Monthly Archives:

syyskuu 2018

Second hand

Kirppislöydöt esittelyssä

Kirppiksillä käyminen on ihan suosikkipuuhaani, sillä koskaan ei tiedä mitä tuleekaan vastaan. Kesän ja alkusyksyn aikana on taas tullut koluttua ahkerasti kirppiksiä läpi, joten ajattelin esitellä löydöistä parhaimmat! Tällä kertaa vaatteiden lisäksi on tullut hankittua pari muutakin kivaa juttua.

Vaatteita tulee ostettua kirppiksiltä ehdottomasti eniten. Uskaltaisin väittää, että ainakin 2/3 vaatekaappini sisällöstä on ostettu kierrätettynä ja usein ne parhaat löydöt jäävätkin käyttöön useammaksi vuodeksi. Cosin raitapaidan löysin 3 eurolla ja &Other Storiesin pitkähihainen paita lähti mukaan 2,50 € hintaan.

Punainen väri on tänä syksynä todella in ja tykkäänkin yhdistellä sitä eri asuihin varsinkin asusteiden muodossa. Zaran tekonahkainen, tummanpunainen laukku oli huippulöytö, sillä se täytti kaikki kriteerit niin koon kuin mallinkin suhteen, eikä se verottanut lompakkoani kuin 2,50 € verran! Isot kahvat tuovat laukkuun myös kivasti erilaisuutta.

Joku (sipsari?) oli päättänyt luopua Sipsikaljavegaanin kirjastaan, joten nappasin sen kirppikseltä omaan ostoskoriini. Kirjassa on paljon erilaisia mättöruokareseptejä, joita aion tässä syksyn mittaan testailla. Esimerkiksi friteeratut mozzarellatikut, vegetonnikalasalaatti ja broilerinmakuiset soijasuikale -fajitakset kuulostavat todellakin kokeilun arvoisilta! Kirjalla oli hintaa 3 euroa.

Ihastuin heti supersöpöön Zaran tekonahkaiseen, pitsikoristeltuun toppiin, joka pääseekin pian käyttöön seuraavissa bileissä. Alun perin Zarasta on myös ostamani samettipaita, jota koristaa isot kukkakuviot. Topilla oli hintaa 2 euroa ja samettipaidalla muistaakseni saman verran.

Viimeisenä kirppisostoksena pääsee esittelyyn vielä Urban Decayn All Nighter -meikkivoide, jonka ostin itselleni Zadaa-sovelluksen kautta 9 eurolla. Tuotetta oli testattu vaan pari kertaa, joten sain sen tosi hyvään hintaan. All Nighter on vedenkestävä, joten se peittää ihon virheet ja pysyy todella hyvin. Oikeastaan niin hyvin, että sitä on luonnonkosmetiikan meikinpoistoaineilla vähän työlästä saada irti! Arkikäytössä sekoitankin tätä yhteen primerin kanssa, jolloin lopputulos on hieman kuultavampi ja kevyempi.

Tykkäättekö käydä kirppiksillä ja mitä olette viimeksi löytäneet?

Kauneus

Alkusyksyn kosmetiikkasuosikit

Muutamia kosmetiikkahankintoja on tullut tehtyä tänä syksynä, joten ajattelin esitellä nämä ihanuudet täällä blogin puolellakin. Tässä siis omat suosikkini iholle, kasvoille ja hampaille:

Lush Plum Rain -suihkugeeli

Sain Lushilta ihanan yllätyspaketin, josta paljastui muun muassa tämä täydellisesti syksyyn sopiva Plum Rain -suihkugeeli. Kuten muutkin Lushin tuotteet, myös tämä suihkugeeli tuoksuu niin herkulliselta, että suihkussa tekisi mieli lotrata kerralla koko pullo… Pullo on muuten tehty 100 % kierrätysmuovista ja korkin voi palauttaa Lushin liikkeeseen uusiokäyttöä varten. Sopii siis hyvin ekologisempia vaihtoehtoja kaipaaville!

