torstai 6. syyskuuta 2018

Keittiön Zero Waste: 5 vinkkiä jätteen vähentämiseen

Viime aikoina on tullut kiinnitettyä paljon huomiota omiin kulutus- ja kierrätystottumuksiin. Ostan todella suuren osan vaatteista ja sisustusesineistä kirppiksiltä, kierrätän niin paljon kuin pystyn ja hairahdan turhiin ostoksiin entistä harvemmin. Tekemistä silti riittää ja etenenkin rauhassa, pienin askelin. Olen vielä aika uusi tässä Zero Waste -maailmassa, mutta jostainhan sitä pitää aloittaa?

Somessa paljon esillä olevan Zero Waste syyskuun innoittamana haluan jakaa omat (helpot) vinkkini jätteen vähentämiseen keittiön puolella, sillä se osa kodista alkaa olla jo hyvällä mallilla:

1. Uudelleen pestävä tiskirätti


Olen aina ostanut sieniliinoja ja heittänyt ne surutta sekajätteeseen, kun rätti on alkanut näyttää loppuun kuluneelta. Hävettää myöntää, mutta ei tullut mieleenkään, että rätin voisi pestä koneessa ja käyttää uudelleen, kuten vaikka pölyrätit. Eräässä sisustuskaupassa tuli vastaan suomalainen. kierrätysmateriaalista valmistettu Musta 5101 -tiskirätti, jonka ostin testiin. Tiskirätti toimii keittiön siivouksessa moitteettomasti, sen voi pestä 60 asteessa vaikka pyyhkeiden kanssa ja käyttää moooonta kertaa uudelleen. Ja mikä parasta, jätettä ei synny!

2. Ekologinen tiskiharja vaihdettavalla päällä


Vaihdettavalla päällä varustettu tiskiharja ei ole mikään uusi juttu, mutta usein marketeissa myytävät yksilöt on valmistettu muovista. Vanhan muovisen tiskiharjan tilalle vaihdoinkin puisen harjan, johon voi ostaa vaihtopäitä erikseen. Vegaanin kannattaa varmistaa, että harjakset ovat kasviperäistä materiaalia, sillä joissain harjoissa saatetaan käyttää aitoja hevosen jouhia.

3. Talouspaperista luopuminen


Vaikka talouspaperin voikin lajitella biojätteeseen, tulee sen mukana myös se inhottava muovipussi. Meillä tämä talouspaperiton elämä sai alkunsa ihan itsestään, sen kummemmin edes ajattelematta ekologista näkökulmaa. Kauppareissulla talouspaperin osto aina unohtui, kunnes huomattiin, ettei sitä oikeastaan edes tarvita. Yli läikkyneen maitolasin voi pyyhkäistä rätillä ja tofun kuivaus onnistuu helposti puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nykyään talouspaperia ei osaa edes kaivata, joten saatiin yksi turhake pois muutenkin pienestä keittiöstä tilaa viemästä.

4. Lasiset purkit muovisten tilalle


Kun muoviset pakasterasiat ja purkit alkavat vedellä viimeisiään, kannattaa tilalle vaihtaa terveydenkin kannalta turvallisempi lasipurkki tai -astia. Kierrätä siis maapähkinävoipurnukat, hillopurkit ja muut lasiset astiat uudelleen käytettäväksi esimerkiksi pähkinöiden, siementen, mausteiden ja murojen säilytykseen. Lasipurkkiin voi tehdä valmiiksi myös tuorepuuron tai chiavanukkaan, joka on helppo napata mukaan evääksi.

5. Puhdistusaineiden karsiminen


Mieti, tarvitsetko todellakin eri pesuaineet tiskialtaalle, liedelle, uunille ja kaakeleille. Pesuaineet on usein pakattu muoviin (niiden sisältämistä haitallisista kemikaaleista puhumattakaan), joten sijoittamalla ekologisempaan vaihtoehtoon voi jätteen ja turhien kemikaalien määrää vähentää merkittävästi. Meidän keittiössä on käytössä Methodin vegaaninen, kierrätysmuoviin pakattu yleispuhdistusaine, jolla irtoaa lika myös pinttyneimmistäkin kohdista. Pesuaineita voi valmistaa myös itse, jolloin jätettä syntyy vieläkin vähemmän. Esimerkiksi melkein joka keittiöstä löytyvät etikka ja ruokasooda tehoavat vaikka mihin! 


