Terveys

B12 – vegaanin tärkein vitamiini

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Vitamiinikeskus

Nyt olisi vuorossa terveysaiheista postausta elintärkeästä B12-vitamiinista, jonka merkityksen olen itsekin oppinut vasta kantapään kautta. Vegaanin tulisi suositusten mukaan aloittaa B12-valmisteen käyttö heti eläinperäisistä tuotteista luovuttuaan. Omasta kokemuksesta voin todeta, että tämä on todellakin tärkeää. Ensimmäinen vegaanivuoteni meni kokonaan ilman vitamiinilisiä, sillä en tiedostanut B12-vitamiinin tärkeyttä ollenkaan (olisipa joku vääntänyt rautalangasta!). Seuraavana vuonna nappasin vitamiinin aina silloin kun muistin, jolloin väli saattoi venähtää jopa kuukauden mittaiseksi, hups..

Tajusin asian vakavuuden vasta verikokeissa, kun mittauksissa B12 arvoni oli 289 pmol/l. Antioksidantteihin perehtyneen lääkärin mukaan arvon tulisi olla yli 440 pmol/l, jotta kroppa toimisi normaalisti. Myös transkobalamiini II:een sitoutunut B12-arvo oli alakanttiin, 41 pmol/l, kun suositus olisi yli 100 pmol/l. Ei ihme, että olo oli uupunut ja vetämätön. Joidenkin lähteiden mukaan B12-vitamiinia riittäisi elimistössä kahdeksi vuodeksi vegaaniksi ryhtymisen jälkeen, mutta omalla kohdallani pitoisuudet olivat reilusti alle lääkärin suositusten jo puolentoista vuoden jälkeen. Arvatenkin otin verikokeiden jälkeen B12-vitamiinin säännölliseen käyttöön.

Mihin B12-vitamiinia tarvitaan ja mistä sitä saa?

B12-vitamiini on elimistölle tärkeä rakennuspalikka, sillä se osallistuu valkosolujen ja punasolujen muodostukseen sekä hermosolujen toimintaan. B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa anemiaa sekä hermostollisia oireita, kuten lihasheikkoutta, väsymystä, masennusta, muistiongelmia ja tuntohäiriöitä. Pitkään jatkuneena haitat voivat olla pysyviä.

Ruuasta B12-vitamiinia saa eläinperäisistä lähteistä, joten vegaanin on otettava se vitamiinilisänä. B12 on itse asiassa bakteerien valmistama vitamiini, jonka eläimet puolestaan saavat maaperän kautta. Tästä syystä B12 ei itsessään ole eläinperäistä, joten vegaanit voivat sitä huoletta popsia. Osaan kasvimaitotuotteita on lisätty B12-vitamiinia, mutta se ei usein yksinään riitä kattamaan koko tarvetta.

B12-tarpeen lisääntyminen ei kuitenkaan koske pelkästään vegaaneja. Myös vain vähän eläinkunnan tuotteita käyttävät kasvissyöjät, yli 60-vuotiaat ja tietyistä suolistosairauksista kärsivät saattavat tarvita B12-buustausta vitamiinilisän muodossa. Myös tiettyjen lääkkeiden, kuten närästykseen käytettävien happosalpaajien ja diabeteksen hoitoon tarkoitetun metformiinin on todettu häiritsevän B12 imeytymistä.


Laadukkaat ja luotettavat vitamiinit Suomen Vitamiinikeskukselta

Olen syönyt Suomen Vitamiinikeskuksen B12-valmistetta nyt parin kuukauden ajan ja ollut todella tyytyväinen. Valmisteen B12 on hyvin imeytyvässä muodossa metyylikobalamiinina ja sitä on tabletissa reilusti, 1000 μg. Kansainväliset standardit takaavat tuotteiden turvallisuuden ja korkean laadun, jota myös valvotaan jatkuvasti. Vitamiinit on myös helppo napata ilman vettä (nopeuttaa kummasti kiireisinä aamuina!), sillä niiden annetaan liueta suussa.

Kotimaisuus ja ekologisuus ovat itselleni tärkeitä arvoja mitä tahansa tuotetta valitessa. Suomen Vitamiinikeskuksen tuotteet valmistetaan Suomessa ja ne pakataan kovia muovipurkkeja huomattavasti ekologisempiin pahvipakkauksiin ja läpipainoliuskoihin. Valitsen siis todella mielelläni kotimaassa valmistetun, tarkkaan valvotun ja turvallisen tuotteen. Vitamiinit toimitetaan vieläpä suoraan postiluukusta, joten niiden hankkiminen ei voisi olla vaivattomampaa!

Muistakaahan huolehtia B12-vitamiinin saannista ♥

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

    Jätä kommentti