The Humble Co. Charcoal -hammastahna

The Humble Co.:n hammastahnan ostin Tallinnan reissulta vähän Ruohonjuuren tyyppisestä ekokaupasta. Saman merkin hammasharjat, Humble Brushit ovat varmasti monelle tuttuja, mutta tämä hammastahna oli ainakin itselleni uusi löytö! Humblen hammastahna on luonnollinen vaihtoehto, mutta hammaslääkäreiden kehittämänä siinä on kaikki tarvittava hampaiden suojaamiseen. Suomessa kyseistä tahnaa saa ostettua ainakin House of Organicilta ja Natural Goods Companylta. Hinta on hieman edullisempi kuin muissa vastaavissa hiilihammastahnoissa, noin 4-6 euroa.

Dr. Konopka’s Deep Cleansing Face Hot Scrub -kuorinta

Tallinnasta ostin myös Dr. Konopka’sin kasvojen kuorinta-aineen. Dr. Konopka’sin tuotteiden teho perustuu jo 1930-luvulla kehiteltyihin yrttisekoituksiin, joiden salaisuudet ihonhoidossa ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle. Ja kyllä muuten tehoaa! Kuorinnassa on lievästi lämmittävä ominaisuus ja kuorivissa rakeissa on todella hieno koostumus, joten tuote puhdistaa ihoa hellästi, mutta tehokkaasti. Metallinen tuubi on mukavaa vaihtelua muovipakkauksille, tuubin voi kierrättää metallinkeräykseen käytön jälkeen.

Dr. Konopka’s Age-Defying Active Face Cream -kasvovoide

Tallinnan reissumme ajoittui sopivasti ajankohtaan, jolloin tuli tarve kasvovoiteen hankinnalle viileneviä syyspäiviä varten. Voisin tosin matkustaa rapakon taakse ihan vaan Dr. Konopka’sinkin takia, haha! Tämä Konopka’sin tuote on tähän mennessä paras kasvovoide, jota olen koskaan käyttänyt. Voiteen sisältämä vadelma toimii superhyvin omalle iholleni tehden siitä pehmeän ja kosteutetun. Ja arvatkaa mitä, voide maksaa huimat 5 euroa! Best of the best. Olen kuluttanut tätä voidetta aiemmin jo yhden purkillisen verran ja suunnitelmissa olikin täydentää varastot taas pidemmäksi aikaa. Sen sijaan Kaubamajan hyllyssä nökötti vain yksi purnukka tätä ihmerasvaa, joten siihen oli tyytyminen.

Mitkä on teidän kosmetiikkasuosikkeja tänä syksynä?

Zero waste

Zero Waste keittiö: 5 vinkkiä jätteen vähentämiseen

Zero Waste keittiö

Viime aikoina on tullut kiinnitettyä paljon huomiota omiin kulutus- ja kierrätystottumuksiin. Ostan todella suuren osan vaatteista ja sisustusesineistä kirppiksiltä, kierrätän niin paljon kuin pystyn ja hairahdan turhiin ostoksiin entistä harvemmin. Tekemistä silti riittää ja etenenkin rauhassa, pienin askelin. Olen vielä aika uusi tässä Zero Waste -maailmassa, mutta jostainhan sitä pitää aloittaa?

Somessa paljon esillä olevan Zero Waste syyskuun innoittamana haluan jakaa omat (helpot) vinkkini jätteen vähentämiseen keittiön puolella, sillä se osa kodista alkaa olla jo hyvällä mallilla. Jos tavoitteenasi on Zero Waste keittiö, kokeile ainakin näitä:

1. Uudelleen pestävä tiskirätti

Olen aina ostanut sieniliinoja ja heittänyt ne surutta sekajätteeseen, kun rätti on alkanut näyttää loppuun kuluneelta. Hävettää myöntää, mutta ei tullut mieleenkään, että rätin voisi pestä koneessa ja käyttää uudelleen, kuten vaikka pölyrätit. Eräässä sisustuskaupassa tuli vastaan suomalainen. kierrätysmateriaalista valmistettu Musta 5101 -tiskirätti, jonka ostin testiin. Tiskirätti toimii keittiön siivouksessa moitteettomasti, sen voi pestä 60 asteessa vaikka pyyhkeiden kanssa ja käyttää moooonta kertaa uudelleen. Ja mikä parasta, jätettä ei synny!

