Nyt on Italian matkalta kotiuduttu ja oli kyllä onnistunut reissu kaiken kaikkiaan! Italian kauniit kadut ja rakennukset ihastuttivat, kuuma aurinko helli eikä nälässäkään tarvinnut olla. Vegaaniruokaa löytyi melko helposti varsinkin isommista kaupungeista ja markettien tarjontakin oli kohdillaan. Listasin tähän postaukseen parhaat tärpit ja vinkit Italian lomaa suunnitteleville ravintoloiden ja ostosten osalta.
Ravintolat
Happy Cow -sivuston avulla suunnistimme etsien Italian parhaita vegaaniravintoloita. Niitä löytyi paljon etenkin Milanosta ja Bolognasta, joten kiire olisi tullut kaikki läpi käydessä! Vegaanipaikoissa kävi aikamoinen vilinä, joten etenkin illallisaikaan suosittelen varaamaan pöydän etukäteen. Yksi ravintoloista oli päivälläkin niin täynnä, että ruoka täytyi ottaa mukaan. Tästä voi vain päätellä, kuinka suosittua vegaaniruoka Italiassa onkaan!
Emme aluksi tajunneet, että suurin osa ravintoloista on kiinni 14-19 välillä, joten kävimme aika monen vegaanipaikan ovella pettymässä nälkäisinä. Kannattaa myös tarkistaa esim. Facebookista etukäteen, että ravintola ei ole muuttanut tai lopettanut. Meille kävi näin juuri silloin, kun ajattelimme kerrankin olla paikalla hyvissä ajoin lounasaikaan!
Monet vegaanipaikat ovat keskittyneet terveelliseen raakaruokaan, joten kunnon mättöruokaa oli vaikea löytää. No, onneksi tuolla helteessä ei sellaista oikein tehnytkään mieli, vaan mieluummin nauttikin raikkaammista annoksista ja tuorepuristetuista mehuista. Pizzakin tuntui aika terveelliseltä pelkällä tomaattikastikkeella. Yritimme yhdessä paikassa tilata cokista, mihin tarjoilija tokaisi, että ei heillä ole, koska tämä on vegaanipaikka. No, cokis on kyllä vegaanista..
Botanica Lab Cucina
Bolognan keskustan kapeilla kaduilla sijaitseva Botanica Lab Cucina oli ihanan romanttinen paikka illallistreffeille. Söimme kolme ruokalajia viinin kera: alkuruuaksi kvinoapiirakkaa, pääruuaksi otin tortellineja ja poikaystävä bataattipastaa ja jälkiruuaksi nautimme vielä palat raakakakkua. Botanica Lab sijaitsee sivukadulla, joten ulkosalla kauniissa miljöössä sai illallistaa kaikessa rauhassa. Ravintola täyttyi iltaa kohden nopeasti, joten onneksi olimme ajoissa liikkeellä. Ruoka oli aivan ihanaa ja maut todellakin kohdillaan. 5/5
Via Battibecco 4/c, Bologna


Flower Burger
Pinkki hamppari? Si, per favore! Tässä kokonaan vegaanisessa hampurilaisravintolassa oli ainakin annosten värit kohdillaan, sillä burgereita löytyi lähes kaikissa sateenkaarenväreissä. Pikaruokatyyppinen Flower Burger oli ihana kokemus, mutta valitettavasti ruoka ei maistunut kovin ihmeelliseltä. Kiva kuitenkin, että ulkonäköön oli oikeasti panostettu (minä ainakin syön myös silmilläni) ja tavallisten ranskalaisten sijaan sai lohkoperunoita. 3/5
Viale Vittorio Veneto 10, Milano

La Tecia Vegana
Venetsiassa, hieman syrjemmässä vilkkaalta turistialueelta sijaitsi sympaattinen La Tecia Vegana ravintola. Söimme paikassa lounaaksi ravioleja, “munakasta” ja appelsiinijuustokakkua. Täytyy sanoa, että nuo parsa-juusto-cashew-täytteiset raviolit olivat ehdottomasti parhaita koskaan syömiäni! Paikasta sai myös monia muita perinteisiä italialaisia ruokia vegaanisena, kuten lasagnea. Henkilökunta oli myös todella ystävällistä ja ruoka tuli supernopeasti. 5/5
Dorsoduro 2104, Venetsia


Muut ruokapaikat
Myös ihan tavallisista ravintoloista sai melko hyvin vegaanista syötävää. Esimerkiksi marinara-pizza on yleensä valmiiksi vegaaninen, sillä siihen ei tule juustoa. Samoin pasta tomaattikastikkeessa, kunhan varmistaa ettei pasta sisällä kananmunaa. Vegaanille sopii alkupalaksi myös ihana bruschetta tai oliivit ja aurinkokuivatut tomaatit tapastyyliin. Gluteenittoman vegaanin voi sen sijaan olla hankala löytää kunnon syötävää ihan perus ravintoloista, sillä ruokalistalla on useimmiten pizzaa, pastaa ja leipää.

