Monthly Archives:

kesäkuu 2018

Terveys

B12 – vegaanin tärkein vitamiini

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Vitamiinikeskus

Nyt olisi vuorossa terveysaiheista postausta elintärkeästä B12-vitamiinista, jonka merkityksen olen itsekin oppinut vasta kantapään kautta. Vegaanin tulisi suositusten mukaan aloittaa B12-valmisteen käyttö heti eläinperäisistä tuotteista luovuttuaan. Omasta kokemuksesta voin todeta, että tämä on todellakin tärkeää. Ensimmäinen vegaanivuoteni meni kokonaan ilman vitamiinilisiä, sillä en tiedostanut B12-vitamiinin tärkeyttä ollenkaan (olisipa joku vääntänyt rautalangasta!). Seuraavana vuonna nappasin vitamiinin aina silloin kun muistin, jolloin väli saattoi venähtää jopa kuukauden mittaiseksi, hups..

Tajusin asian vakavuuden vasta verikokeissa, kun mittauksissa B12 arvoni oli 289 pmol/l. Antioksidantteihin perehtyneen lääkärin mukaan arvon tulisi olla yli 440 pmol/l, jotta kroppa toimisi normaalisti. Myös transkobalamiini II:een sitoutunut B12-arvo oli alakanttiin, 41 pmol/l, kun suositus olisi yli 100 pmol/l. Ei ihme, että olo oli uupunut ja vetämätön. Joidenkin lähteiden mukaan B12-vitamiinia riittäisi elimistössä kahdeksi vuodeksi vegaaniksi ryhtymisen jälkeen, mutta omalla kohdallani pitoisuudet olivat reilusti alle lääkärin suositusten jo puolentoista vuoden jälkeen. Arvatenkin otin verikokeiden jälkeen B12-vitamiinin säännölliseen käyttöön.

Mihin B12-vitamiinia tarvitaan ja mistä sitä saa?

B12-vitamiini on elimistölle tärkeä rakennuspalikka, sillä se osallistuu valkosolujen ja punasolujen muodostukseen sekä hermosolujen toimintaan. B12-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa anemiaa sekä hermostollisia oireita, kuten lihasheikkoutta, väsymystä, masennusta, muistiongelmia ja tuntohäiriöitä. Pitkään jatkuneena haitat voivat olla pysyviä.

Ruuasta B12-vitamiinia saa eläinperäisistä lähteistä, joten vegaanin on otettava se vitamiinilisänä. B12 on itse asiassa bakteerien valmistama vitamiini, jonka eläimet puolestaan saavat maaperän kautta. Tästä syystä B12 ei itsessään ole eläinperäistä, joten vegaanit voivat sitä huoletta popsia. Osaan kasvimaitotuotteita on lisätty B12-vitamiinia, mutta se ei usein yksinään riitä kattamaan koko tarvetta.

B12-tarpeen lisääntyminen ei kuitenkaan koske pelkästään vegaaneja. Myös vain vähän eläinkunnan tuotteita käyttävät kasvissyöjät, yli 60-vuotiaat ja tietyistä suolistosairauksista kärsivät saattavat tarvita B12-buustausta vitamiinilisän muodossa. Myös tiettyjen lääkkeiden, kuten närästykseen käytettävien happosalpaajien ja diabeteksen hoitoon tarkoitetun metformiinin on todettu häiritsevän B12 imeytymistä.


Laadukkaat ja luotettavat vitamiinit Suomen Vitamiinikeskukselta

Olen syönyt Suomen Vitamiinikeskuksen B12-valmistetta nyt parin kuukauden ajan ja ollut todella tyytyväinen. Valmisteen B12 on hyvin imeytyvässä muodossa metyylikobalamiinina ja sitä on tabletissa reilusti, 1000 μg. Kansainväliset standardit takaavat tuotteiden turvallisuuden ja korkean laadun, jota myös valvotaan jatkuvasti. Vitamiinit on myös helppo napata ilman vettä (nopeuttaa kummasti kiireisinä aamuina!), sillä niiden annetaan liueta suussa.

