Monthly Archives:

helmikuu 2020

Zero waste

Zero waste -vinkkejä: näistä turhakkeista kannattaa luopua

Kestohedelmäpussi

Halusin listata tavallisessa arjessa käytettäviä asioita, joista olen kuin huomaamatta luopunut. Ja joista sinäkin voit helposti luopua ja ottaa askeleen kohti jätteettömämpää elämää. Omia kulutustottumuksiaan kannattaa välillä puntaroida – voisinko tehdä jotain toisin? Teenkö näin, koska mainoksissa kehotetaan tekemään niin tai koska vanhemmatkin ovat aina tehneet niin?

Koska pienilläkin jutuilla on vaikutusta, kannattaa lähteä liikkeelle niistä asioista, jotka saattavat alkuun tuntua merkityksettömiltäkin – näin voi pikkuhiljaa tutustuttaa itsensä kohti zero waste -ajattelua, eikä muutos tunnu ylitsepääsemättömän valtavalta. Mieti, tarvitsetko todella näitä “turhakkeita” vai voisitko pärjätä korvaamalla ne kestävämmillä vaihtoehdoilla?

*mainoslinkki

Kaupan hedelmäpussit ja muovipussit

Muovipussien vähentäminen on kenties helpoin askel kohti jätteettömämpää elämää. Kaupan muovisten hedelmäpussien tilalle voi ostaa tai ommella itse kestohedelmäpusseja vaikka vanhoista verhoista ja ottaa käyttöön kestokassit kauppareissuilla. Itse pidän aina yhtä kangaskassia käsilaukussa yllättävän kauppareissun varalta.

Roskapussit

Rullassa myytävät roskapussit taitavat olla turhin ostos mitä voit tehdä: ostat kaupasta valmiiksi roskaa! Roskapussien kohdalla kannattaa käyttää luovuutta, sillä monet kotona roskiin päätyvät pakkaukset käyvät loistavasti roskapusseiksi. Myös kotoa valmiiksi löytyvät kestokassit ovat hyvä vaihtoehto ainakin puhtaille roskille, kuten paperille, kartongille ja muoville. Me käytämme esimerkiksi näitä:

Sekajätteelle:

  • Sipsipussi
  • Leipäpussi / mikä tahansa pienikokoinen pussi/pakkaus

Biojätteelle:

  • Paperipussi (esim. jauho- tai sokeripussi)
  • Sanomalehdestä taiteltu pussi (katso ohje täältä)

Muoville:

  • WC-paperin muovipakkaus
  • Tyhjennettävä kestokassi

Kartongille:

  • Paperikassi
  • Tyhjennettävä kestokassi

Talouspaperi

Talouspaperista luovuimme vähän niin kuin vahingossa, sillä sen ostaminen jostain syystä unohtui vähäksi aikaa ja huomasimme, että ilmankin pärjää. Talouspaperin virkaa toimittaa nykyään rätti tai puhdas keittiöpyyhe (esim. tofun kuivauksessa). Keittiössä on myös enemmän laskutasoa ilman turhaa tilaa vievää talouspaperitelinettä.

Kelmut & foliot

Kelmujen ja folioiden puuttuminen on ollut vähän sama kuin talouspaperi: oikeasti niitä ei edes tarvitse. Ruuan pakkaaminen ja säilytys onnistuu hyvin kannellisissa astioissa ja samalla säästyy sekä rahaa että luontoa.

Kestorätit ja muoviton tiskiharja

Kertakäyttöastiat

Kertakäyttöiset lautaset, mukit, aterimet ja pillit ovat saaneet kyytiä tässä taloudessa. Pillit olen korvannut parilla bambupillillä, mutta muiden kertisastioiden tilalle ei ole tarvinnut hankkia yhtään mitään – metallinen lusikka ei paljoa laukussa paina ja tavallisten lautasten käyttämisestä vaikkapa juhlissa ei loppujen lopuksi ole yhtään vaivaa.

Muoviset säilytys- ja pakasterasiat

Sitä mukaa kun vanhat muoviset rasiat ovat menneet rikki, olemme hankkineet tilalle lasisia rasioita, jotka sopivat niin pakastamiseen, ruuan säilytykseen jääkaapissa kuin eväiden mukana kuljettamiseen. Esimerkiksi Ikean lasirasioissa on myös ekologiset bambukannet. Toinen toimiva ja vielä ekologisempi tapa on hyödyntää uudelleen ruuan pakkaukseen tarkoitetut lasipurkit, kuten maapähkinävoi-, hillo- ja suolakurkkupurkit.

