Monthly Archives:

tammikuu 2019

Tapahtumat

Vegemessut 2019: fiilikset ja parhaat poiminnat

vegemessut 2019 Oatly cookies & not milk

Viikonloppuna järjestettiin supersuositut, kokonaan vegaaniset Vegemessut jo kolmannen kerran. Tapahtumassa maistatettiin herkullisimmat uutuudet, tarjottiin tietopläjäys vegaaniseen elämäntapaan ja esiteltiin veganismin trendejä kiinnostavien ohjelmanumeroiden avulla. Vegemessut on tapahtuma, josta löytyy jokaiselle jotakin – olipa sitten vannoutunut vegaani tai vasta kasvipohjaisista vaihtoehdoista kiinnostunut tyyppi. Itseäni kiinnosti ehdottomasti eniten uutuustuotteet, joita sai maistella vatsan täydeltä ständi toisensa jälkeen!

oatly wow no cow

Tässä herkuimmat ja kiinnostavimmat poiminnat:

 

Ben & Jerry’s Coconutterly Caramel’d -jäätelö

Karamellikastiketta, keksimurua, suklaapaloja ja kookosjädeä – tätä on pakko saada lisää! Uutuusmaku tulee kauppoihin maaliskuussa.

Choice Sandwich

Kahden kaurakeksin välissä jätskiä ja marjakastiketta – mahtavaa että vegaanisten irtojätskien määrä kasvaa, näitä tulee nimittäin menemään kesällä!

3 Kaverin Jäätelö Paahdettu manteli & Toscakastike

Ainakin 30 % vähemmän sokeria sisältävä 3 Kaverin uutuusmaku oli kivaa vaihtelua ällömakeiden jätskimaistelujen jälkeen. Jäätelö oli cashewpohjaista ja joukossa oli reippaasti sattumia, nams!

Kaslink Aito Plus -kauravälipalat

Proteiinipitoinen kaurajugurtti, jonka makeus tulee hedelmistä. Kaksi makua: omena-mango ja puolukka-banaani. Ainakin omena-mango on tervetullut meidän jääkaappiin jatkossakin 😍

Ehrmann Vegan Protein Pudding

Ehrmann on tehnyt kaksi vegaanista proteiinivanukasta: karamelli-pähkinä ja suklaa-pähkinä. Näiden proteiinipitoisuus on tosin aika surkea, vain 4,5 g per purkki, kun maitoversioista proteiinia löytyy 20 g. Ihan kiva silti nopeana välipalana, kun tekee mieli vanukasta.

Valio Oddlygood -proteiinivälipalat

Oddlygoodin uuttuusprotskujugurttia löytyy kahta eri makua: Tropical (mango, ananas, passionhedelmä) ja Berry (mansikka, mustikka, puolukka, vadelma). Proteiinivälipaloissa voiton vei tällä kertaa Valio, sillä yhdessä jugurtissa on proteiinia reilut 8 g. Näitä tulee varmasti ostettua, sillä mautkin oli kohdillaan!

Fazer Yosa Oat Block

Tofua muistuttava proteiinipitoinen kaurapala on ihan mahtava keksintö! Maku muistutti paljon tofua, jossa on mukava kauran sivumaku. Tätä täytyy testailla ja kokkailla heti kun kaupasta bongaa.

vegemessut 2019
do no harm apparelVegemessuilta sai taas kotiinviemisiksi hurjan määrän tuotteita messulipun hinnalla. Jaossa oli esimerkiksi Juustoportin uusia kahviin tarkoitettuja barista-kauramaitoja, Magnum-jäätelöitä, Plantin kaurakermoja ja Yosan hedelmillä ja marjoilla maustettuja kaurajuomia. Itse ostin lisäksi “Snickers”-patukoita Vegekaupan pisteeltä ja söpön croptopin Do No Harm Apparelin ständiltä.

ehrman vegaani proteiinivanukas vegan protein pudding
olipa kerran konditoriaVegemessujen jälkeen olo on ihanan inspiroitunut ja toiveikas, kun näkee konkreettisesti suuren joukon innostuksen veganismia kohtaan. Messuilla oli taas aikamoinen väen paljous, joten kiinnostusta selvästi löytyy! Ja arvatkaas mitä! Seuraavia Vegemessuja ei tarvitse odottaa ensi vuoteen, sillä ne järjestetään uudelleen jo tänä syksynä, 28.-29.9.!

