Ihanan kevyt vegaaninen pavlova eli marenkikakku sopii täydellisesti kesään. Makean marengin ja raikkaiden marjojen yhdistelmä tekee kakusta hurmaavan jälkiruuan kesäpöytään. Pavlovan voi leipoa helposti vegaanisena ilman kananmunaa, sillä marenki valmistetaan kikherneliemestä eli aquafabasta. Aquafaba käyttäytyy vatkatessa munanvalkuaisen tavoin eikä lopputuloksesta maista eroa perinteiseen marenkiin verrattuna.
Eri merkkisissä kikherneissä saattaa liemen määrä tai koostumus vaihdella. Itse olen aina onnistunut Pirkan kikhernetetraa käyttämällä, joten ainakin sitä voin marengin tekemiseen suositella.
Vegaaninen pavlova
1,5 dl aquafabaa eli kikhernelientä (1 tölkki kikherneitä riittää)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
2 dl soija/kauravispiä
Tuoreita marjoja
1. Siivilöi kikherneiden liemi kulhoon. Vatkaa lientä muutama minuutti sähkövatkaimella niin, että se vaahtoaa kunnolla.
2. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Lisää vielä vaniljasokeri ja sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Aikaa kuluu tähän yleensä n. 10 minuuttia.
3. Lämmitä (kiertoilma)uuni 100 asteeseen.
4. Levitä leivinpaperia kahdelle uunipellille. Voit piirtää leivinpaperiin kolme pohjien muotoista pyöreää mallia esim. lautasen tai kannen avulla. Minulla pohjien halkaisija oli 20 cm.
5. Levitä vaahto leivinpaperille mallien mukaisesti kolmeksi erilliseksi pohjaksi. Sopiva pohjan paksuus on noin 2 cm.
6. Jos vaahtoa jää yli, voit pursottaa siitä leivinpaperille pieniä marenkeja koristeeksi.
7. Paista pohjia 2 tunnin ajan kiertoilmauunissa. Tavallisessa uunissa paistoaika saattaa vaihdella, joten tarkkaile marenkeja useammin.
8. Anna marenkipohjien jäähtyä kunnolla ennen kakun kokoamista.
9. Vatkaa soijavispi vaahdoksi ja mausta tarpeen mukaan sokerilla.
10. Aseta marenkipohja kakkulautaselle ja levitä sen päälle kerros soijavispiä ja viipaloituja mansikoita / muita marjoja tai hedelmiä.
11. Toista sama kahdelle muulle kerrokselle. Koristele kakku tuoreilla marjoilla ja minimarengeilla.
Valmis pavlova kannattaa tarjoilla mahdollisimman pian, sillä marenki vetistyy helposti. Kakku on siis parhaimmillaan heti syötynä!
5 Kommenttia
Melissa L
07/06/2018 at 09:50Onpa tosi nätti kakku 🙂
Mira / Blinger shimmer -blogi
07/06/2018 at 09:50Näyttääpä herkulliselta! 🙂
DiaryOfShopaholic
08/06/2018 at 07:46Pavlova on niin herkkua! Ihanat kuvat 🙂
HENNA
10/06/2018 at 22:01Tulipas sopivasti, kun just ens viikolla pitäis kokkailla vegaani ruokia 😊
Vegaaninen pavlova kikherneliemestä | 365 days with Ida
17/05/2021 at 14:02[…] resepti on alunperin Vegan like me -blogista, tässä pienin […]