Kotimaisuus ja ekologisuus ovat itselleni tärkeitä arvoja mitä tahansa tuotetta valitessa. Suomen Vitamiinikeskuksen tuotteet valmistetaan Suomessa ja ne pakataan kovia muovipurkkeja huomattavasti ekologisempiin pahvipakkauksiin ja läpipainoliuskoihin. Valitsen siis todella mielelläni kotimaassa valmistetun, tarkkaan valvotun ja turvallisen tuotteen. Vitamiinit toimitetaan vieläpä suoraan postiluukusta, joten niiden hankkiminen ei voisi olla vaivattomampaa!

Muistakaahan huolehtia B12-vitamiinin saannista ♥

Kauneus

Kat Von D Lock-it -meikkivoide testissä

Kat Von D Lock-it -meikkivoide

Lupasin esitellä teille yhden Italian reissulta mukaan lähteneen Sephora-löydön. Kyseessä on meikkipussini uusin tulokas, Kat Von D Lock-it -meikkivoide. Kokoelmistani puuttui kunnolla peittävä meikkivoide esimerkiksi juhlia tai muita rientoja varten, joten lähdin tätä tuotetta innolla testailemaan.

Kat Von D tunnetaan ehkä paremmin tatuointitaiteilijana, mutta naisella on ollut oma meikkisarja jo useamman vuoden. Kat on itsekin vegaani (♥), joten luonnollisesti sarjan tuotteita ei testata eläinkokein eivätkä ne sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia. Myös tuotteiden tatuointihenkisestä ulkoasusta voi tunnistaa tyylin Katin omaksi.

Kat Von D Lock-it -meikkivoide tekee mitä lupaa

Lock-it on todella peittävä ja mattapintainen meikkivoide, joka lupaa pysyä iholla huimat 24 tuntia. Valikoimasta löytyy 30 eri sävyä, joista löytyy sopiva myös todella vaalealle iholle. Pyysin Sephorassa myyjältä apua sävyn valinnassa ja löysinkin nopeasti täydellisen, neutraalipohjaisen sävyni 45 light neutral. Hintaa meikkivoiteella oli muistaakseni 38 euroa.

Kat Von D Lock-it -meikkivoide

Olen jo muutaman viikon ehtinyt voidetta testailemaan, joten voin kertoa omat fiilikseni tuotteesta. Pumppupullon ansiosta voidetta on helppo annostella ja se on todella riittoisaa. Yksi helmen kokoinen painallus riittää helposti koko kasvoille. Peittävyys on myös ihan omaa luokkaansa. Tämän kanssa en tarvitse tummille silmänalusille tai muille ihon pienille virheille muuta tuotetta. Bye bye vaan peitevoide!

Kat Von D Lock-it -meikkivoide

Peittävyys ja mattapinta tuovat kuitenkin omat haasteensa tämän meikkivoiteen levitykseen, sillä tuote kuivahtaa melko nopeasti. Levitän meikkivoiteen aina kostealla beauty blenderillä, mutta tämän kanssa sekin tuntuu olevan hieman haastavaa. Parhaan tuloksen saa, kun työstää pienen alueen kasvoista kerrallaan – tämä tuote ei siis ole paras vaihtoehto kiireisiä arkiaamuja ajatellen.

En myöskään suosittele Lock-it meikkivoidetta kovin kuivaihoisille, sillä tuote jämähtää helposti kuiviin kohtiin. Iho kannattaakin kosteuttaa kunnolla ennen voiteen levittämistä tasaisen lopputuloksen varmistamiseksi. Myös pisara kosteusvoidetta meikkivoiteeseen sekoitettuna saattaisi toimia ja tehdä samalla lopputuloksesta hieman kuulaamman.

Kat Von D Lock-it -meikkivoide

Sain tuotteelta mitä hainkin, peittävyyttä ja kestävyyttä; jopa Italian helteessä voide pysyi kasvoilla iltaan asti. Arkimeikissä en tätä Kat Von D:n meikkivoidetta kuitenkaan aio kovin usein käyttää, sillä tämä maailman paras meikkivoide ei ole vieläkään löytänyt veroistansa vastustajaa.

Kat Von D:n meikkejä ei harmi kyllä saa vielä Suomesta. Odotan kovasti, että ne tulisivat Suomeen myyntiin, sillä olen kuullut paljon hyvää esimerkiksi sarjan huulipunista. Kat Von D:n meikkiosastolla shoppailu näin vegaanin näkökulmasta on myös helppoa, koska ainesosaluetteloita ei tarvitse erikseen tutkia läpi.

