Zero waste

Niimaar Ecosmol – kierrättäjän paras hankinta

Niimaar ecosmol musta kierrätyslaatikko

Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten arvannut jonkun olevan niin innostunut roskista, että hankkisi asuntoonsa jätteille tarkoitetun laatikon, Niimaar Ecosmolin. Tai varsinkaan, että se voisin olla minä. Ennen heittelin huolettomasti lähes kaiken kertyvän roskan sekajätteeseen, enkä olisi todellakaan jaksanut nähdä vaivaa irrottaakseni kartonkikääreen jugurttipurkin ympäriltä. Vähitellen kuitenkin huomasin tekeväni pieniä liikahduksia kohti kierrättämisen ensiaskelia. Ensin lähti kiertoon lasi ja metalli ja lopulta myös muut laadut seurasivat kiltisti perässä.

Kerrostaloasunnossa, jossa on muutenkin hyvin vähän kaappitilaa, tuli kuitenkin ongelmaksi roskien säilytys. Roskiskaappi pursuili ja pientä muoviämpäriä sai jatkuvasti kiikuttaa roskakatokseen. Sitten törmäsin suomalaiseen Niimaar-yritykseen, joka valmistaa juuri tähän tarpeeseen tehtyjä tyylikkäitä design-kierrätyslaatikoita. Tällainen oli pakko meillekin hankkia kierrätysongelma ratkaisemaan.

Niimaar Ecosmol

Niimaar Ecosmol tekee kierrätyksestä helppoa

Niimaar Ecosmol -laatikko on valmistettu suomalaisesta koivusta ja sitä saa muutamassa eri värissä. Meille valikoitui musta laatikko, sillä se sopi parhaiten sisustukseemme, eikä siinä näy lika yhtä helposti kuin vaikka valkoisessa mallissa. Laatikko koostuu tukevasta kannesta, kantokahvoista ja kolmesta eri lokerikosta, joiden kokoa pystyy helposti säätämään tarpeen mukaan.  Näihin lokeroihin lajitellaan kierrätettävät jätteet omiin pusseihinsa, joilla ne on helppo viedä ulos roskalaatikkoon.

Tiskialtaan alla olevaan roskiskaappiin meillä mahtuu sekajäte, biojäte, metalli ja lasi. Niimaarin laatikkoon sujahtavat puolestaan muovi, kartonki ja paperi. Huuhtaisen aina muovipakkaukset vedellä ennen laatikkoon laittamista, jolloin niistä ei synny minkäänlaista hajua. Pahvia tulee sen verran harvoin, että satunnainen pahvilaatikko on helppo kuskata suoraan lajiteltavaksi roskakatokseen. Tällä hetkellä sekajätettä syntyy meidän kahden hengen taloudessa enää pieni sipsipussillinen kahdessa viikossa ja tavoitteena on pienentää määrää entisestään.

Niimaar-laatikkoa säilytämme eteisessä, jossa se toimii penkkinä. Niimaar Ecosmol ei siis ole pelkkä kierrätyslaatikko, vaan monipuolinen huonekalu, joka on kätevä myös esimerkiksi sivupöytänä. Ilman kantta kallelleen kipattuna se toimii myös hyllykkönä!

Zero Waste -kirja

Jos aikaisemmalta Minnalta olisi kysytty, että käyttäisitkö 300 € mieluummin kierrätyslaatikkoon vai uusiin vaatteisiin, olisin nauranut ja lähtenyt shoppailemaan sen hetkisiä pikamuotivillityksiä. Onneksi itseään voi muuttaa ja tehdä parempia valintoja arkisissa jutuissa. Tavoitteenani on vähentää jätteen määrää entisestään, jotta myös kierrätettävää olisi mahdollisimman vähän. Hankin hetki sitten myös todella inspiroivan Zero Waste -kirjan, josta löytyy ihan mahtavia vinkkejä tavoitteen saavuttamiseksi.

Kierrätetäänkö teillä? 

Saatat pitää myös näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa
  Pauliina O.
  26/10/2018 at 19:58

  Kuulostaapa kätevältä! Ja näyttää kivalta 🙂 Harmi, ettei omasta opiskelijabudjetista löydy ainakaan vielä siivua tällaiseen sijoitukseen. Tarvetta kyllä olisi!

  • Vastaa
   Minna
   31/10/2018 at 08:21

   Se on kyllä niin kätevä ja sopii sisustukseenkin 😄 Onhan se tosiaan vähän isompi sijoitus, mutta ainakin meille niin tarpeellinen ettei harmittanut maksaa 😊

Jätä kommentti