Matkustus

Miten vegaani valmistautuu matkalle?

Pian on aika siirtyä lomamoodiin, sillä huomenaamuna olisi lähtö Italian lämpöön! Matkareittinämme on Milano-Bologna-Venetsia-Milano ja kaiken kruunaa vielä Katy Perryn konsertti. En millään enää malttaisi nukkua yhtä yötä! Tässä lähtöön valmistautuessani ajattelin jakaa omat vinkkini vegaanina matkustamiseen, hyvän vegaaniruuan löytämiseen ja siihen, mitä kannattaa laukkuihin matkaa varten pakata.

Selvitä ruokapaikat etukäteen

Matkakohteen ruokapaikoista kannattaa ottaa selvää jo ennen lähtöä. Maasta riippuen kohde saattaa olla joko vegaanin paratiisi tai sitten ruokaa joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa. Esimerkiksi Berliinissä ja Budapestissa melkein joka kadunkulmasta sai vegeruokaa, kun taas vaikkapa Dubaissa ruuan löytäminen tuntui todella työläältä.

Ravintoloiden työntekijät eivät aina tiedä mitä vegaaninen tarkoittaa, joten joskus voi olla tarpeen luetella kaikki mitä annoksessa ei saa olla. Sekään ei tosin aina auta, sillä Dubaissa maidottoman jälkiruuan perään kysellessäni tarjoilija tuli hetken päästä voitonriemuisena takaisin keittiöstä: “It contains only little bit milk, mostly chocolate!”. Eläinperäiset ainesosat kannattaa opetella myös kohdemaan kielellä, sillä se auttaa marketeissa asioinnissa ja tuoteselosteiden tulkkaamisessa.

Selaimessa tai sovelluksena toimiva Happy Cow on jokaisen matkustavan vegaanin paras reissukaveri. Sivusto kokoaa maailmanlaajuisesti vegaaniruokaa tarjoavat ravintolat, kahvilat, kioskit ja erikoismyymälät. Happy Cow on tullut itselleni tutuksi jo monessa kohteessa ja on aina ilo huomata, kuinka paljon vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja erityisesti suurkaupungeista löytyy! Nytkin olen Milanoa, Bolognaa ja Venetsiaa varten poiminut sovelluksesta suosikkipaikkani – harmi kun ei kaikissa ehdi millään käymään!

Varaudu helpoilla välipaloilla

Ruokapaikan löytäminen vieraassa maassa ilman internetiä saattaa kestää eikä kaikissa kohteissa edes ole vegaanille sopivaa purtavaa helposti saatavilla. Matkustellessa voi myös sattua vaikka mitä – paluulento onkin varattu väärälle päivälle, myöhästyt illan viimeisestä veneestä tai kävelet monta kilometriä huomataksesi, että etsimäsi paikka on ajettu maantasalle. Nämä kaikki on tapahtunut minulle, joten olen oppinut varautumaan paremmin.

Tällaisia epätoivon hetkiä (ja ihan tavallisia nälkäisiä hetkiä) varten on hyvä olla mukana helppoja ja nopeita eväitä. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa kannattaa valita lämpimässä säilyviä eväitä, kuten patukoita, keksejä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Suosikkejani ovat Lenny & Larry’s Complete Cookie proteiinikeksit, jotka menevät hätätapauksessa ihan ateriasta. Lentokoneessakaan ei aina ole vegaaniruokaa vaihtoehtona, joten pitkille lennoille kannattaa varata kunnon eväät etukäteen.

Eläinystävällistä kosmetiikkaa matkakoossa

Käsimatkatavaroiden kanssa reissatessa on aina ikuisena ongelmana nesteet! Siksi onkin järkevämpää panostaa pieniin purkkeihin tai jauhemaisiin vaihtoehtoihin. SMPL:n kuivashampoota eikä ihonpuhdistukseen tarkoitettua MeineBase-suolaa tarvitse lajitella nesteeksi, sillä ne eivät sisällä mitään nestemäistä. Sama juttu myös Bronx Colorsin superkätevissä kynsilakanpoistolapuissa. Näiden ansioista ei tarvitse pakata erikseen nestepussissa tilaa vievää kynsilakanpoistoainepulloa eikä vanulappuja.

Mansikantuoksuisen shampoon ja hoitoaineen löysin matkakokoisina The Body Shopista. Kun nämä pikkupullot tyhjenee, aion täyttää ne uudelleen isommasta shampoo- ja hoitoainepullosta tuleville reissuille. Kasvoille minulla riittää puhdistuksen lisäksi kesällä pelkkä kasvovesi, joten pärjään hyvin Patykan pienellä suihkepullolla.

Muista suojakerroin, maitohappobakteerit ja käsidesi

Yleisimmät marketeissa myytävät aurinkorasvat eivät ole vegaanisia, joten suojakertoimen hankkimista ei kannata jättää matkakohteeseen. Luonnonkosmetiikan puolelta löytyy useita vegaanisia vaihtoehtoja ja ne ovat myös perinteisiä aurinkorasvoja turvallisempia. Itselläni on käytössä Biosoliksen Melt-in, joka nimensä mukaisesti imeytyy hyvin eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi. Tämä voide on vielä sopivasti 100 ml pullossa, joten sen voi pakata käsimatkatavaroihin mukaan.

Sain viimeksi Berliinin reissulla niin järkyttävän ruokamyrkytyksen, että tällä kertaa valmistaudun kantapään kautta oppineena paremmin. Maitohappobakteerit ovatkin olleet säännöllisessä käytössä jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tällä hetkellä käytän Bioteekin Probiootti Compia, joka on supervahva maitohappobakteeri eli juuri sopiva esimerkiksi ulkomaanmatkoille. Vatsapöpöjen ehkäisyssä auttaa myös käsidesi, jota saa vegaanisena ainakin The Body Shopista.

Reissun päältä postailen paljon Instastoryyn, jota voitte käydä seurailemassa @mintsulii nimellä. Matkan jälkeen saatte varmasti myös kunnon pläjäyksen Italia-vinkkejä tänne blogin puolelle. Nyt jatkan pakkailua, ciao!

Saatat pitää myös näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa
  Eeva
  30/05/2018 at 20:39

  Biosoliksen Melt-in on mun lemppari! Ostin myös kerran noita TBS:n mansikkahiusasioita kun olin Suomessa reissussa, ainakin hoitis oli oikein jees. 🙂 Mukavaa matkaa!

 • Vastaa
  Minna
  30/05/2018 at 21:07

  Jep, se on superhyvä! Hyvä tietää että ainakin hoitoaine toimii, ei oo sit kauheeta hiuskriisiä odotettavissa paikan päällä 😀 Kiitos! <3

Jätä kommentti