Leivonta

Makeat herkut juhannukseen

Jos juhannustarjoilut vielä mietityttää, niin tästä postauksesta voi poimia viime hetken ideat juhlapöytään. Näissä herkuissa yhdistyy kesän maut: mansikka, jäätelö ja raparperi, joten ne sopivat ihanasti tähän vuodenaikaan. Vaikka juhannussää olisikin harmaa, niin tarjoilujen ei sitä todellakaan tarvitse olla!

Hedelmävartaat suklaamansikoilla

Hedelmä- ja marjavartaat ovat raikas kesäherkku, joita pystyy varioimaan mieleisekseen. Näihin vartaisiin käytin pensasmustikoita, kiiviä ja mansikoita, jotka kuorrutin suklaalla. Suklaamansikat valmistuvat helposti sulattamalla tummaasuklaata (esim. Panda) ja dippaamalla mansikat kantaa lukuunottamatta suklaaseen. Suklaamansikat jähmettyvät jääkaapissa, jonka jälkeen ne voi pujottaa vartaisiin yhdessä muiden marjojen ja hedelmien kanssa.

Oreo-minttusuklaajäätelö

Jäätelö jos jokin kuuluu kesään. Itse tykkään tosi makeista jätskeistä ja mitä enemmän sattumia, sen parempi! Siksi olikin pakko testata tätä Chocochilin vegaanista Oreo-minttusuklaajäätelöä. Jäätelön valmistaminen onnistuu helposti ilman jäätelökonetta, kunhan satsin tekee laakeaan astiaan sen tasaisen jäätymisen varmistamiseksi. Jäätelöstä tuli herkullista ja mukavan ilmavaa marenkivaahdon ansioista. Itse laitoin joukkoon hieman enemmän Oreon paloja mitä alkuperäisessä reseptissä oli, eikä sekään makua ainakaan huonontanut 😀

Raparperi-mansikka-piirakka kaurapohjalla

Mikä maistuisikaan enemmän kesältä kuin raparperi ja mansikka? Tässä piirakassa yhdistyy kirpsakka raparperi makeaan mansikkaan ja pehmeään soijarahkaan. Kaurapohjaan leivottuna piirakka on myös aavistuksen terveellisempi valinta juhannuspöytään. Olen aikaisemmin julkaissut reseptin mustikkapiirakkaan kaurapohjalla, joka taipuu hyvin myös tähän piirakkaan. Ainostaan mustikat korvataan 350 g raparperia ja 150 g mansikoita, muuten resepti on täysin sama. Piirakan ajattelin pakata tuliaisiksi juhannuksen viettoon mennessä ♥

Millä te aiotte herkutella juhannuksena?

Kauneus

Testissä Santen luonnonkosmetiikkaa

Saksalainen Sante valmistaa luonnonkosmetiikkaa jo usean kymmenen vuoden kokemuksella. Tuotteet täyttävät luonnonkosmetiikka-sertifikaattien tiukat kriteerit ja niihin käytetään ainoastaan tarkkaan mietittyjä luonnon omia raaka-aineita. Olin aikaisemmin kuullut paljon hyvää Santen tuotteista, erityisesti niiden hinta-laatu-suhteesta. Sante erottuukin muista luonnonkosmetiikkamerkeistä juuri edullisuutensa vuoksi.

Hyvinvoinnin Tavaratalo* lähetti minulle testiin muutamia Santen uutuustuotteita, joten pääsin vihdoin itsekin tutustumaan näihin paremmin. Saamani tuotteet on tarkoitettu vartalon ihon hellimiseen puhdistuksen ja kosteutuksen muodossa. Näin kesällä iho kaipaa erityistä huolenpitoa etenkin auringossa oleskelun ja hiostavan helteen jäljiltä.

