Monthly Archives:

toukokuu 2018

Matkustus

Miten vegaani valmistautuu matkalle?

Pian on aika siirtyä lomamoodiin, sillä huomenaamuna olisi lähtö Italian lämpöön! Matkareittinämme on Milano-Bologna-Venetsia-Milano ja kaiken kruunaa vielä Katy Perryn konsertti. En millään enää malttaisi nukkua yhtä yötä! Tässä lähtöön valmistautuessani ajattelin jakaa omat vinkkini vegaanina matkustamiseen, hyvän vegaaniruuan löytämiseen ja siihen, mitä kannattaa laukkuihin matkaa varten pakata.

Selvitä ruokapaikat etukäteen

Matkakohteen ruokapaikoista kannattaa ottaa selvää jo ennen lähtöä. Maasta riippuen kohde saattaa olla joko vegaanin paratiisi tai sitten ruokaa joutuu etsimään kissojen ja koirien kanssa. Esimerkiksi Berliinissä ja Budapestissa melkein joka kadunkulmasta sai vegeruokaa, kun taas vaikkapa Dubaissa ruuan löytäminen tuntui todella työläältä.

Ravintoloiden työntekijät eivät aina tiedä mitä vegaaninen tarkoittaa, joten joskus voi olla tarpeen luetella kaikki mitä annoksessa ei saa olla. Sekään ei tosin aina auta, sillä Dubaissa maidottoman jälkiruuan perään kysellessäni tarjoilija tuli hetken päästä voitonriemuisena takaisin keittiöstä: “It contains only little bit milk, mostly chocolate!”. Eläinperäiset ainesosat kannattaa opetella myös kohdemaan kielellä, sillä se auttaa marketeissa asioinnissa ja tuoteselosteiden tulkkaamisessa.

Selaimessa tai sovelluksena toimiva Happy Cow on jokaisen matkustavan vegaanin paras reissukaveri. Sivusto kokoaa maailmanlaajuisesti vegaaniruokaa tarjoavat ravintolat, kahvilat, kioskit ja erikoismyymälät. Happy Cow on tullut itselleni tutuksi jo monessa kohteessa ja on aina ilo huomata, kuinka paljon vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja erityisesti suurkaupungeista löytyy! Nytkin olen Milanoa, Bolognaa ja Venetsiaa varten poiminut sovelluksesta suosikkipaikkani – harmi kun ei kaikissa ehdi millään käymään!

Varaudu helpoilla välipaloilla

Ruokapaikan löytäminen vieraassa maassa ilman internetiä saattaa kestää eikä kaikissa kohteissa edes ole vegaanille sopivaa purtavaa helposti saatavilla. Matkustellessa voi myös sattua vaikka mitä – paluulento onkin varattu väärälle päivälle, myöhästyt illan viimeisestä veneestä tai kävelet monta kilometriä huomataksesi, että etsimäsi paikka on ajettu maantasalle. Nämä kaikki on tapahtunut minulle, joten olen oppinut varautumaan paremmin.

Tällaisia epätoivon hetkiä (ja ihan tavallisia nälkäisiä hetkiä) varten on hyvä olla mukana helppoja ja nopeita eväitä. Pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaessa kannattaa valita lämpimässä säilyviä eväitä, kuten patukoita, keksejä, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Suosikkejani ovat Lenny & Larry’s Complete Cookie proteiinikeksit, jotka menevät hätätapauksessa ihan ateriasta. Lentokoneessakaan ei aina ole vegaaniruokaa vaihtoehtona, joten pitkille lennoille kannattaa varata kunnon eväät etukäteen.

Eläinystävällistä kosmetiikkaa matkakoossa

Käsimatkatavaroiden kanssa reissatessa on aina ikuisena ongelmana nesteet! Siksi onkin järkevämpää panostaa pieniin purkkeihin tai jauhemaisiin vaihtoehtoihin. SMPL:n kuivashampoota eikä ihonpuhdistukseen tarkoitettua MeineBase-suolaa tarvitse lajitella nesteeksi, sillä ne eivät sisällä mitään nestemäistä. Sama juttu myös Bronx Colorsin superkätevissä kynsilakanpoistolapuissa. Näiden ansioista ei tarvitse pakata erikseen nestepussissa tilaa vievää kynsilakanpoistoainepulloa eikä vanulappuja.

