Monthly Archives:

lokakuu 2018

Leivonta

Halloween-donitsit

vegaaniset donitsit halloween

Meillä vietettiin eilen halloween-juhlia isolla kaveriporukalla. Halloween-tarjoilut toteutin teeman mukaisesti ja luonnollisesti kokonaan vegaanisesti. Makeiksi herkuiksi leivoin donitseja, jotka saivat päälleen halloweeniin sopivan oranssin kuorrutuksen sekä mustia koristerakeita.

Donitseja syntyy melko nopeasti iso satsi, sillä taikinaa ei tarvitse erikseen kohotella. Öljyssä paistaminen vaatii vähän kärsivällisyyttä, mutta herkullinen lopputulos palkitsee! Donitsit ovat helppoa sormisyötävää juhliin ja katoavat pöydästä nopeaan tahtiin.

Vegaaniset donitsit halloween-juhliin (24 kpl)

Ainekset:
2 dl sokeria
100 g margariinia (esim. tummansininen Keiju)
12 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 dl kaura- tai soijamaitoa
1 litra öljyä paistamiseen

Kuorrutus:
50 g margariinia
400 g tomusokeria
n. 8 rkl vettä
Oranssia vegaanista elintarvikeväriä (tai punaista + keltaista)
Mustia strösseleitä

1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi.
2. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää margariini-sokeri-vaahtoon vuorotellen maidon kanssa.
3. Sekoita taikina lopuksi tasaiseksi käsin, mutta vältä turhaa vaivaamista, ettei taikinaan synny sitkoa.
4. Jaa taikina 24 yhtä suureen osaan ja pyöritä palloiksi.
5. Kuumenna paistamista varten öljy kattilassa. Lämpötila on sopiva, kun pieni taikinan pala tirisee ja ruskistuu minuutissa.
6. Tee taikinapallon keskelle reikä sormella ja nosta donitsi reikäkauhalla öljyyn paistumaan. Paista 2-3 donitsia kerrallaan, noin minuutti per puoli tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
7. Valmista kuorrute sulattamalla margariini ja lisäämällä tomusokeri sen joukkoon. Sekoita ja lisää vettä lusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on notkeaa, mutta hieman jämäkkää. Värjää kuorrute oranssiksi elintarvikevärillä.
8. Kuorruta jäähtyneet donitsit esim. veistä apuna käyttäen ja ripottele pinnalle mustia strösseleitä.

halloween donitsitKurkkaa täältä myös edellisen vuoden postaus, jos kaipaat lisää ideoita eläinystävällisiin halloween-tarjoiluihin. Halloweenia vietetään virallisesti ensi keskiviikkona 31.10., joten vielä on hyvin aikaa leipoa hauskaa juhlapäivää varten.

Hirmuista halloweenia!

Zero waste

Niimaar Ecosmol – kierrättäjän paras hankinta

Niimaar ecosmol musta kierrätyslaatikko

Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten arvannut jonkun olevan niin innostunut roskista, että hankkisi asuntoonsa jätteille tarkoitetun laatikon, Niimaar Ecosmolin. Tai varsinkaan, että se voisin olla minä. Ennen heittelin huolettomasti lähes kaiken kertyvän roskan sekajätteeseen, enkä olisi todellakaan jaksanut nähdä vaivaa irrottaakseni kartonkikääreen jugurttipurkin ympäriltä. Vähitellen kuitenkin huomasin tekeväni pieniä liikahduksia kohti kierrättämisen ensiaskelia. Ensin lähti kiertoon lasi ja metalli ja lopulta myös muut laadut seurasivat kiltisti perässä.

Kerrostaloasunnossa, jossa on muutenkin hyvin vähän kaappitilaa, tuli kuitenkin ongelmaksi roskien säilytys. Roskiskaappi pursuili ja pientä muoviämpäriä sai jatkuvasti kiikuttaa roskakatokseen. Sitten törmäsin suomalaiseen Niimaar-yritykseen, joka valmistaa juuri tähän tarpeeseen tehtyjä tyylikkäitä design-kierrätyslaatikoita. Tällainen oli pakko meillekin hankkia kierrätysongelma ratkaisemaan.

