Terveys

Vegaanin vitamiinit – mitä otan purkista?

Vegaaninen d-vitamiini puhdas+

D-vitamiini

Voihan kaamos sentään. Vuoden pimeimpään aikaan D-vitamiinin napsiminen on kaikille suotavaa ruokavaliosta riippumatta. D-vitamiinia esiintyy kahdessa muodossa; D2 ja D3, joista jälkimmäistä keho pystyy nykytiedon valossa hyödyntämään tehokkaammin. D-vitamiini on tarpeellista muun muassa terveen luuston, sydämen ja mielen ylläpitämisessä ja saattaa suojata jopa joiltakin syöviltä. Itse käytän Puhdas+ -merkin vegaanista D3-valmistetta, jota nappaan 100 µg lähes joka aamu. Todella edullinen tuplapakkaus löytyy täältä*.

b-vitamiini suomen vitamiinikeskus

B12-vitamiini

Ainoa vitamiini, jota vegaaniruokavaliosta ei saa, on B12. Tämän vuoksi jokaisen vegaaniksi ryhtyvän tulisi huolehtia sen säännöllisestä käytöstä alusta alkaen. Suomen Vitamiinikeskukselta saamani B12-vitamiini on helppo ottaa, sillä se liukenee suussa ja näin ollen myös imeytyy tehokkaammin. Yhdessä tabletissa on  1000 µg vitamiinia, joten jo muutama tabletti viikossa riittää hyvin täyttämään B12-tarpeen. Tarkemman postauksen B12-vitamiinista ja sen vaikutuksista olen kirjoittanut aiemmin, joten voit lukea lisää täältä.

your flora tranquil maitohappobakteerit

Probiootit

Vegaaniksi ryhtyessä papuihin, linsseihin ja muihin palkokasveihin tottumaton saattaa saada ikäviä, mutta harmittomia vatsanväänteitä ja turvotusta. Avuksi voi tällöin testata probiootteja eli maitohappobakteereja, jotka auttavat vatsaa sulattamaan paremmin uusia tulokkaita. Omalle herkälle vatsalle on sopinut erityisen hyvin Your Flora Tranquil -valmiste, jonka sain testiin Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Tranquil sisältää probioottien lisäksi fenkolia ja kamomillaa, jotka vähentävät selkeästi päivän aikana toisinaan kiusaavaa vatsan turvotusta. Tuotteen voi ostaa täältä*.

jodi ja bioteekin merilevä

Jodi

Neljäntenä säännöllisesti käytössäni olevista ravintolisistä on jodi. Vegaanin kannattaa kiinnittää huomiota riittävään jodin saantiin, sillä kasviperäinen ravinto sisältää sitä vain niukasti. Jodin puutos ei kuitenkaan koske pelkästään vegaaneja, vaan yleisesti suomalaiset saavat ruuasta liian vähän jodia. Tätä kilpirauhasen kannalta elintärkeää hivenainetta esiintyy lähinnä maitotuotteissa ja kananmunissa, sillä sitä lisätään eläinrehuun. Jos ei käytä jodioitua suolaa, tarvitsee jodia vielä todennäköisemmin syödä purkista. Yksi luonnollinen jodin lähde on eräs tietty merilevälaji, jota saa ainakin Bioteekilta valmiina rouheena. Bioteekin merilevärouhe löytyy täältä* ja Vitatabsin edulliset, imeskeltävät joditabletit täältä*.

(*mainoslinkki)

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

    Jätä kommentti