Kauneus

BeautyLash-kulmaväri testissä

beautylash vegaaninen kulmaväri

Elämää helpottaakseni olin miettinyt pitkään kulmien värjäämistä, mutta sopivaa vegaanista kulmaväriä tähän tarkoitukseen ei meinannut tulla vastaan. Sokoksen kosmetiikkaosastolla pyöriessä bongasin kuitenkin alennuslaarista BeautyLash-kulmavärin, joka oli hetki sitten tullut vastaan myös Rabbit Glow -blogin Instagramissa. Beautylashilla on tuotteessa hyvinkin näkyvällä paikalla Vegan Societyn vegaanikukka-logo, jonka mukaan tuote ei sisällä mitään eläinperäistä eikä sitä ole testattu eläimillä.

Kuten myös hiukseni, omat kulmani ovat hyvin vaaleat. Kulmaväriä oli saatavilla ainakin kolmessa eri sävyssä: ruskeana, tummanruskeana ja mustana. Ruskea sävy vaikutti liian punertavalta omille kulmilleni, joten päädyin tummanruskeaan vaihtoehtoon. Meikkaan kulmat muutenkin tummiksi, joten tummanruskea oli juuri sopiva valinta. Väri soveltuu kulmien lisäksi myös ripsien värjäämiseen, johon musta on varmasti suosituin ja luonnollisesti intensiivisin sävy.

beautylash vegaaninen kulmaväri

BeautyLash-värjäys hoituu nopeasti

Pakkauksesta löytyi selkeät ohjeet, kaksi värituubia ja kaksi harjaa, joista harmaata käytin värin levittämiseen. Lisäksi värjäykseen tarvitsee avuksi öljytöntä meikinpoistoainetta ja vanulappuja. Kulmat on tärkeää puhdistaa huolellisesti ennen värjäystä, jotta väri tarttuu varmasti pieniinkin karvoihin. Värjäysoperaatio onnistui helposti, vaikka useaan kertaan jouduinkin tarkistamaan, että etenen oikeassa järjestyksessä.

Kulmat kannattaa ainakin alussa värjätä yksi kerrallaan, jolloin ajan kanssa on enemmän pelivaraa. Itse pidin ensimmäisen tuubin väriä kulmissa n. 2 minuuttia ja toisen tuubin kehitettä 30-60 sekuntia ennen pois pyyhkimistä. Luonnontilassa kulmakarvani ovat siis todella vaaleat ja imaisivat värin itseensä nopeasti. Lyhyt vaikutusaika riitti hyvin. Väriä kannattaa kuitenkin laittaa reilusti, jotta kulmakarvat värjääntyvät joka puolelta.

Vinkki: suojaa kulmakarvoja ympäröivä iho läpinäkyvällä huultenrajauskynällä, niin väri ei tartu epätoivottuihin kohtiin!

beautylash vegaaninen kulmaväri

Miltä näytti värjäystulos?

Värjäyksestä on kulunut kohta kaksi viikkoa ja kulmat ovat säilyttäneet värin paremmin kuin olisin uskonutkaan. Kulmat näyttävät selkeästi tuuheammilta ilman meikkiä eikä kulmakynällä tarvitse enää värittää tyhjiä aukkoja yhtä paljon kuin aikaisemmin. Värin luvataan kestävän jopa kuusi viikkoa, joten värjääminen useamman viikon syklissä ei todellakaan ole työläs kauneusrutiini.

