Monthly Archives:

elokuu 2019

Häät

Ekologiset häät – miten ja miksi?

Ekologiset häät

Koska ekologisuus on itselleni tärkeää ihan tavallisessa arjessa, haluan kiinnittää huomiota myös tulevien häittemme ympäristöystävällisyyteen. Miten yhdistää pikkutytöstä asti haaveillut unelmahäät ja ekologisuus on kysymys, jota on tullut viime aikoina pohdittua paljonkin. Ekologiset häät vaativat huolellista suunnittelua ja varsinkin malttia – aivan kaikkea ei ole pakko saada, vaikka häitä vain kerran elämässä tanssitaankin.

Itse pidän minimalistisemmasta tyylistä, luonnonmateriaaleista, itse tekemisestä ja kierrättämisestä, mihin ekologisuuskin on kenties helpompi sovittaa. Tyylikkyys ja ekologisuus eivät sulje toisiaan pois, joten ympäristöä kunnioittaenkin on mahdollista järjestää juhlavat ja elegantit häät. Varsinaisista ekohäistä en kuitenkaan halua puhua, sillä tunnen itseni ja lipsahduksia tulee varmasti tapahtumaan.

Ekologiset häät

Ruoka

Meidän häissämme on tarjolla pelkästään vegaaniruokaa, mikä on itsessään jo valtava ekoteko. Myös kotimaiset raaka-aineet ja lähiruuan suosiminen ovat tärkeitä tekijöitä cateringia valitessa. Vaikka häihimme on tulossa itseni lisäksi vain muutama muu vegaani, hoituu ruuan järjestäminen vaivattomasti samalla myös esim. kala-, maito- ja kananmuna-allergisille. Jos ei itse jostain syystä halua tai pysty järjestämään häihin kokonaan vegaanista tarjoilua (esim. sekasyöjäpuolison takia), on tietysti kasvispainotteinenkin tarjoilu aina “perinteistä” parempi. Kertakäyttöastioita tai -servettejä ei ekologisista häistä luonnollisestikaan löydy.

Pukeutuminen

Hääpuku tulee olemaan yksi niistä asioista, jonka kohdalla en halua tehdä kompromisseja, joten sen tulen hyvin todennäköisesti ostamaan uutena. Sen sijaan muut asusteet, kuten hunnun ja kengät aion mahdollisuuksien mukaan ostaa käytettynä. Hääkengät eivät edes näy pitkän puvun alta, joten niiden kohdalla mennään mukavuus ja ekologisuus edellä. Myös laukku on varmasti helppo ostaa käytettynä, sillä senkään suhteen kriteerit eivät ole korkealla. Kihlasormukseni on niin kaunis, etten halua tai tarvitse sen lisäksi erillistä vihkisormusta.

Kampaus ja meikki

Hääpäivän ehostautumisessa tärkeimpänä kriteerinä on muotoilutuotteiden ja meikkien vegaanisuus ja mahdollisuuksien mukaan haluan suosia myös luonnonkosmetiikkaa. Muutama vegaanisia kampauksia tekevä kampaamo onkin jo valmiiksi katsottuna, mutta vegaanisen meikin loihtija on vielä täysin kysymysmerkki. Hääpaikan vessakoreihin laitamme juhlavieraita varten pelkästään vegaanista kosmetiikkaa.

Ekologiset häät

Koristeet

Koska juhlapaikkamme on upea ja tunnelmallinen tiiliseinineen ja lankkulattioineen, koristeet pystymme jättämään melko minimiin. Suosimme koristeissa etenkin kukkia, sillä ne voi luonnollisesti kompostoida juhlien jälkeen. Muut koristeet, kuten kynttilät, kyltit ja ohjelmakortit pyrimme ostamaan käytettynä, lainaamaan tai valmistamaan kierrätysmateriaaleista. Myös luonnonmateriaalien suosiminen koristeissa on ekologisempi vaihtoehto esimerkiksi muoviin ja tekokuituun verrattuna. Facebookin hääkirppisryhmät ovat kuulemma hyviä paikkoja löytöjen tekemiseen, joten ne tulevat varmasti tutuiksi hääjärjestelyjen edetessä. Kierrätämme tietysti häidemme jälkeen vielä käyttökelpoiset koristeet edelleen toisten hääparien juhlia somistamaan.

Lahjat

Meiltä löytyy jo kaikkea, joten lahjaksi emme toivo mitään tavaraa. Sen sijaan arvostamme aineettomia lahjoja ja jos vieraat haluavat meitä muistaa, voi sen tehdä esimerkiksi häämatkakassan kartuttamisen muodossa. Tämä taitaa tänä päivänä olla jo hyvin yleistynyt tapa, joten moni pari säästyykin turhilta kipoilta ja kupeilta. Vieraslahjat ovat ajatuksena kivoja, mutta uskon häävieraidemme selviävän mainiosti ilman muutamaa muoviin pakattua konvehtiakin. Ikimuistoiset juhlat ovat kuitenkin monille se tärkein anti.

