Monthly Archives:

joulukuu 2018

Koti ja sisustus

Hyväntuoksuinen koti helposti

hyväntuoksuinen koti

Kuka muu rakastaa sitä, että kotona tuoksuu ihanalta ja puhtaalta? Tämä postaus onkin omistettu erilaisille huonetuoksuille, joilla saa luotua kotiin miellyttävän tuoksun vähällä vaivalla. Kodin täytyy kuitenkin olla puhdas – älä siis yritä peittää epäsiistin kodin hajua huonetuoksuilla, jolloin menet vain ojasta allikkoon! Pitkän päivän jälkeen on mukavaa, kun vastassa on hännän heiluttajien lisäksi hyväntuoksuinen koti.

hyväntuoksuinen kotiVirolaiselta Joikilta löytyy useampi vaihtoehto valloittaviin, mutta maltillisiin tuoksuihin kynttilöiden, diffuusereiden sekä tuoksupussien joukosta. Tärkeintä itselleni on tuotteiden luonnollisuus, jonka vuoksi valikoin kotiin tulevat tuoksut huolellisesti. Joikin tuotteet ovat myös kauniita ja yksinkertaisia, joten ne sopivat ihanasti sisustukseen.

joik tuoksukynttilä

Tuoksukynttilät

Näin pimeään vuodenaikaan ja jouluna tykkään polttaa paljon kynttilöitä. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että kaikki kynttilät eivät olekaan vegaanisia, sillä niiden valmistukseen on voitu käyttää eläinrasvasta tehtyä steariinia tai mehiläisvahaa. Joik valmistaa kynttilät soijavahasta, joten ne sopivat vegaanienkin iloksi. Meillä on tänä jouluna poltettu “Oh, Christmas tree” -tuoksukynttilää, joka tuoksuu aivan aidolle kuuselle. Muovikuusen kaveriksi täydellinen valinta! Houkuttelevan kuuloiset tuoksukynttilät, kookosta ja ananasta sisältävä “Paradise island” sekä laventelia ja myskiä sisältävä “Sweet Dreams” täytyy napata seuraavalta Viron reissulta mukaan!

joik huonetuoksu

Huonetuoksut

Kotiin saan lempeän tuoksun diffuuserin avulla. Kyseessä on siis öljyjä sisältävä kaunis pullo, johon asetetaan tikkuja. Tikuista tuoksu leviää huoneeseen ja voimakkuutta voi säädellä tikkujen määrää lisäämällä tai vähentämällä. Meillä on olohuoneessa Joikin Chérie -tuoksu, joka sisältää mustaherukan, päärynän, vaniljan, persikan ja appelsiininkukan vivahteita. Tuoksu on hienostunut ja aavistuksen makea – täydellinen talven piristykseksi.

hyväntuoksuinen koti, joik huonetuoksu

Tuoksupussit

Kätevä kikka hyväntuoksuiseen kotiin on pienet ja sievät tuoksupussit. Tuoksupussin voi laittaa roikkumaan esimerkiksi kylpyhuoneessa pyyhekoukkuun, josta se levittää ihanaa tuoksua ympärilleen. Jo yksi pieni pussukka riittää hyvin tuomaan raikasta tuoksua pienehköön kylppäriin. Meillä on tällä hetkellä Joikin aprikoosin ja freesian tuoksuinen pussukka, joka on yksi suosikeistani. Tuoksupussi on läpikuultava ja se sisältää pieniä tuoksuhelmiä. Sen voi sujauttaa myös esimerkiksi liinavaatekaappiin, jolloin lakanat ja pyyhkeet saavat puhtaan raikkaan tuoksun. Tuoksun luvataan riittävän ainakin kahdeksi kuukaudeksi ja lopuksi helmet voidaan imuroida, jolloin ne samalla raikastavat myös imurin!

joik tuoksupussi kylpyhuoneeseenItse olen herkkä voimakkaille tuoksuille, mutta Joikin tuotteet ovat sopineet todella hyvin. Joikin sisutustuotteita voi toistaiseksi ostaa vain Virosta, mutta Miraz-verkkokaupasta löytyy ainakin valikoima muita Joikin tuotteita, kuten kosmetiikkaa.