BeautyLash-kulmavärillä oli hintaa alennuksessa n. 8 euroa normaalihinnan ollessa suunnilleen 12 euroa. Väristä riittää vieläpä kahdeksaan värjäyskertaan, joten skarpimman ilmeen saa aikaan edullisesti.

Muoti

Kestotyyli: näin vanhoja ovat käyttämäni vaatteet

kestotyyli, ekologiset vaatteet

Yksi tämän vuoden kulutustavoitteistani on ostaa entistä vähemmän vaatteita uutena. Aikaisemminkaan en ole huimia määriä pikamuotia ostellut, mutta tänä vuonna aion välttää sitä vielä enemmän, suosia mieluummin kirppiksiä ja panostaa pitkäikäisiin hankintoihin. Tämän tavoitteen innoittamana päätin tarttua Suomen Luonnonsuojeluliiton Tankin kestotyyli-haasteeseen. Haasteen ideana on laskea yhteen yhden asukokonaisuuden muodostavien vaatteiden ikä ja pisteyttää ne käyttövuosien perusteella. Mitä vanhempi vaate, sen parempi.

kestotyyli, samettinilkkurit
kestotyyliYhteenlaskettujen pisteiden perusteella saa suuntaa siitä, kuinka kestäviä vaatevalintoja itse tekee. Tämä asteikko kertoo vielä oman kestotyyli-nimikkeen:

Kestotyylialoittelija: 0-4 vuotta
Kestotyyliedistyjä: 5-14 vuotta
Kestotyylitaituri: 15-24 vuotta
Kestotyyliguru: 25+ vuotta

Oma kestotyylini:

Tekoturkistakki (H&M) – Ostettu 7 v. sitten uutena
Neule (Cubus) – Ostettu alle 1 v. sitten kirppikseltä
Farkut (Monki) – Ostettu 2 v. sitten kirppikseltä
Vyö (?) – Ostettu 3 v. sitten kirppikseltä
Samettinilkkurit (Asos) – Ostettu 2 v. sitten kirppikseltä
Laukku (Mango) – Ostettu 3 v. sitten kirppikseltä
Hiuspanta (Cubus) – Ostettu alle 1 v. sitten uutena

Jokaisesta vuodesta saa yhden pisteen, joten saldokseni muodostuu 17 pistettä, jos en laske alle vuoden ikäisiä hankintoja mukaan. Testin perusteella olen siis kestotyylitaituri! Kestotyyliguruksi on vielä hieman matkaa, mutta sitä tietysti tavoitellaan.

Ekologinen pukeutuminen ei missään nimessä tarkoita sitä, että täytyisi pukeutua mummon vanhoihin riepuihin. Kierrätysmateriaaleista valmistetut tai kirppiksiltä hankitut vaatteet ja asusteet voivat todellakin olla trendikkäitä! On paljon tyylikkäämpää pukeutua ekologisesti kuin pikamuodin viimeisimpiin villityksiin. Samalla säästää myös rahaa eikä tule tuettua heikkoja työolosuhteita saati sitten lapsityövoimaa.

kestotyyli
kestotyyli, ekologiset vaatteet

Montako pistettä sinä saat?

Leivonta

Terveellinen herkku: proteiinipitoinen suklaavanukas

terveellinen herkku, vegaaninen proteiinivanukas, vegaaninen suklaavanukas

Näin tammikuussa monella tuntuu olevan uuden vuoden tavoitteena liikkua enemmän ja syödä terveellisemmin. Myös itse pyrin herkuttelemaan vähemmän ja valitsemaan lautaselle terveellisempiä vaihtoehtoja. Yksi lemppari aamu/välipaloistani on chiavanukas, joka suklaisena versiona on myös ihana, mutta terveellinen herkku!