Oletteko miettineet häitä ekologisuuden kannalta? Kommenttiboksiin saa mieluusti jakaa omat vinkit!

Häät

Kihlajaisten tarjoilu – helpot herkut juhliin

kihlajaiskakku vegaaninen

Halusimme juhlistaa kihlojamme myös perheen kesken, joten järjestimme kotonamme pienimuotoiset kihlajaisjuhlat. Kihlajaisten tarjoilu oli tietysti kokonaan vegaaninen ja pöytään katettiin mahdollisimman paljon itse tehtyä. Koska perheemme tulivat pitkän matkan takaa, tein sekä ruokaisampaa suolaista että makeaa purtavaa. Alkumaljojen ja liikuttavien puheiden jälkeen olikin aika nauttia pöydän antimista ja vaihtaa rennosti kuulumisia läheisten kesken.

Kihlajaisten tarjoilu

Meksikolainen perunasalaatti
Karjalanpiirakat & munaton voi
Beyond Meat -pyörykät
Pestokierteet
Hamppusnacks & hummus
Minttusuklaakakku
Brookies
Marjoja, karkkia & suklaata

Kuohuvaa, kahvia & mansikkaboolia

Kihlajaisten tarjoiluMeksikolainen perunasalaatti tuntuu olevan jo aika klassikko järjestämissäni juhlissa. Tällä kertaa salaatin loihti äitini oman maan uusista perunoista, nam! Resepti tähän limellä ja korianterilla maustettuun perunasalaattiin löytyy Chocochilin blogista.

KihlajaistarjoilutBeyond meat -pyörykät oli superhelppo tehdä, sillä pihvitaikinasta vain pyöriteltiin pieniä pyöryköitä ja paistettiin pannulla öljyssä. 12 hengen juhlaväelle riitti kolme paketillista Beyond Meatia, sillä tarjolla oli reilusti myös muuta purtavaa. Nämä pyörykät olivat kyllä hitti ja sekasyöjävieraat kehuivat niiden makua kovasti.

vegaaninen kuohuviini kihlajaisiinKarjalanpiirakat ostimme vastapaistettuna Kerimäeltä eräästä maalaistalosta. Kauramaitoon leivotut piirakat olivat ihanan pehmeitä ja maukkaita. Näiden kaveriksi tein vegaanista munavoita eli munatonta voita (ilman voita 😄). Tarkkoja määriä näihin en nyt muista, mutta isoon satsiin meni kaksi palaa Lidlin maustamatonta tofua murustettuna, Keijua sekä mustaa suolaa (kala namak) maun mukaan. Tuota mustaa suolaa ei kannata unohtaa, sillä juuri se tekee rikkipitoisena suolana tähän munattomaan voihin kananmunan maun. Karjalanpiirakat ja munaton voi = täydellinen kombo!

Kihlajaisten tarjoiluKihlajaisten tarjoiluja miettiessäni selailin Kinuskikissan blogia ja törmäsin Brookies-reseptiin. Brookieissa browniepohja ja keksikerros yhdistyvät herkulliseksi leivonnaiseksi, joka oikein sulaa suuhun. Tein näitä yhden kokeiluerän ennen kihlajaisia ja ne hävisivät nopeasti parempiin suihin.

Alkuperäinen resepti ei ollut vegaaninen, mutta paria asiaa muuttamalla sain sen toimimaan myös ilman kananmunaa. Browniepohjassa korvasin kananmunat 1 dl omenasosettta ja voin tilalle laitoin margariinia hieman vähemmän, kun ohjeessa oli voita. Keksitaikinasta jätin kananmunan kokonaan pois ja lisäsin 3 rkl kauramaitoa notkistamaan taikinaa hieman. Laitoin keksitaikinaan tumman suklaan lisäksi myös rouhittua valkosuklaata. Brookieista tuli kyllä heittämällä uusi suosikkileivonnainen!

Kihlajaistarjoilut vegaaniIso vadillinen erilaisia makeita herkkuja oli etenkin lasten suosikki kihlajaisten tarjoiluissa! Kasasin tätä varten tuoreita vadelmia, viinirypäleitä, marmeladeja, Vihreitä kuulia, remmejä, valkosuklaata ja tummaa suklaata. Näin saa aika näyttävän asetelman sen sijaan, että laittaisi herkut tarjolle erillisiin kippoihin.