Muovinen tiskiharja

Muovisen tiskiharjan tilalle on tullut luonnonmateriaaleista, kuten puusta ja kookoksesta valmistettuja harjoja. Nykyinen bambuvartinen The Humble Co:n harjamme on tilattu hävikkinettikauppa Matsmartista*, joten se on siis “tuplasti” ekologinen 😄

Suodatinpussit

Jos juo kahvia päivittäin, kertyy suodatinpusseista yllättävä määrä roskaa pidemmällä aika välillä. Me siirryimme ilman suodatinpusseja (ja sähköä) toimivaan pressopannuun, sillä juomme kahvia hyvin harvoin. Kertakäyttöisten suodatinpussien tilalle löytyy myös erilaisia kestosuodattimia, joista valita sopiva omaan kahvinkeittimeen.

Zero waste rasiat

Hedelmät muovisissa verkkopusseissa

Etenkin mandariinit, veriappelsiinit ja avokadot ovat monesti kaupoissa valmiiksi pakattuina muovisiin verkkopusseihin. Yleensä niitä on kuitenkin myynnissä myös irtona, jolloin ne voi poimia omaan kestohedelmäpussiin ilman turhaa jätettä.

Tiskirätit

Kuinka moni muistaa sellaisen rullan, josta leikataan aina uusi rätti käyttöön, kun edellinen on hieman nuhjaantunut? Jep, minullakin on ollut sellainen. Nykyään meillä on käytössä paljon kauniimmat, mutta ennen kaikkea reippaasti ekologisemmat neulotut ja virkatut tiskirätit, jotka on helppo heittää pyykkikoneeseen muun pyykin sekaan ja käyttää uudelleen vaikka satoja kertoja.

Paperiset lautasliinat

Kertakäyttöisiä lautasliinoja ei myöskään tähän kotiin enää osteta. Väriaineilla kyllästetyt, muoviin pakatut lautasliinat, jotka usein päätyvät roskiin ilman että kukaan niihin on edes suupieliään pyyhkäissyt. Uudelleen käytettävät kankaiset, esimerkiksi pellavaiset lautasliinat ovat ekologisia, mutta myös paljon kauniimpia paperisiin verrattuna.

Ben & Anna deodorantit

Vanulaput

Ekologinen vaihtoehto kertakäyttöisten vanulappujen tilalle ovat kestovanulaput. Itseltäni löytyy sekä virkattuja että puuvillaisia kestovanulappuja, jotka sopivat hieman erilaisiin tarkoituksiin. Paksummat virkatut laput ovat mielestäni parempia meikin tai naamion poistoon iholta kun taas ohkaisemmilla kangaslapuilla pystyy levittämään iholle kasvovettä.

Tamponit

Helppo ja ekologinen kuukuppi on syrjäyttänyt tamponit aivan täysin. Kuppi maksaa itsensä nopeasti takaisin ja sitä voi käyttää jopa kymmeniä vuosia – samalla säästää huiman summan rahaa ja valtavan määrän turhaa jätettä. Kuukuppi on siis kaikin puolin ihan mahtava keksintö.

Deodorantti muovipakkauksessa

Alumiinia sisältävistä deodoranteista olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta myös muovittomiin pakkauksiin. Ben & Anna* on aivan huikea brändi, jolta löytyy oikeasti toimivat, luonnonmukaiset deodorantit pahvipakkauksissa. Kun tuote on käytetty loppuun, voi tyhjän hylsyn nakata kartongin keräykseen.

Muovinen hammasharja

Muovisten hammasharjojen tilalle löytyy nykyään vaihtoehdot jo ihan perusmarketeistakin. Tunnetuin näistä taitaa olla Humble Brush, jota itsekin käytän. Yritys lahjoittaa lisäksi hyväntekekeväisyyteen kehitysmaiden lapsille, jotta heilläkin olisi mahdollisuus huolehtia suunterveydestään.

Kestovanulaput

Muita kotoa löytyviä turhakkeita voivat olla esimerkiksi nämä:

  • Meikinpoistoliinat
  • Vanupuikot
  • Kertakäyttöshaverit
  • WC-raikastimet
  • Ilmanraikastimet (suihkutettavat aerosolit)
  • Ilmaisjakelulehdet
  • Pullovesi
  • Yksittäispakatut ruuat (esim. puuropussit)

Lähes kaikelle kertakäyttöiselle löytyy onneksi kestovaihtoehto, joka on ensinnäkin ekologisempi, mutta tulee myös pidemmällä aikavälillä huomattavasti halvemmaksi. Ainakin itselleni myös säästäminen on iso motivaattori ekologisemmassa arjessa, sillä säästetyt eurot käyttää todellakin mieluummin aamupalaan kivassa kahvilassa, leffalippuihin tai kerryttämään matkakassaa kuin talouspaperiin ja suodatinpusseihin.

Mistä turhakkeista sinä olet valmis luopumaan?

 

Lue myös vinkit aloittelijan zero waste -keittiöön ja muovin vähentämiseen.