Minkä teon sinä teet Zero Waste syyskuussa jätteen vähentämiseksi?

8 kommenttia:

 1. Moni mainitsemasi asia on meillä käytössä. Aina toki on parantamisen varaa. Minun pitäisi kiinnittää huomiota siihen, ettei ruuanloppuja menisi roskikseeen. Ei niitä paljon mene, mutta yksikin syötäväksi kelpaava suupala roskiin on liikaa.

  Pikkulapsen kanssa kestotalouspaperi on tosi kätevää. Olen tehnyt sitä puhki kuluneista yöpaidoista ja vanhoista joustofroteelakanasta.

  En tiedä, pitäisikö minun käyttää enemmän puhdistusaineita... Tiskipöydän pesen tiskiaineella ja lattian mäntysuovalla. Uunin pesuun meillä on jotain ainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla että teilläkin kiinnitetään huomiota näihin asioihin jätteen vähentämiseksi. Hävikkiruoka onkin yksi iso parannuskohde täälläkin!

   Varmasti lapsiperheissä kuluu enemmän talouspaperia kun esim. meillä kahden aikuisen kesken, joten hienoa että vanhoja tekstiilejä voi siihen tarkoitukseen hyödyntää :) Aika vähällä määrällä pesuaineita pärjää hyvin. Itse ainakin uskon sen olevan aika lailla pelkkä myyntikikka että pitäisi olla kaikille pinnoille eri 🤔

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja ihanan näköinen tuo ns tiskipöytä ♡

  VastaaPoista
 3. Hei kysyisin sellaista, että mistä tuo keittiössä oleva saippuan pumppupullo on hankittu? Se näyttää kivalta ja itsellä on etsinnässä joku kestävä pumppupullo saippualle. Kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on alun perin Mummi ja Minä -sarjan käsisaippuapullo, josta oon irrottanut etiketin ja askarrellut siihen dymolla tuollaisen tekstin :) Täytän tuota siis aina uudelleen eri saippualla! :)

   Poista
 4. Onpa kaunis tuo kestotiskiharja! Tollaiseen voisi kyllä meilläkin vaihtaa muovisen vaihtopää-tiskiharjan! :) Meillä kyllä vielä talouspaperia ostetaan, vaikka ei sitä hirveästi mene. Ne isot muovipakkaukset (kuten vesapaperinkin) menevät meillä muovikierrätykseen menevien muovien pussiksi. Meillä ei ole taloyhtiössä muovikeräystä, joten joudutaan aina viedä ne jonnekin kauemmas, jolloin on ollut ihan kätevää kerätä muoveja siivouskaappiin isompaan pussiin, kuten vessapaperipakkaukseen :)

  Me siirryttiin tässä kuussa perisnteisistä pyykinpesuaineista pesupähkinöihin - ihanaa, kun niitä sai ostettua Ekolon irtomyynnistä paperikassiin pakattuna! Pyykkikin tuoksuu niin paljon paremmalle kuin vanhojen pesuaineiden kanssa :) laitan siis pari pisaraa appelsiiniöljyä joukkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään siitä tosi paljon ja ihanaa kun tällaset ekologisemmat vaohtoehdot on usein myös tosi esteettisiä :) Me hyödynnetään kans vessapaperin muovipakkaukset muovinkeräyspussukoina. Toivottavasti saisitte pian omaan pihaankin muovinkeräysastian!

   Pesupähkinät kiinnostaisi muakin, mutta täytyy vielä ainakin nuo entiset pyykinpesuaineet käyttää loppuun :) Lisään kans pyykkietikan sekaan aina eteeristä öljyä niin saa raikkaan tuoksun pyykkeihin!

   Poista