Kihlajaisten tarjoiluHerkullista minttusuklaakakkua olen tehnyt tällä Kamomillan Konditorian ohjeella pari kertaa aikaisemminkin. Kakkuun tulee  suklaakakkupohja, suklaamoussea sekä makea minttusuklaakuorrutus – sellainen hyvällä tavalla överi! Tällä kertaa tein kakun gluteenittomana. Valitsin reseptissä suositellut gluteenittomat Viljatuotteen jauhot, mutta niistä maistui “gluteenittomuus” ikävä kyllä aika paljon läpi. Suosittelen siis kokeilemaan joitain muita gluteenittomia jauhoja niiden tilalle. Muuten kakku oli mehevä ja maistuva ja toimii etenkin suklaan ystäville.

kihlajaiset tarjoiluPestokierteiden valmistukseen käytin valmista Myllyn Paras -lehtitaikinaa, Urtekramin basilikapestoa sekä Violifen parmesania. Sekoitin kulhossa purkillisen pestoa sekä 100 g raastettua parmesania ja kaulitsin lehtitaikinan ohuemmaksi levyksi. Levitin täytteen lehtitaikinan päälle ja pyörittelin taikinan rullaksi. Otin rullasta n. 1,5 cm paksuisia siivuja ompelulangalla. Veitsellä leikatessa rulla saattaa litistyä, joten suosittelen kokeilemaan tuota lankatekniikkaa, sillä saa todella tasaista ja pyöreää jälkeä. Lopuksi paistoin pestokierteitä vielä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuutin ajan.

Kihlajaisten tarjoiluToivottavasti sait tästä postauksesta ideoita vegaanisten kihlajaistarjoilujen toteuttamiseen. Jos etsit lisää inspiraatiota juhlatarjoiluihin, kurkkaa myös nämä:

Tarjoilut valmistujaisjuhliin
Helpot herkut illanistujaisiin

Kahvilat ja ravintolat

Testissä Hotelli Punkaharjun vegaanimenu

Hotelli Punkaharju ravintola

Oltiin muutama viikko sitten viettämässä tyttöjen mökkiviikonloppua Punkaharjulla. Koska nuotiolla grillaaminen ei meidän nelikolta mennyt ihan putkeen, päätettiin hieman upgreidata mökkimeininkejä ja mennä testaamaan Hotelli Punkaharjun illallismenu.

Listalta löytyy valmis vegaaninen menu, jossa suositaan lähiruokaa ja luonnosta saatavia raaka-aineita. Paikka on aivan mielettömän viihtyisä ja ikkunoita ympäröiviä pöytiä hemmottelee upea luonnonvalo. Maisemissakaan ei ole valittamista, sillä ravintolasta avautuu huikeat näkymät suoraan järvelle.

Hotelli Punkaharju ravintolaVegaanimenun alkuruuaksi tuotiin kaunis annos punajuuritartaria, punajuurisorbettia ja paahdettua mantelia. Punajuuri ei ole suosikki juurekseni, mutta herkullisen kastikkeen kanssa tartar maistui kyllä ihan hyvältä. Suolaisen sorbetin muotoon taiteiltu punajuuri taas oli aika erikoisen makuista ja sitä oli turhan paljon muita makuja peittämässä.

Hotelli Punkaharju ravintola
Hotelli Punkaharju ravintolaToisena ruokalajina oli aivan taivaallisen ihanaa parsakaalikeittoa! Niin samettista ja herkullista – tätä kun saisi joskus ison lautasellisen vaikka lounaaksi. Ketunleivät ovat myös suurta herkkuani, joten tykkäsin tästä annoksesta todella paljon.

Hotelli Punkaharju ravintolaPääruuaksi oli herkullista paahdettua kukkakaalia, kurpitsansiementahinia, valkopapupyreetä ja kapriksia. Tässäkin annoksessa oli maut kohdillaan, mutta jokin proteiinin lähde ei olisi ollut pahitteeksi.

Hotelli Punkaharju ravintola
Hotelli Punkaharju ravintolaVegaanimenun jälkiruokana oli mansikkavispipuuroa, ruususorbettia ja marjoja. Annos ei ihan jatkanut edellisten annosten kaunista linjaa, vaan näytti lähinnä nätiltä aamupuurolta. Vispipuuro oli tosi hyvää, mutta en tiedä sopiiko se 100 % tällaisen menun jälkkäriksi. Ruususorbetti oli kuitenkin vähän yllättäen tämän jälkiruuan paras osuus (vaikka vegaanina onkin täytynyt tyytyä sorbettiin vähän turhan usein).

Kaiken kaikkiaan illallinen oli onnistunut kokonaisuus ja oikein ihana elämys myös viihtyisän paikan ansiosta. Myös kuulemma hotellin aamupalalla on vegaanit hyvin huomioitu, joten voin lämpimästi suositella paikkaa kotimaan matkailijoille 😊