Leivonta

Appelsiinijuustokakku joulupöytään

appelsiinijuustokakku, vegaaninen

Appelsiinit ovat juuri nyt parhaimmillaan, joten miksipä ei hyödyntää niiden makeutta ja raikkautta myös joululeivonnassa. Appelsiinijuustokakku sopii hyvin joulupöydän makeaksi herkuksi, sillä pohjassa maistuvat myös jouluiset piparit. Kakun voi valmistaa jo hyvissä ajoin edellisenä iltana, joten juhlapäivänä ehtii keskittyä kahvipöydän ympärille kerääntyneiden läheisten kanssa nautiskeluun.

Käytin appelsiinijuustokakun hyydytykseen Dr. Oetkerin Vegegeliä, joka on mielestäni kaikista kätevin kasvipohjainen vaihtoehto liivatteelle. Vegegel tulee helpoissa annospusseissa, mutta toimiakseen se täytyy kuumentaa nesteen kanssa. Tärkeintä onnistumisen kannalta on, että seosta ei saa keittää. Vegegel hyydyttää juustokakun leikattavan kiinteäksi, mutta ihanan kuohkeaksi!

Vegaaninen appelsiinijuustokakku

Tästä ohjeesta tulee sopiva kakku 18 cm vuokaan, tee isompaan vuokaan 1,5-2-kertainen annos.

100 g pipareita
40 g margariinia

2,5 dl Alpro soijavispiä
300 g kauratuorejuustoa (Esim Oatly PåMackan tai Yosa)
1/2 dl appelsiinimehua
1/2 appelsiinin raastettu kuori
2 pss Vegegeliä
1,5 dl appelsiinimarmeladia
Ripaus sokeria

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Sulata margariini ja murskaa piparit hienoksi muruksi.
2. Sekoita margariini piparimurun joukkoon ja painele seos vuokaan. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin.
3. Vaahdota soijavispi valmiiksi sähkövatkaimella isossa kulhossa.
4. Mittaa kattilaan kauratuorejuusto, appelsiinimehu ja Vegegel. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen niin pitkään, että se alkaa höyrytä. Pari pulpahdusta ei haittaa, mutta seos ei saa kiehua!
5. Nosta kattila pois levyltä ja yhdistä seos soijavispin sekaan.
6. Lisää vielä appelsiinin kuori ja marmeladi ja sekoita tasaiseksi vatkaimella. Lisää tarvittaessa hieman sokeria ekstramakeutta tuomaan.
7. Kaada seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mieluiten vaikka yön yli.
8. Koristele valmis kakku tuoreella appelsiinilla ja pipareilla.

appelsiinijuustokakku, vegaaninen

Ruoka

Beyond Meat -burgeri – miltä se maistui?

beyond meat kokemuksia, vegaani burgeri bun2bun

Tällä viikolla vegaaneja hemmoteltiin mahtavilla burgeriuutisilla: Bun 2 Bun -hampurilaisketju muuttui 100 % vegaaniseksi ottaen samalla valikoimiinsa rapakon takaa Suomeen rantautuneen Beyond Meat -pihvin, Social Burger Joint paljasti, että purilaisia saa nyt Moving Mountains -pihvillä ja vielä Hesburgerkin ilmoitti investoineensa miljoonia uusien kasviproteiinituotteiden kehittelyyn. Nämä uutukaiset, Beyond Meat ja Moving Mountains pihvit ovat täysin vegaanisia, mutta muistuttavat yllättävän paljon lihaa. Pitihän näitä päästä testaamaan, eli eikun tilausta tulille Woltista!

Itse en ole koskaan ollut mikään lihan maun ystävä, mutta siitä huolimatta on ihan mahtavaa, että tällaisia tuotteita kehitellään. Monesti ihmetystä aiheuttaa, että miksi ihmeessä vegaani haluaa syödä lihaa “imitoivia asioita”. No, yksinkertaisesti siksi, että useat valitsevat veganismin eettisistä syistä tai ympäristösyistä – ei siksi, että liha olisi pahaa. Jos kaksi asiaa maistuu samalta, mutta toinen niistä ei tuota kärsimystä eikä tuhoa planeettaamme, niin miksi sitten ei valitsisi sitä?