Niimaar Ecosmol

Niimaar Ecosmol tekee kierrätyksestä helppoa

Niimaar Ecosmol -laatikko on valmistettu suomalaisesta koivusta ja sitä saa muutamassa eri värissä. Meille valikoitui musta laatikko, sillä se sopi parhaiten sisustukseemme, eikä siinä näy lika yhtä helposti kuin vaikka valkoisessa mallissa. Laatikko koostuu tukevasta kannesta, kantokahvoista ja kolmesta eri lokerikosta, joiden kokoa pystyy helposti säätämään tarpeen mukaan.  Näihin lokeroihin lajitellaan kierrätettävät jätteet omiin pusseihinsa, joilla ne on helppo viedä ulos roskalaatikkoon.

Tiskialtaan alla olevaan roskiskaappiin meillä mahtuu sekajäte, biojäte, metalli ja lasi. Niimaarin laatikkoon sujahtavat puolestaan muovi, kartonki ja paperi. Huuhtaisen aina muovipakkaukset vedellä ennen laatikkoon laittamista, jolloin niistä ei synny minkäänlaista hajua. Pahvia tulee sen verran harvoin, että satunnainen pahvilaatikko on helppo kuskata suoraan lajiteltavaksi roskakatokseen. Tällä hetkellä sekajätettä syntyy meidän kahden hengen taloudessa enää pieni sipsipussillinen kahdessa viikossa ja tavoitteena on pienentää määrää entisestään.

Niimaar-laatikkoa säilytämme eteisessä, jossa se toimii penkkinä. Niimaar Ecosmol ei siis ole pelkkä kierrätyslaatikko, vaan monipuolinen huonekalu, joka on kätevä myös esimerkiksi sivupöytänä. Ilman kantta kallelleen kipattuna se toimii myös hyllykkönä!

Zero Waste -kirja

Jos aikaisemmalta Minnalta olisi kysytty, että käyttäisitkö 300 € mieluummin kierrätyslaatikkoon vai uusiin vaatteisiin, olisin nauranut ja lähtenyt shoppailemaan sen hetkisiä pikamuotivillityksiä. Onneksi itseään voi muuttaa ja tehdä parempia valintoja arkisissa jutuissa. Tavoitteenani on vähentää jätteen määrää entisestään, jotta myös kierrätettävää olisi mahdollisimman vähän. Hankin hetki sitten myös todella inspiroivan Zero Waste -kirjan, josta löytyy ihan mahtavia vinkkejä tavoitteen saavuttamiseksi.

Kierrätetäänkö teillä? 

Tapahtumat

I love me 2018 – messutunnelmia ja ostoksia

i love me

Upea I love me -messuviikonloppu on nyt takana päin ja olo on vieläkin ihanan inspiroitunut! Päällimmäisenä mieleen jäi vegaanisten vaihtoehtojen, vastuullisesten yritysten ja luonnonkosmetiikan esiin nouseminen sekä lukuisat uutuustuotteet, joihin tutustumista en malttaisi millään odottaa!

i love me 2018Eniten aikaa sain messuilla kulumaan luonnonkosmetiikan parissa, sillä uusia merkkejä ja yrityksiä riitti osasto toisensa jälkeen. Ihana vegaanisen Kauneushoitola Hillan perustaja Minna oli esittelemässä uutta Unna Nordic -sarjaansa, joka on vasta hiljattain lanseerattu. Unna Nordicin teemana on suomalainen metsä, joka on tuotu esille tuotteiden raaka-aineissa, tuoksuissa ja nimissä. Kerttu-voide on aika suloinen, sillä se tuo mieleen oman pienen koiravauvamme ♥