2. Ekologinen tiskiharja vaihdettavalla päällä

Vaihdettavalla päällä varustettu tiskiharja ei ole mikään uusi juttu, mutta usein marketeissa myytävät yksilöt on valmistettu muovista. Vanhan muovisen tiskiharjan tilalle vaihdoinkin puisen harjan, johon voi ostaa vaihtopäitä erikseen. Vegaanin kannattaa varmistaa, että harjakset ovat kasviperäistä materiaalia, sillä joissain harjoissa saatetaan käyttää aitoja hevosen jouhia.

Zero Waste keittiö tiskiharja ja tiskirätti

3. Talouspaperista luopuminen

Vaikka talouspaperin voikin lajitella biojätteeseen, tulee sen mukana myös se inhottava muovipussi. Meillä tämä talouspaperiton elämä sai alkunsa ihan itsestään, sen kummemmin edes ajattelematta ekologista näkökulmaa. Kauppareissulla talouspaperin osto aina unohtui, kunnes huomattiin, ettei sitä oikeastaan edes tarvita. Yli läikkyneen maitolasin voi pyyhkäistä rätillä ja tofun kuivaus onnistuu helposti puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nykyään talouspaperia ei osaa edes kaivata, joten saatiin yksi turhake pois muutenkin pienestä keittiöstä tilaa viemästä. Zero Waste keittiö ei talouspaperia kaipaa.

4. Lasiset purkit muovisten tilalle

Kun muoviset pakasterasiat ja purkit alkavat vedellä viimeisiään, kannattaa tilalle vaihtaa terveydenkin kannalta turvallisempi lasipurkki tai -astia. Kierrätä siis maapähkinävoipurnukat, hillopurkit ja muut lasiset astiat uudelleen käytettäväksi esimerkiksi pähkinöiden, siementen, mausteiden ja murojen säilytykseen. Lasipurkkiin voi tehdä valmiiksi myös tuorepuuron tai chiavanukkaan, joka on helppo napata mukaan evääks.

Zero Waste keittiö

5. Puhdistusaineiden karsiminen

Mieti, tarvitsetko todellakin eri pesuaineet tiskialtaalle, liedelle, uunille ja kaakeleille. Pesuaineet on usein pakattu muoviin (niiden sisältämistä haitallisista kemikaaleista puhumattakaan), joten sijoittamalla ekologisempaan vaihtoehtoon voi jätteen ja turhien kemikaalien määrää vähentää merkittävästi. Meidän keittiössä on käytössä Methodin vegaaninen, kierrätysmuoviin pakattu yleispuhdistusaine, jolla irtoaa lika myös pinttyneimmistäkin kohdista. Pesuaineita voi valmistaa myös itse, jolloin jätettä syntyy vieläkin vähemmän. Esimerkiksi melkein joka keittiöstä löytyvät etikka ja ruokasooda tehoavat vaikka mihin!

Zero Waste keittiö

Minkä teon sinä teet Zero Waste syyskuussa jätteen vähentämiseksi?

Kurkkaa vinkit myös muovin vähentämiseen ja muovittomiin kosmetiikkatuotteisiin.

Ruoka

Helppo & nopea sitruunapasta

sitruunapasta, vegaani

Tein sitruunapastaa ensimmäistä kertaa, mutta en varmasti viimeistä. Tämä sitruunapasta on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihanan maukas ja valmistuukin todella nopeasti. Kirpeä sitruuna piristää kivasti täyteläistä pastaa, jossa ei ole parmesania säästelty. Jos siis tykkäät sitruunasta, tykkäät myös tästä pastasta, jossa se todellakin maistuu!

Vegaaninen sitruunapasta neljälle

400 g pastaa
80 g vegaanista parmesania (esim. Violife)
Yhden sitruunan kuori + puolikkaan sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
Loraus oliiviöljyä
Ripaus mustapippuria
Suolaa maun mukaan
Nippu tuoretta basilikaa

1. Keitä pasta ohjeen mukaan kattilassa ja valuta ylimääräinen vesi pois.
2. Siirrä kattila takaisin levylle ja lisää joukkoon oliiviöljy, raastettu parmesan, pilkottu valkosipuli, sitruunan kuori ja mehu sekä mausteet.
3. Lämmitä pastaa miedolla lämmöllä, kunnes parmesan on sulanut. Lisää pastan joukkoon vielä hienonnettua basilikaa ennen tarjoilua.

Ihanaa lauantai-iltaa! ♥