Vegaaninen suklaavanukas valmistuu nopeasti ja sisältää reilusti proteiinia chiansiemenistä, kasviproteiinijauheesta ja maapähkinävoista. Chiansiemenet ovat myös loistava vegaaninen omega-3-rasvahappojen lähde. Ravinteikas suklaavanukas pitää kylläisenä pitkään, jolloin mieliteotkin vähenee kuin itsestään. Makeus vanukkaaseen tulee puolestaan banaanista ja raakasuklaasta.

Vegaaninen suklaavanukas (neljä annosta)

40 g chiansiemeniä
20 g kasviproteiinijauhetta (itse käytin hamppua)
1 banaani
4,5 dl kauramaitoa
2 rkl maapähkinävoita
2 rkl raakakaakaojauhetta
30 g raakasuklaata

1. Lisää kaikki ainekset raakasuklaata lukuunottamatta blenderiin ja sekoita tasaiseksi.
2. Sulata raakasuklaa ja lisää se blenderiin. Sekoita vielä uudestaan tasaiseksi.
3. Kaada valmis vanukas lasipurkkeihin ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin parin tunnin ajan.

terveellinen herkku, vegaaninen proteiinivanukas, suklaavanukas

Kauneus

Unboxataan The Body Shopin kosmetiikkakalenteri

The Body Shop Vegan countdown to new year

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Sain joululahjaksi ihanan The Body Shopin Countdown to New Year -kosmetiikkakalenterin, joka oli tänä vuonna kokonaan vegaaninen! Kalenteriin oli valittu vegaanisia tuotteita seitsemään eri luukkuun – joulun pyhistä uuteen vuoteen.

Tämä Countdown to New Year -kosmetiikkakalenteri on tällä hetkellä The Body Shopin verkkokaupassa todella hyvässä alennuksessa (myös toimituskulut ovat ilmaiset 27.1. asti!). Jos haluat kalenterin vielä hankkia, mutta et halua sisällön paljastuvan, älä selaa tästä pidemmälle! Mennäänpä seuraavaksi katsomaan, mitä kaikkea luukuista oikein paljastui…

Countdown to New Year -kosmetiikkakalenterin unboxaus

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 26: Ensimmäisestä kalenterin luukusta paljastui mangolta ja vihreältä teeltä tuoksuvat kylpypommit. Nämä täytyy ehdottomasti pakata mukaan seuraavalle hotellireissulle, jos huoneesta löytyy kylpyamme! Toimivat kyllä varmasti myös jalkakylvyn tekemiseen, jos ei omaa ammetta omista. Mango löytyy täältä ja vihreä tee täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 27: Toisesta luukusta löytyi suloinen vaaleanpunainen Coconut Body Scrub eli siis kookoksinen vartalokuorinta. En ehtinyt tätä vielä testaamaan, mutta ainakin tuoksu ja koostumus vaikuttavat lupaavilta! Vartalokuorinta löytyy täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 28: Seuraavassa luukussa päästiinkin jo kunnolla uuden vuoden tunnelmaan, sillä paketista paljastui kimaltava Metal Eye Liquid eli nestemäinen luomiväri. Tällaiseen tuotteeseen en ollut aiemmin törmännyt, joten oli hauska testata, miten tällainen täysin nestemäinen väri pysyy luomilla. Vaaleanpunainen kimalle mätsäsi täydellisesti uuden vuoden mekkooni, joten käytin tätä aaton juhlameikissä. Tuote oli helppo levittää ja pysyi hyvin koko illan – käytän varmasti toistekin! Luomiväri täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 29: Tämä punainen paketti piti sisällään hellävaraisen silmämeikinpoistoaineen. Tuote tuli hyvään saumaan, sillä olin juuri saanut tyhjennettyä edellisen silmämeikinpoistoaineputelin. Tällä kamomillaa sisältävällä putsarilla lähtee tehokkaasti esimerkiksi vesiliukoinen eyeliner. Tuote täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 30: Meikkiteema jatkui myös tässä luukussa ja paketista paljastui Shine Lip Liquid -huulikiilto. Käytän itse enemmänkin huulipunia, joten tämä on jäänyt vielä testaamatta. Tämä lähtee varmasti testiin keväämmällä, kun kaipaa vähän kevyempää vaihtoehtoa huulipunan rinnalle. Huulikiilto täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku 31: Tämä paketti tuntui kädessä hassulta, kun mikään ei heilunut tai kolissut 😀 Syy sille oli tämä supersöpö ja pehmoinen peurapanta! Panta on hyvä apuväline meikin pesemisessä tai kasvonaamion laitossa, sillä se pitää hiukset pois tieltä. Ja miksei tätä voisi käyttää vaikka unimaskinakin! Panta täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriLuukku Happy New Year: Viimeisestä, eli vuoden 2019 ensimmäisen päivän luukusta löytyi vielä Japanese Matcha Tea -kasvonaamio. Antioksidanttipitoista matchaa sisältävä naamio toimii anti-pollution periaatteen mukaisesti puhdistaen ihoa ja suojaten sen ilmansaasteilta. Naamio myös kuorii ihoa, joten siitä tulee ihanan puhdas. Naamio löytyy täältä.