Sante savipuhdistusvoide

Savipuhdistusvoide* oli minulle aivan uusi tuttavuus, joten mielenkiinnolla lähdin testaamaan tuotteen toimivuutta. Voiteeseen lisätty savi imaisee lian iholta magneetin tavoin kuitenkaan sitä kuivattamatta. Tuoksu voiteessa on miedon mantelinen, lähes hajusteeton. Kokeilin tätä myös säärien sheivaamiseen, eikä jälkeenpäin ollut minkäänlaista kirvelyä tai kiristävää tunnetta. Suihkun jälkeen iho tuntui todella pehmeältä, ei yhtään samalta kuin joidenkin kuivattavien suihkugeelien jäljiltä. Tykkäsin tosi paljon!

Sante Express käsivoide

Santen Express käsivoide* sisältää savea ja antioksidanttipitoista granaattiomenaa. Voide tuoksuu aluksi melko voimakkaasti alkoholilta, mutta se onneksi haihtuu nopeasti jättäen miellyttävän mantelin tuoksun. Käsivoiteissa tärkeintä on kunnon imeytyminen, sillä rasvaiset kädet tuntuvat inhottavilta. Tämä Santen käsivoide imeytyy nopeasti ja pienikin määrä riittää kosteuttamaan kunnolla. On siis käytössä varmasti riittoisa!


Sante Energy suihkugeeli

Rakastan ihanan tuoksuisia suihkugeelejä ja tästä tuotteesta tulikin uusi lemppari! Sitruunaisessa Energy suihkugeelissä* on pirtsakka ja raikas tuoksu, joten se sopii loistavasti aamuisiin suihkuhetkiin. Suihkugeeli sisältää lisäksi ihoa kosteuttavaa ja rauhoittavaa aloe veraa. Koostumus yllätti positiivisesti, sillä geeli oli sopivan jämäkkää, joten se ei valahtanut sormien läpi ennen levittämistä.

Sante Energy vartalovoide

Suihkun jälkeen ihonhoitoa voi jatkaa Energy-sarjan sitruunantuoksuisella vartalovoiteella*. Samoin kuin käsivoide, tämä vartalovoide imeytyy ihanasti ja iho tuntuu heti todella pehmoiselta. Voide sisältää lisäksi Q10-yhdistettä, jolla on ikääntymisen merkkejä vastaan taisteleva vaikutus. Tuoksussa on käytetty sitruunan eteeristä öljyä, joka vaikuttaa mieleen virkistävästi ja rauhoittavasti ja saattaa parantaa jopa työtehoa.

Ensivaikutelman jälkeen voisin tiivistää vielä Santen plussat ja miinukset:

+ Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa
+ Miellyttävät tuoksut
+ Laadukkaat ainesosat
+ Tekee mitä lupaa: imeytyy, kosteuttaa, puhdistaa…

– Alkoholi tuoksuu alussa läpi
– Muovipakkaukset

Onko Santen tuotteet teille tuttuja?

Kahvilat ja ravintolat

Roots Helsingin Brunssilla

Roots Helsinki brunssi

Roots Helsinki on alusta asti kuulunut suosikkikahviloihini. Kokonaan vegaaninen Roots on varma valinta meni sitten lounaalle, kahville tai töitä läppärin kera tekemään. Ruoka on terveellistä ja ihanan visuaalista, miljöö kaunis ja viihtyisä. Rootsin tiloissa toimii myös joogastudio, jonka tunteja voin lämpimästi suositella – siellä on tullut itsekin taivuttua jos jonkinlaiseen asanaan! Tällä kertaa suuntasimme poikaystäväni kanssa testaamaan Rootsin lauantaibrunssia.Brunssiin kuului siemenleipää, smoothieta, kurkuma-inkivääri-shotti, chiavanukasta, hedelmiä, raakakakkua ja kahvia/teetä. Erityisesti siemenleipä ja shotti olivat mieleeni, mutta maapähkinävoilta maistuva raakakakku taisi kuitenkin viedä voiton, niin hyvää! Koko setillä oli hintaa 20 €, mutta näin herkullisesta ja hyvää tekevästä brunssista mielellään tuon hinnan maksaakin. Ehdottomasti yksi parhaista brunsseista, joita Helsingistä saa!