Aamupala
Yövyimme yhteensä kolmessa eri paikassa, joista yhdessä (Hotel Bologna Fiera) hotellihuoneen hintaan kuului aamupala. En ollut ilmoittanut vegaaniruokavaliostani etukäteen, joten varauduin syömään aamupalaksi pelkkiä hedelmiä. Iloisena yllätyksenä aamupalapöydässä odottikin vegaanisia croissantteja, soija- ja riisimaitoa, paahtoleipää sekä hedelmäsalaattia. Seuraavana päivänä tajusin pyytää vielä erikoiskahvinkin soijamaidolla, joten aamupala oli lopulta ihan hyvä.
Milanosta olimme varanneet kivan Airbnb-huoneiston omalla kattoterassilla. Haimme aamulla alakerran pikkuruisesta Carrefourista ruokatarvikkeet, joista saimme koottua aamiaisen auringossa nauttittavaksi. Kaupasta löytyi jugurttia, lämmintä focacciaa, mehua ja hedelmäsosetta.


Jäätelö
Italia on tunnettu herkullisesta gelatostaan ja vegaanien (ja lehmien) onneksi useita makuja saa myös vegaanisena. Jäätelöä kuluikin helteessä aika monta kipollista. Monessa kojussa maidottomat jäätelöt oli merkitty erikseen tai vastaavasti myyjä osasi kertoa, mitkä maut eivät sisällä mitään eläinperäistä. Lempparimaut olivat ehdottomasti sitruuna ja tummasuklaa!
Aika yllättävää oli, ettei supermarketeista saanut ostettua jäätelöitä yksittäin (gelato-kojuja tosin oli kyllä joka nurkalla). Kaupoissa oli isot valikoimat erilaisia vegaanijäätelöitä monipakkauksissa ja olisin niitä tietysti halunnut maistaa. Kerran repäistiin ja ostettiin poikaystävän kanssa puoliksi Valsoian pakkaus pieniä puffet-tyyppisiä jätskejä. Ja neljä jäätelöä myöhemmin jätskihimo oli tyydytetty. Valsoia, tuokaa nämä pliis Suomeen!



Ruokakaupat
Ruokakaupoissa vegaanisten tuotteiden määrä oli ilahduttava. Löytyi jugurtteja, juustoja, kasvimaitoja, tofuja, seitania, erilaisia pakasteita, suklaata.. Tuotteiden löytämisessä päti aika lailla sama kuin Suomessakin – mitä isompi marketti, sen parempi vegaanituotteiden valikoima. Ihan pienistäkin marketeista löytyi kyllä esimerkiksi montaa eri soijajugurttia. Ei siis todellakaan tarvinnut lähteä etsimään mitään erikoiskauppaa ruokaa löytääkseen.
Välipalaksi oli helppo napata kolmioleipä, valmissalaatti tai ihanan tuoretta focaccia-leipää. Paras valikoima taisi olla Sparissa, josta löytyi saksalaisen Veganz-kauppaketjun tuotteita, muun muassa maailman parhaita suklaapatukoita. Voin luvata ettei mikään vegaanisuklaa maistu enää samalta, kun on kerran Veganzin suklaapatukoita maistanut. Etenkin keltaisessa paketissa oleva Kinderiä muistuttava Crisp on jotai niin taivaallista. Onneksi rohmusin niitä mukaan laukun täydeltä.


Ostokset
Monissa marketeissa myytiin vegaanista luonnonkosmetiikka todella halpaan hintaan, esim. shampoot ja suihkusaippuat maksoivat 2 € ylöspäin. Hieman harmitti olla liikenteessä pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä muuten olisin hamunnut kosmetiikkavarastot täyteen näitä uusia tuttavuuksia. Useimmat purkit tunnisti vegaanisiksi italialaisesta VeganOK-sertifikaatista tai Suomessakin tutusta vegaanikukka-logosta. Monien tuotteiden kyljessä komeili myös Leaping Bunny.
Italialaisella luonnonkosmetiikkabrändi Bottega Verdellä on useampi liike monissa kaupungeissa. Heidän tuotteistaan suurin osa on vegaanisia ja hinnat hieman edullisemmat kuin Suomessa. Italiasta löytyy myös monta Sephoraa, joista saa esimerkiksi Kat Von D:n meikkejä. Merkin koko valikoima sopii vegaaneille, sillä Kat on itsekin vegaani. Sephorasta lähti mukaan yksi ihana juttu, mutta esittelen sen myöhemmin toisessa postauksessa.

Itselleni jäi todella hyvä fiilis Italiasta vegaanin matkakohteena. Italialaiset ovat selvästi kasvisruoka- ja luonnonkosmetiikkatrendeissä mukana ja ainakin jälkimmäisessä selkeästi Suomea edellä. Onneksi Etelä-Italiaan jäi vielä monta tutkittavaa kohdetta, joten palaan tähän hurmaavaan maahan varmasti uudelleen!