Terveys

Vegaanin vitamiinit – mitä kannattaa ottaa purkista?

Vegaanin vitamiinit D3

*mainoslinkki

Vegaaniksi ryhtyessä on tärkeää huolehtia riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista, sillä osa näistä tärkeistä aineista tulee kasvipohjaisen ruokavalion myötä todennäköisesti eri lähteistä kuin lihaa, maitotuotteita ja kananmunia syödessä. Terveellinen ja oikein koostettu vegaaniruokavalio sisältää paljon muun muassa C-vitamiinia, folaattia, A-vitamiinia, rautaa, kalsiumia ja magnesiumia.

Muutaman mikroravintoaineen saantiin kannattaa vegaanina kiinnittää erityistä huomiota ja helpointa onkin ottaa nämä tarpeelliset vegaanin vitamiinit suoraan purkista.

Vegaanin vitamiinit:

D-vitamiini

Voihan kaamos sentään. Vuoden pimeimpään aikaan D-vitamiinin napsiminen on kaikille suotavaa ruokavaliosta riippumatta. D-vitamiinia esiintyy kahdessa muodossa; D2 ja D3, joista jälkimmäistä keho pystyy nykytiedon valossa hyödyntämään tehokkaammin.

D-vitamiini on tarpeellista muun muassa terveen luuston, sydämen ja mielen ylläpitämisessä ja saattaa suojata jopa joiltakin syöviltä. Itse käytän Puhdas+ -merkin vegaanista D3-valmistetta, jota nappaan 100 µg lähes joka aamu. Todella edullinen tuplapakkaus löytyy täältä*.

Vegaanin vitamiinit

B12-vitamiini

Ainoa vitamiini, jota vegaaniruokavaliosta ei saa, on B12. Tämän vuoksi jokaisen vegaaniksi ryhtyvän tulisi huolehtia sen säännöllisestä käytöstä alusta alkaen. Suomen Vitamiinikeskukselta saamani B12-vitamiini on helppo ottaa, sillä se liukenee suussa ja näin ollen myös imeytyy tehokkaammin. Yhdessä tabletissa on  1000 µg vitamiinia, joten jo muutama tabletti viikossa riittää hyvin täyttämään B12-tarpeen. Tarkemman postauksen B12-vitamiinista ja sen vaikutuksista olen kirjoittanut aiemmin, joten voit lukea lisää täältä.

Vegaanin vitamiinit

Jodi

Neljäntenä säännöllisesti käytössäni olevista ravintolisistä on jodi. Vegaanin kannattaa kiinnittää huomiota riittävään jodin saantiin, sillä kasviperäinen ravinto sisältää sitä vain niukasti. Jodin puutos ei kuitenkaan koske pelkästään vegaaneja, vaan yleisesti suomalaiset saavat ruuasta liian vähän jodia. Tätä kilpirauhasen kannalta elintärkeää hivenainetta esiintyy lähinnä maitotuotteissa ja kananmunissa, sillä sitä lisätään eläinrehuun.

Jos ei käytä jodioitua suolaa, tarvitsee jodia vielä todennäköisemmin syödä purkista. Yksi luonnollinen jodin lähde on eräs tietty merilevälaji, jota saa ainakin Bioteekilta valmiina rouheena. Bioteekin merilevärouhe löytyy täältä* ja Vitatabsin edulliset, imeskeltävät joditabletit täältä*.

Vegaanin vitamiinit

Probiootit

Vegaani ei varsinaisesti tarvitse probiootteja purkista, mutta etenkin siirtymävaiheessa niistä saattaa olla apua, jonka vuoksi ne pääsivät mukaan myös tähän listaukseen. Vegaaniksi ryhtyessä papuihin, linsseihin ja muihin palkokasveihin tottumaton saattaa nimittäin saada ikäviä, mutta harmittomia vatsanväänteitä ja turvotusta. Avuksi voi tällöin testata probiootteja eli maitohappobakteereja, jotka auttavat vatsaa sulattamaan paremmin uusia tulokkaita.

Omalle herkälle vatsalle on sopinut erityisen hyvin Your Flora Tranquil -valmiste*, jonka sain testiin Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Tranquil sisältää probioottien lisäksi fenkolia ja kamomillaa, jotka vähentävät selkeästi päivän aikana toisinaan kiusaavaa vatsan turvotusta.

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

    Jätä kommentti