandariinit, veriappelsiinit ja avokadot ovat monesti kaupoissa valmiiksi pakattuina muovisiin verkkopusseihin. Yleensä niitä on kuitenkin myynnissä myös irtona, jolloin ne voi poimia omaan kestohedelmäpussiin ilman turhaa jätettä.
Tiskirätit
Kuinka moni muistaa sellaisen rullan, josta leikataan aina uusi rätti käyttöön, kun edellinen on hieman nuhjaantunut? Jep, minullakin on ollut sellainen. Nykyään meillä on käytössä paljon kauniimmat, mutta ennen kaikkea reippaasti ekologisemmat neulotut ja virkatut tiskirätit, jotka on helppo heittää pyykkikoneeseen muun pyykin sekaan ja käyttää uudelleen vaikka satoja kertoja.
Paperiset lautasliinat
Kertakäyttöisiä lautasliinoja ei myöskään tähän kotiin enää osteta. Väriaineilla kyllästetyt, muoviin pakatut lautasliinat, jotka usein päätyvät roskiin ilman että kukaan niihin on edes suupieliään pyyhkäissyt. Uudelleen käytettävät kankaiset, esimerkiksi pellavaiset lautasliinat ovat ekologisia, mutta myös paljon kauniimpia paperisiin verrattuna.
Vanulaput
Ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisten vanulappujen tilalle ovat kestovanulaput. Itseltäni löytyy sekä virkattuja että puuvillaisia kestovanulappuja, jotka sopivat hieman erilaisiin tarkoituksiin. Paksummat virkatut laput ovat mielestäni parempia meikin tai naamion poistoon iholta kun taas ohkaisemmilla kangaslapuilla pystyy levittämään iholle kasvovettä.
Tamponit
Helppo ja ekologinen kuukuppi on syrjäyttänyt tamponit aivan täysin. Kuppi maksaa itsensä nopeasti takaisin ja sitä voi käyttää jopa kymmeniä vuosia – samalla säästää huiman summan rahaa ja valtavan määrän turhaa jätettä. Kuukuppi on siis kaikin puolin ihan mahtava keksintö.
Deodorantti muovipakkauksessa
Alumiinia sisältävistä deodoranteista olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta myös muovittomiin pakkauksiin. Ben & Anna* on aivan huikea brändi, jolta löytyy oikeasti toimivat, luonnonmukaiset deodorantit pahvipakkauksissa. Kun tuote on käytetty loppuun, voi tyhjän hylsyn nakata kartongin keräykseen.
Muovinen hammasharja
Muovisten hammasharjojen tilalle löytyy nykyään vaihtoehdot jo ihan perusmarketeistakin. Tunnetuin näistä taitaa olla Humble Brush, jota itsekin käytän. Yritys lahjoittaa lisäksi hyväntekekeväisyyteen kehitysmaiden lapsille, jotta heilläkin olisi mahdollisuus huolehtia suunterveydestään.
Muita kotoa löytyviä turhakkeita voivat olla esimerkiksi nämä:
- Meikinpoistoliinat
- Vanupuikot
- Kertakäyttöshaverit
- WC-raikastimet
- Ilmanraikastimet (suihkutettavat aerosolit)
- Ilmaisjakelulehdet
- Pullovesi
- Yksittäispakatut ruuat (esim. puuropussit)
Lähes kaikelle kertakäyttöiselle löytyy onneksi kestovaihtoehto, joka on ensinnäkin ekologisempi, mutta tulee myös pidemmällä aikavälillä huomattavasti halvemmaksi. Ainakin itselleni myös säästäminen on iso motivaattori ekologisemmassa arjessa, sillä säästetyt eurot käyttää todellakin mieluummin aamupalaan kivassa kahvilassa, leffalippuihin tai kerryttämään matkakassaa kuin talouspaperiin ja suodatinpusseihin.
Mistä turhakkeista sinä olet valmis luopumaan?
Lue myös vinkit aloittelijan zero waste -keittiöön ja muovin vähentämiseen.
4 Kommenttia
K
29/02/2020 at 17:05Mitenköhän paljon ympäristöystävällisempiä moni näistä tuotteista on? Esimerkiksi vähän aikaa sitten julkaistun tanskalaistutkimuksen mukaan muovipussi on edelleen ekologisin vaihtoehto. Jotta kangaskassi olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin muovipussin ostaminen ja sen sekundäärinen käyttö vielä kerran roskapussina, pitäisi sitä yhtä kangaskassia käyttää 7200 kertaa. Musta tuntuu että moni näistä, kuten vaikka puinen tiskiharja, on näennäisesti ekologisempi mutta lopulta ero on minimaalinen tai jopa päinvastainen. Näihin olisi kiva saada oikeita tutkittuja lukuja.