vegan countdown to new year kosmetiikkakalenteriTykkäsin kalenterin sisällöstä kokonaisuudessaan tosi paljon ja kiva kun joukkoon oli valittu myös meikkejä. Vegaaniset kosmetiikkakalenterit ovat tähän asti olleet kiven alla, joten mahtavaa että tällainen saatiin vihdoin! Tähtirasia, jossa pienemmät paketit olivat on aika jämäkkää matskua, joten se sopii hyvin säilytysrasiaksi vaikka ompelutarvikkeille, meikeille tai koruille. Aion vielä tuunata sen jotenkin ja täyttää sen sitten tavaroilla säilytystä varten 🙂

Vinkit

Vegaanihaaste 2019 – 7 vinkkiä, joilla onnistut!

vegaanihaaste

Vuosi on taas vaihtunut ja sehän tarkoittaa vain yhtä asiaa: tammikuun vegaanihaaste on täällä! Vegaanihaasteen ideana on kokeilla kuukausi vegaaniruokavaliota, mikä on todella tehokas tapa tutustua paremmin kasvipohjaiseen ruokaan. Itse otin vegaanihaasteen vastaan neljä vuotta sitten ja sillä tiellä mitä ilmeisimmin ollaan edelleen! Voin siis todellakin suositella vegaanihaastetta kaikille aiheesta kiinnostuneille. Osallistujia on tänä vuonna jo yli 10 000!

Haasteeseen ilmoittautuessa saa avukseen päivittäiset uutiskirjeet, joista saa hyödyllisistä tietoa niin reseptien kuin veganismin takana olevien ajatusten muodossa. Itse opin tuon kuukauden aikana aivan valtavasti ja näin neljän vuoden jälkeen ajattelin laittaa omat vinkkini jakoon onnistuneeseen vegaanihaasteeseen.

1. Syö tarpeeksi

Kasvipohjaisessa ruuassa on usein vähemmän kaloreita liha- ja maitotuotteisiin verrattuna – esimerkiksi 100 g jauhelihapihvin edestä saat syödä paljon isomman papupihvin! Onkin tärkeää syödä tarpeeksi, jotta saat täytettyä päivän kalorit eikä nälkä pääse yllättämään. Vegaaniruualla ei tarvitse nähdä nälkää, kunhan muistaa lappaa lautaselle enemmän ruokaa. Asia erikseen on tietysti “roskaruoka”, josta ei tarvitse vegaaninakaan luopua!