Roots Helsinki, Vaasankatu 14

Matkustus

Vegaani Italiassa: ruoka & ostokset

Nyt on Italian matkalta kotiuduttu ja oli kyllä onnistunut reissu kaiken kaikkiaan! Italian kauniit kadut ja rakennukset ihastuttivat, kuuma aurinko helli eikä nälässäkään tarvinnut olla. Vegaaniruokaa löytyi melko helposti varsinkin isommista kaupungeista ja markettien tarjontakin oli kohdillaan. Listasin tähän postaukseen parhaat tärpit ja vinkit Italian lomaa suunnitteleville ravintoloiden ja ostosten osalta.

Ravintolat

Happy Cow -sivuston avulla suunnistimme etsien Italian parhaita vegaaniravintoloita. Niitä löytyi paljon etenkin Milanosta ja Bolognasta, joten kiire olisi tullut kaikki läpi käydessä! Vegaanipaikoissa kävi aikamoinen vilinä, joten etenkin illallisaikaan suosittelen varaamaan pöydän etukäteen. Yksi ravintoloista oli päivälläkin niin täynnä, että ruoka täytyi ottaa mukaan. Tästä voi vain päätellä, kuinka suosittua vegaaniruoka Italiassa onkaan!

Emme aluksi tajunneet, että suurin osa ravintoloista on kiinni 14-19 välillä, joten kävimme aika monen vegaanipaikan ovella pettymässä nälkäisinä. Kannattaa myös tarkistaa esim. Facebookista etukäteen, että ravintola ei ole muuttanut tai lopettanut. Meille kävi näin juuri silloin, kun ajattelimme kerrankin olla paikalla hyvissä ajoin lounasaikaan!

Monet vegaanipaikat ovat keskittyneet terveelliseen raakaruokaan, joten kunnon mättöruokaa oli vaikea löytää. No, onneksi tuolla helteessä ei sellaista oikein tehnytkään mieli, vaan mieluummin nauttikin raikkaammista annoksista ja tuorepuristetuista mehuista. Pizzakin tuntui aika terveelliseltä pelkällä tomaattikastikkeella. Yritimme yhdessä paikassa tilata cokista, mihin tarjoilija tokaisi, että ei heillä ole, koska tämä on vegaanipaikka. No, cokis on kyllä vegaanista..

Botanica Lab Cucina

Bolognan keskustan kapeilla kaduilla sijaitseva Botanica Lab Cucina oli ihanan romanttinen paikka illallistreffeille. Söimme kolme ruokalajia viinin kera: alkuruuaksi kvinoapiirakkaa, pääruuaksi otin tortellineja ja poikaystävä bataattipastaa ja jälkiruuaksi nautimme vielä palat raakakakkua. Botanica Lab sijaitsee sivukadulla, joten ulkosalla kauniissa miljöössä sai illallistaa kaikessa rauhassa. Ravintola täyttyi iltaa kohden nopeasti, joten onneksi olimme ajoissa liikkeellä. Ruoka oli aivan ihanaa ja maut todellakin kohdillaan. 5/5

Via Battibecco 4/c, Bologna


Flower Burger

Pinkki hamppari? Si, per favore! Tässä kokonaan vegaanisessa hampurilaisravintolassa oli ainakin annosten värit kohdillaan, sillä burgereita löytyi lähes kaikissa sateenkaarenväreissä. Pikaruokatyyppinen Flower Burger oli ihana kokemus, mutta valitettavasti ruoka ei maistunut kovin ihmeelliseltä. Kiva kuitenkin, että ulkonäköön oli oikeasti panostettu (minä ainakin syön myös silmilläni) ja tavallisten ranskalaisten sijaan sai lohkoperunoita. 3/5

Viale Vittorio Veneto 10, Milano

La Tecia Vegana

Venetsiassa, hieman syrjemmässä vilkkaalta turistialueelta sijaitsi sympaattinen La Tecia Vegana ravintola. Söimme paikassa lounaaksi ravioleja, “munakasta” ja appelsiinijuustokakkua. Täytyy sanoa, että nuo parsa-juusto-cashew-täytteiset raviolit olivat ehdottomasti parhaita koskaan syömiäni! Paikasta sai myös monia muita perinteisiä italialaisia ruokia vegaanisena, kuten lasagnea. Henkilökunta oli myös todella ystävällistä ja ruoka tuli supernopeasti. 5/5