Leivonta

Vegaaninen sitruunakakku valkosuklaamoussella

Vegaaninen sitruunakakku

Näin helmikuun alussa juhlin taas vegaanisynttäreitä – tänä vuonna täyteen tuli jo viisi kokonaista vuotta! Woohoo! Juhlan kunniaksi piti tietysti leipoa kakku. Haaveilin kirpeän ja ällömakean yhdistelmästä, joten keittiössä valmistui tällä kertaa vegaaninen sitruunakakku, joka kätkee vaaleiden sitruunakakkupohjien väliin valkosuklaamoussea, kuorrutteeksi sitruunakreemiä ja pinnalle vielä täyteläistä valkosuklaa-ganachea.

Kakku valmistuu yhteensä neljästä kerroksesta: se ei halkaisijaltaan ole suuri, mutta korkeutensa (ja makeutensa) ansiosta riittävä kakku 6-8 hengelle. Jos tämän tyyppinen kakku ei ole tuttu, kannattaa ennen kakun tekoa kurkata esimerkiksi tästä videosta (kohta 13:00 eteenpäin), miten kuorrutteen ja ganachen saa levitettyä tasaisesti.

Vegaaninen sitruunakakku valkosuklaamoussella

Pohja:

3,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
1,5 dl omenasosetta
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sitruunamehua
6 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
2 dl vissyä

Kaura-/soijamaitoa pohjien kostuttamiseen

Valkosuklaamousse:

1,5 dl soijavispiä
80 g valkosuklaata (iChoc)
100 g vegaanista tuorejuustoa (Violife)

Sitruunakreemi:

100 g vegaanista margariinia (tummansininen Keiju)
3 rkl sitruunamehua
250 g tomusokeria
(Keltaista elintarvikeväriä)

Valkosuklaa-ganache:

3 rkl soijavispiä
120 g valkosuklaata (iChoc)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
2. Raasta yhden sitruunan kuori ja purista sitruuna mehuksi. Sekoita kulhossa sokeri, vaniljasokeri, suola, omenasose, sitruunamehu, sitruunan kuori ja öljy. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet eli vehnäjauho ja leivinjauhe.
3. Lisää kuivat aineet taikinaan ja sekoita varovasti, jotta taikinaan ei synny sitkoa. Kaada joukkoon vissy ja sekoita vain sen verran, että taikinasta tulee tasaista.
4. Kaada taikina uunipellille ja paista n. 30 min. Voit testata pohjan kypsyyttä keskeltä hammastikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, on pohja valmis.

5. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista. Leikkaa pohjasta neljä n. 17 cm ympyrää. Pohjasta pitäisi riittää kolmeen kokonaiseen ympyrään + yhteen kahdesta puolikkaasta muodostuvaan ympyrään. Leikatessa kannattaa käyttää apuna esim. kartongille leikattuja muotteja tai sopivan kokoista kantta/lautasta.
6. Valmista valkosuklaamousse vatkaamalla soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata valkosuklaa ja lisää vaahdon sekaan yhdessä tuorejuuston kanssa. Sekoita tasaiseksi ja nosta hetkeksi jääkaappiin.
7. Aloita kakun kasaaminen. Leikkaa leivinpaperista leveitä suikaleita lautaselle ja aseta ensimmäinen pohja niiden päälle siten, että suikaleet jäävät reunoille. Näin kakkulautanen ei sotkeudu ja saat kakusta siistimmän sitruunakreemiä levittäessä. Kostuta pohjaa reilusti kasvimaidolla.
8. Annostele 1/3 valkosuklaamoussesta pohjan päälle ja levitä tasaisesti leivontalastaa apuna käyttäen. Tee sama toiselle ja kolmannelle pohjalle. Käytä kahdesta puoliympyrästä muodostuva pohja jompaan kumpaan näistä kerroksista, jotta kakku pysyy tukevana.
9. Nosta neljäs pohja kakun päälle ja kostuta myös se kasvimaidolla. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään.

10. Valmista sitruunakreemi vatkaamalla yhteen margariini, tomusokeri ja sitruunamehu. Lisää tarvittaessa tomusokeria, jotta saat jämäkän, mutta helposti levittyvän kreemin. Voit halutessasi värjätä kreemin keltaisemmaksi elintarvikevärillä.
11. Kuorruta kakun päällinen ja reunat tasaisesti kreemillä leivontalastan avulla. Kun kuorrute on tasainen, poista aikaisemmin laittamasi leivinpaperisuikaleet.
12. Valmista sitten valkosuklaa-ganache. Lämmitä kattilassa soijavispiä ja sulata suklaa siihen. Ganachen ei tarvitse kuumentua; riittää, että suklaa sulaa siihen. Valuta hieman jäähtynyt ganache kakun päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa ennen koristelua.

Vegaaninen sitruunakakku