Minna
04/03/2020 at 09:34Hyviä pointteja! Kaikki ei tietenkään ole niin mustavalkoista 🙂 Siksi olisikin aina ensin hyvä käyttää jo olemassa olevat tuotteet loppuun, eikä niin että ostaa esim. uuden kestokassin joka kauppareissulta. Veikkaanpa, että lähes jokaiselta suomalaiselta löytyy kotoa jo ainakin yksi kestokassi, joten muovikassien ostaminen ei ole kyllä kovin perusteltua.
Bambua (pois lukien bambukuidut vaatteissa) pidetään ekologisena, sillä se kasvaa todella nopeasti eikä vaadi lannoitteita, torjunta-aineita eikä ylimääräistä kastelua. Lisäksi se vielä maatuu. Itse valitsen siis ainakin mieluummin bambutiskiharjan ja hammasharjan, sillä muovisia vastaavia ei pysty kierrättämään lainkaan.
Veera
18/03/2020 at 14:32Tuntuu vähän jännältä sanavalinnalta kutsua juttuja turhakkeiksi edes lainausmerkeissä, jos kuitenkin haluaa jatkaa niiden käyttöä myös korvaavien tuotteiden avulla, koska silloin kyse on kuitenkin itselle tarpeellisesta asiasta.
Bambun maatumisesta ei ainakaan näin kaupunkilaiselle ole iloa, koska olen ymmärtänyt, että bambujuttuja ei voi laittaa kunnalliseen biojätteen keräykseen, koska ne ei maadu riittävän nopeasti eikä kovin monella ole sitä kotikompostia. Tällöin ne jutut on pakko laittaa sekajätteeseen (eli siihen polttoon menevään), jolloin ne päätyvät tasan samaan paikkaan kuin muovisetkin vastaavat ja kierrätysmahdollisuus on siis käytännössä yhtä olematon.
Lasiset säilytysrasiat on kanssa vähän niillä rajoilla, että kannattaako niitäkään hankkia. Jos sellainen sattuu hajoamaan, sen osoite on kaatopaikka (tai se polttolaitoksen jätekasa), koska niitä ei saa laittaa lasinkeräykseen, koska ne on erilaista lasia kuin se ruokapakkauslasi (ei sula samassa lämpötilassa). Metalliset astiat sentään on kierrätettävissä, vaikka kaivostoiminta sinsänsä on kaukana ekologisesta.
Rullassa olevia roskapusseja vieläkin turhempia on ne normaalit kaupan muovikassit roskapusseiksi. Rullapussit on halvempia, ohuempia (vähempi muovia) eikä printeissä olevia väriaineita (ekologisempaa).
Talouspaperia, kelmua ja foliota en ole koskaan itse omaan kotiin ostanut. Vanulapuista luovuin kokonaan, kun tajusin, että turha ostaa satunnaista kynsilakkaa varten koko pakettia, kun kyllä sen voi pyyhkiä pois vessapaperillakin.
Minna
20/03/2020 at 12:49Kiitos kommentista Veera! 😊 Niin no, kyse on nimenomaan sanavalinnasta, suomen kielestä nyt ei valitettavasti löydy sellaista sanaa mikä ehkä selkeämmin kuvaisi sitä mitä haen takaa – jokainen varmasti silti ymmärtää mitä tarkoitetaan 😊
Olen itsekin kaupunkilainen, mutta bambujätettä tulee sen verran harvoin ja niin vähän, että ainakin itselläni on mahdollisuus säästää ne muutama hammasharja ja viedä kompostiin vanhempien/sukulaisten/tuttujen luo. Usein löytyy kyllä jokin keino, jotta voi sekajätettä välttää! 😊
Lasisista astioista tykkään ennen kaikkea niiden myrkyttömyyden vuoksi, mutta myös siksi, että ne voi laittaa pakkaseen, uuniin ja mikroon (toisin kuin muoviastiat ja metalliastiat). Meillä lasiset “eväsrasiat” toimii siis myös laatikkoruokien valmistuksessa ja ruuan pakastamisessa. En siis näe syytä miksi pitäisi olla lisäksi muovisia rasioita.
Mukava kuulla, että sinäkään et kaipaa talouspaperia, kelmua, foliota tai vanulappuja! 😊 Niistä kertyy vuositasolla jo iso säästö jätteen määrässä.