Beyond Meat -kokemus hämmentää – tältäkö liha maistuu?

No mutta, sitten itse asiaan eli Bun 2 Bunin vegaaniseen BBQ & Cheddar -purilaiseen ja ensimmäiseen Beyond Meat -kokemukseen. Hampparin välistä löytyy Beyond Meat -pihvi, cheddar-kastike, aiolia ja pakolliset rehut. Ensipuraisu on outo ja hämmentävä: syönkö lihaa? Rasvasta tirisevä pihvi on sisältä punertava ja sen koostumus todella lihaisa. Suuhun jää maku, jonka viime kerrasta on 14 vuotta. En pysty syömään pihviä pelkiltään, mutta hampurilaisen välissä se maistuu hyvältä, joskin oudolta. Poikaystävä saa silti syödä loput.

beyond meat kokemuksia, vegaani burgeri bun 2 bunOmaan makuuni Beyond Meat on ihan kuin lihaa, vähän siinä rajoilla tykkäänkö vai en. Sekaanipoikaystävän mielestä Bun 2 Bunin BBQ & Cheddar on tähän mennessä ylivoimaisesti paras ja “lihaisin” vegaaniburgeri niin maultaan kuin koostumukseltaan. Myös Classic American Dineristä löytyy hampurilainen Beyond Meat -pihvillä. Annoin vielä mahdollisuuden tälle tulokkaalle, mutta kävi sama juttu kuin Bun 2 Bunin kanssa – loppu alkoi tökkimään lihaisuuden takia. Ehkä vaatii vielä totuttelua?

Vegaaniryhmissä burgerit ovat saaneet ylistystä osakseen ja uskon näiden uppoavan myös kokeilunhaluisille sekasyöjille. Hienoa, että tulee kestäviä vaihtoehtoja liharuokien tilalle, mutta itselleni kuitenkin vielä vähän liikaa 😀  Lihafaneille maistuu varmasti!

Matkustus

Päivä jouluisessa Tallinnassa

vegaani tallinna

Teimme viime viikonloppuna minireissun Viroon, tarkemmin ottaen pieneen Rakveren kaupunkiin. Kylpylässä pulikoimisen  ja parin hotelliyön jälkeen jäi aikaa vielä piipahtaa Tallinnassa ennen laivan lähtöä takaisin Helsinkiin. Tallinna on näin joulun alla ihanan tunnelmallinen paikka. Suuntasimmekin suoraan vanhaankaupunkiin joulutorin loisteeseen nauttimaan kuumasta omena-inkivääriglögistä.


vegaani tallinna

vegaaani tallinna
Joulutorilla fiilistellessä alkoi nälkä hiipimään, joten oli aika siirtyä sisälle lämpimään herkkuruokien äärelle. Kokonaan vegaaninen Vegan Restoran V on edelleen suosikkiravintolani Tallinnassa. V:hen kannattaa ehdottomasti varata pöytä, sillä se on monen muunkin suosiossa. Otettiin alkupalaksi lautanen, jossa oli ainakin bbq-tempeä, kesäkurpitsaa cashewjuustolla, valkosipulia ja juustoa ciabattalla sekä kurkkua ja muhammaraa. Pääruuaksi valitsin taas kerran ceasarsalaatin ja poikaystävä thaicurryn. Ruoka oli jälleen ihan mielettömän hyvää ja jäi hieman harmittamaan, ettei jälkkärille jäänyt aikaa…

vegan restoran v tallinna vegan restpran v tallinna kary talu sokolaad tallinna vegaani
Tallinnassa on myöskin kokonaan vegaaninen suklaakauppa Karu Talu šokolaad aivan vanhankaupungin ytimessä, joulutorin vieressä. Suklaakauppa on sunnuntaisin kiinni, mutta ajateltiin silti käydä sitä kurkkaamassa. Tällä kertaa kävi hyvä tuuri, sillä kaupan omistaja oli täyttelemässä hyllyjä ja kutsui meidät ostoksille, vaikka kauppa ei ollutkaan virallisesti auki. Saatiin siis ostettua kassillinen suklaata jouluksi, josta tosin taitaa olla jäljellä enää pari palaa 😀