Dorsoduro 2104, Venetsia


Muut ruokapaikat

Myös ihan tavallisista ravintoloista sai melko hyvin vegaanista syötävää. Esimerkiksi marinara-pizza on yleensä valmiiksi vegaaninen, sillä siihen ei tule juustoa. Samoin pasta tomaattikastikkeessa, kunhan varmistaa ettei pasta sisällä kananmunaa. Vegaanille sopii alkupalaksi myös ihana bruschetta tai oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit tapastyyliin. Gluteenittoman vegaanin voi sen sijaan olla hankala löytää kunnon syötävää ihan perus ravintoloista, sillä ruokalistalla on useimmiten pizzaa, pastaa ja leipää.

Aamupala

Yövyimme yhteensä kolmessa eri paikassa, joista yhdessä (Hotel Bologna Fiera) hotellihuoneen hintaan kuului aamupala. En ollut ilmoittanut vegaaniruokavaliostani etukäteen, joten varauduin syömään aamupalaksi pelkkiä hedelmiä. Iloisena yllätyksenä aamupalapöydässä odottikin vegaanisia croissantteja, soija- ja riisimaitoa, paahtoleipää sekä hedelmäsalaattia. Seuraavana päivänä tajusin pyytää vielä erikoiskahvinkin soijamaidolla, joten aamupala oli lopulta ihan hyvä.

Milanosta olimme varanneet kivan Airbnb-huoneiston omalla kattoterassilla. Haimme aamulla alakerran pikkuruisesta Carrefourista ruokatarvikkeet, joista saimme koottua aamiaisen auringossa nauttittavaksi. Kaupasta löytyi jugurttia, lämmintä focacciaa, mehua ja hedelmäsosetta.


Jäätelö

Italia on tunnettu herkullisesta gelatostaan ja vegaanien (ja lehmien) onneksi useita makuja saa myös vegaanisena. Jäätelöä kuluikin helteessä aika monta kipollista. Monessa kojussa maidottomat jäätelöt oli merkitty erikseen tai vastaavasti myyjä osasi kertoa, mitkä maut eivät sisällä mitään eläinperäistä. Lempparimaut olivat ehdottomasti sitruuna ja tummasuklaa!

Aika yllättävää oli, ettei supermarketeista saanut ostettua jäätelöitä yksittäin (gelato-kojuja tosin oli kyllä joka nurkalla). Kaupoissa oli isot valikoimat erilaisia vegaanijäätelöitä monipakkauksissa ja olisin niitä tietysti halunnut maistaa. Kerran repäistiin ja ostettiin poikaystävän kanssa puoliksi Valsoian pakkaus pieniä puffet-tyyppisiä jätskejä. Ja neljä jäätelöä myöhemmin jätskihimo oli tyydytetty. Valsoia, tuokaa nämä pliis Suomeen!Ruokakaupat

Ruokakaupoissa vegaanisten tuotteiden määrä oli ilahduttava. Löytyi jugurtteja, juustoja, kasvimaitoja, tofuja, seitania, erilaisia pakasteita, suklaata.. Tuotteiden löytämisessä päti aika lailla sama kuin Suomessakin – mitä isompi marketti, sen parempi vegaanituotteiden valikoima. Ihan pienistäkin marketeista löytyi kyllä esimerkiksi montaa eri soijajugurttia. Ei siis todellakaan tarvinnut lähteä etsimään mitään erikoiskauppaa ruokaa löytääkseen.

Välipalaksi oli helppo napata kolmioleipä, valmissalaatti tai ihanan tuoretta focaccia-leipää. Paras valikoima taisi olla Sparissa, josta löytyi saksalaisen Veganz-kauppaketjun tuotteita, muun muassa maailman parhaita suklaapatukoita. Voin luvata ettei mikään vegaanisuklaa maistu enää samalta, kun on kerran Veganzin suklaapatukoita maistanut. Etenkin keltaisessa paketissa oleva Kinderiä muistuttava Crisp on jotai niin taivaallista. Onneksi rohmusin niitä mukaan laukun täydeltä.