Mansikantuoksuisen shampoon ja hoitoaineen löysin matkakokoisina The Body Shopista. Kun nämä pikkupullot tyhjenee, aion täyttää ne uudelleen isommasta shampoo- ja hoitoainepullosta tuleville reissuille. Kasvoille minulla riittää puhdistuksen lisäksi kesällä pelkkä kasvovesi, joten pärjään hyvin Patykan pienellä suihkepullolla.

Muista suojakerroin, maitohappobakteerit ja käsidesi

Yleisimmät marketeissa myytävät aurinkorasvat eivät ole vegaanisia, joten suojakertoimen hankkimista ei kannata jättää matkakohteeseen. Luonnonkosmetiikan puolelta löytyy useita vegaanisia vaihtoehtoja ja ne ovat myös perinteisiä aurinkorasvoja turvallisempia. Itselläni on käytössä Biosoliksen Melt-in, joka nimensä mukaisesti imeytyy hyvin eikä jätä ihon pintaa valkoiseksi. Tämä voide on vielä sopivasti 100 ml pullossa, joten sen voi pakata käsimatkatavaroihin mukaan.

Sain viimeksi Berliinin reissulla niin järkyttävän ruokamyrkytyksen, että tällä kertaa valmistaudun kantapään kautta oppineena paremmin. Maitohappobakteerit ovatkin olleet säännöllisessä käytössä jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Tällä hetkellä käytän Bioteekin Probiootti Compia, joka on supervahva maitohappobakteeri eli juuri sopiva esimerkiksi ulkomaanmatkoille. Vatsapöpöjen ehkäisyssä auttaa myös käsidesi, jota saa vegaanisena ainakin The Body Shopista.

Reissun päältä postailen paljon Instastoryyn, jota voitte käydä seurailemassa @mintsulii nimellä. Matkan jälkeen saatte varmasti myös kunnon pläjäyksen Italia-vinkkejä tänne blogin puolelle. Nyt jatkan pakkailua, ciao!

Kauneus

Vegaaninen hampaidenvalkaisu kotona

Vegaaninen hampaidenvalkaisu

Kaunis ja valkoinen hymy on itselleni yksi tärkeimmistä asioista ulkonäössä. Käytin aiemmin parin vuoden välein valkaisuliuskoja, jotka toimivat tosi hyvin, mutta eivät tietenkään olleet cruelty-free. Hihkaisin innostuksesta, kun törmäsin Instagramissa Smile Vegan Style -nimiseen yritykseen, joka myy vegaanisia hampaidenvalkaisuun tarkoitettuja tuotteita. Päädyinkin saman tien ostamaan itselleni pakkauksen, joka sisältää kaiken tarvittavan kotona tehtävään valkaisuun.

Paketti saapui noin kahden viikon päästä tilauksesta, eikä jäänyt edes tulliin, vaikka USA:sta saapuikin. Hintaa koko setillä oli vain 35 dollaria, kun käytti Instasta löytyvää alennuskoodia. Normaalihinta olisi ollut $300.

Pakkaukseen kuuluu valkaisugeeliä, sininen led-valo, sivellin geelin levitykseen, vanupuikkoja, pieni kippo geelille, ekohammasharja sekä valkaiseva hiilihammastahna. Mukana tuli myös selkeät ja yksinkertaiset ohjeet valkaisun tekemiseen.

Itse valkaisu oli yllättävän helppo tehdä. Ensin pursotettiin valkaisugeeliä pieni määrä kippoon, josta se levitettiin mukana tulleella siveltimellä hampaiden pintaan. Sitten laitettiin led-valo suuhun ja odoteltiin 30 minuuttia. Lopuksi huuhdeltiin vielä suu muutamaan kertaan, ettei valkaisugeeliä jäänyt hampaisiin. Mitään vihlontaa ei hampaissa tuntunut, joten valkaisu vaikutti hellävaraiselta. Kielessä tuntui pientä polttelua geelin siihen osuessa, mutta muuten ei mitään ärsytystä esim. ikenissä.

Entä sitten lopputulos? Jo ensimmäisen valkaisukerran jälkeen hymy kirkastui huomattavasti! Valkaisu on tarkoitus tehdä asteittain, joten vaikutus näkyy vielä selvemmin muutaman käyttökerran jälkeen. Valkaisun saa tehdä korkeintaan kerran viikossa ja innolla odotankin jo seuraavaa kertaa. Uskon, että 3-4 kertaa riittää hyvin halutun lopputuloksen saavuttamiseksi, sillä itselläni lähtötilanne oli jo aika hyvä. Paketissa on geeliä sen verran paljon, että siitä riittää ainakin 20 valkaisuun! Käyttökelpoisena geeli säilyy vuoden verran.