Joulu

Joululahja vegaanille – mitä valita pukinkonttiin?

joululahja vegaanille

*postaus sisältää mainoslinkkejä

Uusimman, vuoden 2019 joululahjavinkkipostauksen löydät täältä.

Moni varmasti pähkäilee tähän aikaan vuodesta, että mitä antaisi joululahjaksi läheisilleen. Erityisesti joululahja vegaanille saattaa aiheuttaa päänvaivaa, jos veganismi on itselle vielä tuntemattomampi käsite. Listasin muutamat vegaaniset lahjaideat, joista voi ottaa hieman vinkkiä näihin joka vuotisiin pohdintoihin! Kannattaa kurkistaa myös edellisen vuoden joululahjavinkkipostaus – löydät sen täältä.

Tyttöystävälle, äidille, siskolle…

joululahja vegaanille

1. iDeal of Sweden x Debi Flügge -puhelimenkuoret 2. iDeal of Sweden -lompakkokotelo
3. Anastasia Beverly Hills Glow Kit -highlighter 4. The Body Shop -uuden vuoden kalenteri
5. The Ordinary Set of Actives – Bright skin 6. English Tea Shop Luomu Wellness -lahjapakkaus
7. Lavera Virkistävä hetki -lahjapakkaus 8. Mummi ja minä -pyykkietikka
9. iDeal of Sweden -korttikotelo 10. We love the planet -kookoskynttilä

Puhelimenkuoret ovat tyylikäs ja tarpeellinen lahja, sillä ne suojaavat puhelinta kolhuilta ja rikkoutumiselta. Kaikki iDeal of Swedenin tuotteet ovat vegaaniystävällisiä ja valikoimista löytyy myös kestäviä lompakko- ja korttikoteloita nahkaa jäljittelevissä kuoseissa. Kosmetiikkafanille on ihana idea hankkia lahjaksi uuden vuoden kalenteri, jossa on luukkuja avattavaksi joulun välipäivinä. Tällainen kalenteri löytyy The Body Shopilta ja se on tietenkin kokonaan vegaaninen!

Myös luonnonkosmetiikka ja ekopesuaineet ovat haluttuja ja hyödyllisiä lahjoja. The Ordinarylta löytyy useampi todella edullinen mutta takuulla toimiva ihonhoitotuote, joista on helppo kerätä ihana paketti kuusen alle. Jos taas haluaa hieman ylellisyyttä, niin esimerkiksi Anastasialta löytyy upeita highlighter-paletteja. Rentoutumista kaipaavalle sopii lahjaksi valikoima erilaisia teemakuja tai huumaavan tuoksuinen kookosvahakynttilä, joka on valettu oikeaan kookospähkinän kuoreen.

Poikaystävälle, isälle, veljelle…

joululahja vegaanille

1. iDeal of Sweden -korttikotelo 2. Matt & Nat -toilettilaukku 3. iDeal of Sweden -puhelimenkuoret
4. Matt & Nat -läppärisuojus 5. Benecos -miesten lahjapakkaus 6. Lush Dirty -hiusvaha
7. Nurme -palasaippua miehille 8. Sipsikaljavegaanin kirja

Miehille hyviä lahjaideoita ovat myöskin tyylikkäät puhelimenkuoret ja korttikotelot, jotka sujahtavat helposti taskuun ison lompakon sijasta. Yhdeltä suosikkimerkeistäni, kokonaan vegaaniselta Matt & Natilta löytyy myös laaja valikoima miesten tuotteita. Tilava toilettilaukku tai läppärinsuojus ovat tarpeellisia etenkin paljon reissaavalle tai liikkuvaa työtä tekevälle.