Mirazin, Biodellyn, NHS:n ja House of Organicin pisteillä tuli myös pyörittyä luonnonkosmetiikasta hurmioituneena. Hyviä messutarjouksiakin riitti taas, sillä esimerkiksi NHS:llä oli taas aiempien vuosien tapaan kaikki tuotteet -40 % ja Mirazilla puolestaan ota 3 maksa 2. Jäi hieman harmittamaan, etten ostanutkaan suloista Joikin soijavahakynttilää, joka olisi ollut aika ihana piristys näihin syksyn pimeisiin iltoihin!

unna nordic
love, beauty and planet
Il love me 2018

Ostokset I love me -messuilta

Messuilta lähti kotiinviemisiksi arvatenkin luonnonkosmetiikkaa. Naturellen osastolla oli Juice Beautyn huulituotteita huimassa 5 euron alessa (!!!), joten ostin pari huulipunaa testattavaksi. Luoto.lifen pisteeltä sain puolestaan PR-näytteenä mukaani vasta Suomessa lanseeratun Pinch of Colourin mattahuulipunan. Kirjoittelen näistä huulituotteista varmasti lisää, kunhan olen päässyt ensin kunnolla testailemaan.

Mielenkiintoinen uusi brändi oli myös suomalainen Laponie of Scandinavia, jolta messukassini sai täytettä geeliputsarin muodossa. Kaikki Laponien tuotteet ovat vegaanisia ja tuotteissa on käytetty mahdollisimman vähän eri raaka-aineita – pelkästään siis kaikkia oikeasti tarvittavia! Ihanaa, että tällaisia eettisiä ja vastuullisia brändejä tulee lisää ♥

Näiden lisäksi kosmetiikan osalta messusaaliiseeni kuului Ecodentan luomuhammastahnaa, Benecosin kynsilakkaa ja Ecotoolsin siveltimiä. Sivellinpaketti oli myös tosi hyvässä alessa, sillä se lähti mukaan kuudella eurolla.

i love me 2018Superfoodien puolelta kolusin huolellisesti läpi myös aina yhtä inspiroivat Foodinin ja Puhdistamon. Mukaan lähti niin raakasuklaata, granolapatukoita kuin sitruuna-inkiväärimehua. Foodinilta oli tullut myös huikea uutuus, All-in-One Freetox Blend, joka sisältää ihan huiman määrän kaikkea terveellistä yhdessä pussissa. Jo parista ruokalusikallisesta kertyy lähes kaikki vitamiinit ja hivenaineet, mitä päivän aikana tarvitsee. Yllättävää kyllä, tämä 28 superfoodin yhdistelmä ei maistu edes pahalle, hah!

Puhdistamon luottotuotteeni on Tripla Magnesium, jota otan joka ilta ennen nukkumaan menoa. Magnesiumilla on kymmeniä eri terveyshyötyjä, mutta se auttaa esimerkiksi nukahtamiseen ja lihasvaivoihin sekä ylläpitää sydämen terveyttä. Puhdistamolta ostin myös luomukombuchaa, jolla on puolestaan positiivinen vaikutus vatsan hyvinvointiin sen sisältämien probioottien vuoksi.

Mitenköhän sitä jaksaa taas odottaa vuoden seuraavia I love me -messuja! Kävittekö te messuilla?

Muoti

Matt & Nat Kintla – vegaaninen käsilaukku

matt and nat kintla laukku

Saanko esitellä uuden ihanuuteni: Matt & Nat Kintla -laukku! Vegaaninen, ekologinen, moderni ja ajaton. Ja niin tyylikäs! Olin tätä kyseistä laukkua katsellut sillä silmällä jo kolme vuotta, joten uskalsin viimein sen hankkia. Pakettia avatessa onnittelin vielä itseäni hyvästä valinnasta – laukku oli täydellinen ja vielä laadukkaamman tuntuinen, mitä olin pelkkien kuvien perusteella ajatellut.