2. Kokeile rohkeasti uusia makuja

Jos et ole kaikkiruokainen, saattaa uudet maut vaatia totuttelua. Kun maistat uusia ruokia useamman kerran, alkavat ne maistua paremmilta joka kerta. Esimerkiksi soija/kaurapohjaiset jugurit ja maidot voivat olla alkuun hassunmakuisia, jos on tottunut lehmänmaidon makuun. Itse olen vegaaniaikana oppinut rakastamaan entisiä inhokkejani bataattia, artisokkaa, papuja ja valkosipulia. Muista kuitenkin, että vegaanina pärjää, vaikka ei tykkäisikään kaikista kasviksista!

vegaanihaaste 2019

3. Ajattele “lihankorvikkeet” uusina ruoka-aineina

Monien vegaanikokeilut tuntuvat tyssäävän siihen, ettei soijarouhe maistunutkaan jauhelihalta eikä nyhtökaura kanalta. Tällaiset kasviproteiinin lähteet kannattaa ajatella uusina ruoka-aineina, eikä niinkään lihaa korvaavina tuotteina. Kasviproteiineja riittää kaupoissa huimat määrät: on härkistä, tofua, kaurajauhista, soijasuikaleita ja seitania. Monipuoliset vaihtoehdot tarjoavat huimat määrät erilaisia makuelämyksiä, kun niiden ei odota maistuvan täsmälleen lihalta.

4. Ota apuun vegaanituotteet.net

Kauppareissuilla kätevänä apurina toimii vegaanituotteet.net -sivusto, joka listaa kaupoista löytyviä vegaanituotteita eri kategorioittain. Muistan, miten turhauttavaa oli pyöriä hyllyjen välissä tuoteselosteita syynäten ja kauppareissut venähtivät monesti turhan pitkiksi. Nopeasti kuitenkin oppii, mitkä tuotteet ovat vegaanisia ja mitkä kannattaa vielä erikseen tarkistaa. Vegaanituotteet.netiä tutkimalla saattaa löytää myös vanhat suosikkinsa, jotka ovat “vahingossa vegaanisia”. Paprikanmakuiset Pringlesit ja Pirkan minttusuklaalevy ovat olleet oma heikkouteni jo pitkään 😀

5. Tutustu ravintoloiden tarjontaan etukäteen

Vaikka nykyään lähes kaikki ravintolat tarjoavat ainakin yhden vegaanivaihtoehdon tai pystyvät sellaisen muokkaamaan, kannattaa tutkia ravintoloiden menuja vähän etukäteen. Näin ei tarvitse tyytyä siihen ainoaan vaihtoehtoon, vaan ravintolan voi valita herkullisimman annoksen perusteella. Näin kannattaa toimia myös silloin, kun on menossa syömään isommalla porukalla. Valmiiksi vegaaninen annos on helppo valita listalta ilman sen suurempaa säätämistä, joka voi etenkin aloittelevasta vegaanista tuntua vaivaannuttavalta.

6. Pidä mukana pieniä välipaloja

Joskus tulee tilanteita, että sopivaa syötävää ei ole saatavilla esimerkiksi kyläillessä. Tällöin omat pienet eväät ja välipalat ovat hyödyllinen lisä mukana kannettavaksi, jotta ei tule vahingossa lipsuttua. Sekin on toki sallittua, enkä itsekään selvinnyt omasta vegaanihaasteestani täysin puhtain paperein 😀 Pähkinät, raakapatukat ja smoothiet ovat hyviä välipaloja, joilla saa nälkää siirrettyä isompaan ateriaan asti.

7. Pyydä apua tuutorilta

Vegaanihaasteeseen osallistuja saa halutessaan avukseen oman tuutorin, jolta voi tarvittaessa kysyä vinkkejä uuden ruokavalion toteuttamiseen tai muuhun veganismiin liittyvään. Kannattaa ehdottomasti ottaa tästä hyöty irti ja rohkeasti pyytää apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin kokeneemmalta vegaanikaverilta!

Tsemppiä kaikille vegaanihaasteeseen osallistuville! ♥