Valkaisutuloksen ylläpitämisessä auttaa pakkauksessa tullut hiilihammastahna, joka on väriltään mustaa. Aika trendikkääksi ilmiöksi noussut aktiivihiili poistaa hampaan pinnalta värjäytymiä ja on valkaisijana luonnollinen ja hellävarainen. Voin kyllä lämpimästi suositella tätä pakettia niille, jotka haluavat valkoisemmat hampaat eläimiä vahingoittamatta. Ihan loistotuote kauniin hymyn saavuttamiseksi!

Leivonta

Vegaaninen fudge valkosuklaalla

Vegaaninen fudge

Ihanan pehmeä ja kermainen fudge on pienestä asti kuulunut suosikkiherkkuihini. Olen ajatellut sen tekemisen olevan jotenkin vaikeaa juuri oikeanlaisen murenevan koostumuksen saavuttamiseksi, joten suussasulava fudge on jäänyt vegaaniaikoina pelkäksi haaveeksi. Kerran kuitenkin kinuskia keitellessäni heitin sekaan muutaman palan valkosuklaata ja voilá – täydellisen lohkeava vegaaninen fudge syntyi puolivahingossa! Resepti on tosi helppo, et tarvitse lämpömittaria etkä pitkää keittoaikaa fudgen valmistukseen.

Vegaaninen fudge valkosuklaalla

2,5 dl Alpron soijavispikermaa
2,5 dl fariinisokeria
1 rkl margariinia (tummansininen Keiju)
80 g (levy) iChoc valkosuklaata

1. Mittaa soijakerma, fariinisokeri ja margariini kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes se pulpahtaa ja alkaa kiehua.
2. Alenna lämpöä puoleen ja anna seoksen kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia.
3. Testaa sitten koostumusta tiputtamalla pieni pisara seosta kylmään veteen. Jos pisara hajoaa veteen, jatka vielä keittämistä. Kun pisarasta saa muotoiltua pallon, on seos valmista.
4. Pienennä taas lämpöä, lisää suklaalevy seokseen pieninä paloina ja sekoita. Suklaa sulaa nopeasti kuumaan fudgemassaan.
5. Vuoraa n. 12 x 18 cm vuoka leivinpaperilla ja kaada fudgemassa vuokaan. Ripottele päälle koristeita halutessasi.
6. Laita fudge jääkaappiin jähmettymään n. 2-3 tunniksi.
7. Leikkaa jähmettynyt fudge paloiksi. Säilytä jääkaapissa.

Vegaaninen fudge

Fudgen voi koristella esimerkiksi pakastekuivatuilla mansikoilla tai pistaasipähkinämurulla. Myös turkinpippurirouhe toimisi takuuvarmasti, sitä täytyy kokeilla seuraavalla kerralla!

Kokeile myös näitä makeita reseptejä:

Jouluinen rocky road
Kirsikkatryffelit

Terveys

Migreenin hoito luonnollisesti – näin sain kohtaukset kuriin

migreenin hoito luonnollisesti

Migreeni, tuo inhottava sairaus, joka saa pään jyskyttämään ja koko kehon lamaantumaan. Migreeni ei katso aikaa eikä paikkaa, joten se voi yllättää tärkeänäkin päivänä. Kohtauksen tullessa mielessä ei ole muuta kuin selviytyminen – mitä nopeammin pääsee kotiin ja peiton alle pimeään, sen parempi.

Olen aina ollut herkkä saamaan päänsäryn. Muutamia vuosia sitten aloin kuitenkin kärsimään rajusta aurallisesta migreenistä, jonka ensioireina puutui puoli kehoa, silmissä välkkyi sahalaitaa, puhe muuttui ihan sekavaksi (kuin jotain uutta kieltä olisi puhunut!) enkä myöskään osannut esim. kirjoittaa. Kohtauksen edetessä alkoi vielä oksentelu, jos lääkettä ei saanut tarpeeksi nopeasti. Pahimmillaan näitä alkoi olla jo parikin kertaa viikossa, mikä haittasi työssä käyvän opiskelijan elämää aika tavalla. Nämä auralliset migreenit loppuivat kuitenkin seinään e-pillerit lopetettuani (omasta päätöksestä, lääkärit eivät maininneet asiasta mitään), eikä niitä onneksi sen koommin tarvinnut pelätä.