matt and nat kintla Matt & Nat on kokonaan vegaaninen brändi, eli kaikki tuotteet valmistetaan ilman eläinperäisiä materiaaleja, kuten nahkaa. Laukku ei sen sijaan tunnu yhtään “muoviselta”, päinvastoin! Fun fact: tähän laukkuun on tekovaiheesa uponnut 20 kierrätettyä muovipulloa. Matt & Nat muuntaa vuosittain noin 3 miljoonaa muovipulloa käsilaukuiksi ja muiksi asusteiksi! Valikoimista löytyy laukkujen lisäksi myös kenkiä, aurinkolaseja ja lompakoita, joista osa on saanut uuden elämän palvelleensa ensin polkupyörän kumina.

matt and nat kintlaKintla on ainakin omaan tarpeeseeni juuri sopivan kokoinen työkäyttöön tai vaikka kaupungille. Kaksi isompaa puolta ja pari pienempää taskua helpottavat tavaroiden löytämistä (naisten käsilaukut, you know). Kintlan mukana tuli myös pidempi hihna, mutta ainakin toistaiseksi olen kantanut sitä ihan vaan kädessä. Painavia tavaroita kuljettaessa hihna on varmasti kätevä ja tulee käyttöön myös silloin, kun tarvitsee kaksi kättä vapaaksi.

Laukku on todella tukevan tuntuinen ja pysyy ryhdikkäänä paikallaan ollessakin. Kintlassa on myös sisäänrakennettu suoja läppärille. Sinne sujahtaa 13″ Macbook niin huomaamattomasti, että täytyy välillä ihan tarkistaa oliko läppäri edes mukana!

Oman Kintlani löysin Zalandosta, mutta myös Matt & Natin oma verkkokauppa toimittaa Suomeen.

Mitä tykkäätte Kintla-uutukaisesta?

Ruoka

Kukkakaaliwingsit ja vegaanin blue cheese -dippi

kukkakaaliwingsit, vegaani

Keittiössämme valmistui ensimmäistä kertaa herkulliset vegaaniset kukkakaaliwingsit eli eläinystävälliset versiot kanansiivistä. Olin lykännyt kukkakaaliwingsien tekemistä vaikka kuinka kauan, koska ajattelin sen olevan jotenkin vaivalloista. Mutta ihan turhaan, nehän syntyivät ihan käden käänteessä! Wingsit ovat sopivan tulisia ja kunnon taikinakuoren alla odottaa pehmeä maku, jota ei heti tunnistaisi kukkakaaliksi. Täydellistä syötävää viikonlopuksi!

Poppamies blue cheese -dippi

Kukkakaaliwingsien kanssa piti tietenkin saada sinihomejuustodippiä, jota onneksi löytyy vegaanisena Poppamieheltä. Ehdottomasti paras pohja mille tahansa dipille on Yosan kaurafraiche.

Kukkakaaliwingsit (vegaaninen)

1 kukkakaali
2 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
4 rkl öljyä
4 rkl srirachaa

1. Sekoita vehnäjauhot, vesi, suola, paprikajauhe ja 2 rkl öljyä kulhossa tasaiseksi taikinaksi.
2. Huuhtele kukkakaali ja irrota siitä isohkoja, saman kokoisia nuppuja.
3. Pyörittele nuput taikinassa pienissä erissä ja nosta leivinpaperin päälle.
4. Paista kukkakaaliwingsejä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.
5. Sekoita keskenään sriracha ja 2 rkl öljyä ja sivele kastike kukkakaaliwingsien pintaan. Paista vielä 5-10 minuuttia.
6. Tarjoile kukkakaaliwinsit lämpimänä blue cheese -dipin ja tuoreiden vihannestikkujen kanssa.

Kukkakaaliwingsit vegaani
Kukkakaaliwingsit vegaani

Helppoja herkkuja viikonloppuun ovat myös vegaanin pasta carbonara sekä burgerit soijarouhepihveillä – kurkkaa myös nämä!