Ostokset

Monissa marketeissa myytiin vegaanista luonnonkosmetiikka todella halpaan hintaan, esim. shampoot ja suihkusaippuat maksoivat 2 € ylöspäin. Hieman harmitti olla liikenteessä pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä muuten olisin hamunnut kosmetiikkavarastot täyteen näitä uusia tuttavuuksia. Useimmat purkit tunnisti vegaanisiksi italialaisesta VeganOK-sertifikaatista tai Suomessakin tutusta vegaanikukka-logosta. Monien tuotteiden kyljessä komeili myös Leaping Bunny.

Italialaisella luonnonkosmetiikkabrändi Bottega Verdellä on useampi liike monissa kaupungeissa. Heidän tuotteistaan suurin osa on vegaanisia ja hinnat hieman edullisemmat kuin Suomessa. Italiasta löytyy myös monta Sephoraa, joista saa esimerkiksi Kat Von D:n meikkejä. Merkin koko valikoima sopii vegaaneille, sillä Kat on itsekin vegaani. Sephorasta lähti mukaan yksi ihana juttu, mutta esittelen sen myöhemmin toisessa postauksessa.

Itselleni jäi todella hyvä fiilis Italiasta vegaanin matkakohteena. Italialaiset ovat selvästi kasvisruoka- ja luonnonkosmetiikkatrendeissä mukana ja ainakin jälkimmäisessä selkeästi Suomea edellä. Onneksi Etelä-Italiaan jäi vielä monta tutkittavaa kohdetta, joten palaan tähän hurmaavaan maahan varmasti uudelleen!

Ruoka

Vegaaninen pavlova

Vegaaninen pavlova

Ihanan kevyt vegaaninen pavlova eli marenkikakku sopii täydellisesti kesään. Makean marengin ja raikkaiden marjojen yhdistelmä tekee kakusta hurmaavan jälkiruuan kesäpöytään. Pavlovan voi leipoa helposti vegaanisena ilman kananmunaa, sillä marenki valmistetaan kikherneliemestä eli aquafabasta. Aquafaba käyttäytyy vatkatessa munanvalkuaisen tavoin eikä lopputuloksesta maista eroa perinteiseen marenkiin verrattuna.

Eri merkkisissä kikherneissä saattaa liemen määrä tai koostumus vaihdella. Itse olen aina onnistunut Pirkan kikhernetetraa käyttämällä, joten ainakin sitä voin marengin tekemiseen suositella.

Vegaaninen pavlova

1,5 dl aquafabaa eli kikhernelientä (1 tölkki kikherneitä riittää)
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl sitruunamehua
2 dl soija/kauravispiä
Tuoreita marjoja

1. Siivilöi kikherneiden liemi kulhoon. Vatkaa lientä muutama minuutti sähkövatkaimella niin, että se vaahtoaa kunnolla.
2. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Lisää vielä vaniljasokeri ja sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Aikaa kuluu tähän yleensä n. 10 minuuttia.
3. Lämmitä (kiertoilma)uuni 100 asteeseen.
4. Levitä leivinpaperia kahdelle uunipellille. Voit piirtää leivinpaperiin kolme pohjien muotoista pyöreää mallia esim. lautasen tai kannen avulla. Minulla pohjien halkaisija oli 20 cm.
5. Levitä vaahto leivinpaperille mallien mukaisesti kolmeksi erilliseksi pohjaksi. Sopiva pohjan paksuus on noin 2 cm.
6. Jos vaahtoa jää yli, voit pursottaa siitä leivinpaperille pieniä marenkeja koristeeksi.
7. Paista pohjia 2 tunnin ajan kiertoilmauunissa. Tavallisessa uunissa paistoaika saattaa vaihdella, joten tarkkaile marenkeja useammin.
8. Anna marenkipohjien jäähtyä kunnolla ennen kakun kokoamista.
9. Vatkaa soijavispi vaahdoksi ja mausta tarpeen mukaan sokerilla.
10. Aseta marenkipohja kakkulautaselle ja levitä sen päälle kerros soijavispiä ja viipaloituja mansikoita / muita marjoja tai hedelmiä.
11. Toista sama kahdelle muulle kerrokselle. Koristele kakku tuoreilla marjoilla ja minimarengeilla.

Valmis pavlova kannattaa tarjoilla mahdollisimman pian, sillä marenki vetistyy helposti. Kakku on siis parhaimmillaan heti syötynä!