Luonnonkosmetiikan puolelta löytyy valmiita miesten pakkauksia, joista on helppo valita se kaikista tarpeellisin joululahja vegaanille. Lisäksi zero waste -henkinen Nurmen palasaippua tai luonnonmukainen Lushin hiusvaha kelpaavat varmasti monelle ulkonäöstään huolehtivalle miekkoselle. Keittokirja on aina varma valinta kokkaavalle vegaanille. Etenkin aloittelevan vegaanin mieleen on Sipsikaljavegaanin kirja, jonka reseptit muistuttavat tuttuja herkkuruokia, mutta vegaanisina versioina.

Onko teillä jo lahjat hankittuna vai jääkö osa aina viime tippaan, niin kuin itselläni? 😀

Joulu Leivonta

Kirsikkatryffelit jouluherkutteluun

vegaaniset kirsikkatryffelit

Lupailinkin jo aiemmin, että jouluista reseptiä on tulossa tällä viikolla. Tässä olisi siis ohje suussa sulaviin kirsikkatryffeleihin, jotka sopivat täydellisesti joulun alla herkuteltaviksi ja vaikka lahjaksi pukinkonttiin. Löysin Kotiliesi Leivonta -lehdestä tryffeleiden alkuperäisen reseptin, jonka veganisoin paria ainesosaa muuttamalla. Kurkkaa resepti myös jouluiseen rocky roadiin, keksitaikinatryffeleihin sekä valkosuklaafudgeen, jotka toimivat myös makeana lahjana tai tuliaisena näin joulun alla.

Kirsikkatryffeleiden maku on tumma ja täyteläinen, mutta ihanan marjainen. Kirsikka ei maistu liikaa läpi ja vadelma tuo kivaa kirpeyttä! Kirsikkatryffelit valmistuu todella helposti, joten suuren suuria leivontataitoja ei näiden herkkujen loihtimiseen vaadita. Rohkeasti siis kokeilemaan!

Vegaaniset kirsikkatryffelit

300 g maidotonta tummaa suklaata
1/2 dl Alpro soijavispiä
1/2 dl kirsikkahilloa
4 rkl pakastekuivattua vadelmaa
4 rkl sokeria

1. Rouhi suklaa pieneksi muruksi.
2. Kiehauta kattilassa soijavispi ja kirsikkahillo.
3. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi.
4. Laita tryffelimassa jääkaappiin jähmettymään vähintään muutamaksi tunniksi.
5. Jauha pakastekuivattu vadelma ja sokeri hienommaksi morttelissa tai tehosekoittimessa.
6. Pyöritä tryffelimassasta palloja ja dippaa ne vadelma-sokeriin. Tryffelimassa sulaa käsissä nopeasti, joten pyörittelyssä kannattaa olla nopea!
7. Säilytä valmiit kirsikkatryffelit jääkaapissa.

vegaaniset kirsikkatryffelit

Joulu

Joulukuun ensimmäinen

vegaaninen joulu aamupala

joulukahviIhanaa joulukuun alkua ♥ Tämä joulufiilistelijä on ehtinyt koristella jo kuusen, ostanut ensimmäiset joululahjat, juonut glögiä, katsellut joululeffoja ja kuunnellut kaikki tutut joulubiisit läpi jo ainakin viisitoista kertaa! Tänään herättiin joulukuun ensimmäiseen päivään, avattiin joulukalenterit ja keitettiin uunituoreiden croissanttien kaveriksi joulukahvia. Tein myös ensimmäisiä joululeipomuksia, joista on tulossa reseptiä ensi viikon aikana.

vegaaninen aamupalaTuntuu, että joulu tulee joka vuosi aina vaan nopeammin. Siksi tykkäänkin aloittaa jouluun valmistautumisen jo hyvissä ajoin, että tästä taianomaisesta ajasta ehtii nauttia täysillä. Tänään olisi illalla tiedossa vielä pikkujoulut tyttöporukalla, joten tämä viikonloppu on pyhitetty kaikelle kivalle jouluun liittyvälle.

persimon hedelmä

Löytyykö sieltä muita jouluintoilijoita?