Migreenit kuitenkin palasivat parin vuoden jälkeen, mutta kohtaus tuli enää maksimissaan kerran vuodessa ja ilman pelottavia auraoireita. Näin jatkui viime syksyyn asti, jolloin kohtauksia alkoi ensin olla kuukausittain ja sitten taas viikoittain. Ramppasin taas lääkärissä ja siellä määrättiin vaan reseptiä toisen perään. Estolääkkeistä ei itselleni ollut mitään hyötyä – päinvastoin. Sain niistä tolkuttomia nenäverenvuotoja ja koko ajan väsytti. Näin vegaanina lääkkeiden syöminen turhaan myös mietitytti – lääketeollisuus kun käyttää eläinkokeita ja eläinperäisiä ainesosia.

Haastavaksi migreenin hoidon tekee se, ettei nykylääketiede vielä tunne kaikkia migreenin aiheuttajia. Migreeni on etenkin viime vuosikymmenten aikana yleistynyt, mikä viittaisi ehkä ympäristön vaikutukseen sen synnyssä? En arvatenkaan jaksanut jäädä odottelemaan lääketieteen kehittymistä, joten otin ohjat omiin käsiini ja aloin tutkia luonnollisia, vaihtoehtoisia menetelmiä migreenin hoitoon ja ehkäisyyn. Postauksessa luetellut keinot ovat itseni toimiviksi kokemia, mutta se ei tarkoita, että ne toimisivat kaikilla. En myöskään kehota ketään luopumaan lääkkeistä, jos niistä saa oikeasti apua.

Säännöllinen ruokarytmi

Jos aamiaisen ja lounaan väli pääsee venähtämään, on pääkipu iltapäivästä lähes taattu. Kun pidän kiinni siitä, että syön säännöllisesti muutaman, joskus parinkin tunnin välein, ei migreeni välttämättä pääse yllättämään. Kannankin aina laukussa mukana jotakin pientä evästä, jonka voi helposti napata myös liikkeellä ollessa. Hyviä eväitä ovat esimerkiksi smoothiet, välipalapatukat ja kuivatut hedelmät. Syödä täytyy jo ennen kuin nälkä pääsee kunnolla kurnimaan, jotta verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena. Tärkeää on muistaa myös kunnon ateriat, sillä pelkillä välipaloilla ei selviä pitkälle. Useimmiten ruokarytmini seuraavanlainen: aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.

Magnesium sisäisesti ja ulkoisesti

Magnesium on elintärkeä hivenaine, sillä se vaikuttaa muun muassa sydämen ja hermoston toimintaan sekä tasoittaa verenpainetta. Migreenistä kärsivillä on tutkimusten mukaan alhaisemmat magnesiumtasot terveisiin ihmisiin verrattuna, mikä on hoidon kannalta aika mielenkiintoista. Asiaan perehdyttyäni aloin käyttää magnesiumia ravintolisänä ja vaikutuksen huomasi yllättävän nopeasti. Näinkin “pieni” muutos vähensi kohtausten määrää ihan huomattavasti, kunhan vain muisti napata magnesiumia aina iltaisin. Olen testannut magnesiumia myös tavalliseen jännityspäänsärkyyn ja se toimi jopa paremmin kuin parasetamoli. Jännä juttu!

Sain Hyvinvoinnin Tavaratalosta testiin myös Puhdas+ magnesiumgeeliä*, jota voin todella positiivisin kokemuksin suositella. Migreenin tai päänsäryn hiipiessä hieron tätä geeliä suoraan niska-hartia-seudulle sekä takaraivolle. Magnesiumgeeli rentouttaa lihakset ja lievittää säryn lähes olemattomiin! Geeli toimii loistavasti myös esimerkiksi suonenvetoihin tai treenistä kipeytyneisiin lihaksiin. Suun kautta otettavan magnesiumin tavoin geeli ei aiheuta vatsaongelmia, joten se sopii hyvin herkkävatsaisenkin vaihtoehdoksi.

Daith-lävistys

Niin epätoivoinen migreenini kanssa olin, että menin jopa lävistämään korvarustoni. Olin aikaisemminkin jo kuullut tästä “migreenilävistyksestä”, joka joillain ihmisillä oli tuonut avun kohtausten hallintaan. Daith-lävistyksen vaikutus perustuu siihen, että koru menee korvassa olevan akupunktiopisteen läpi ja sitä kautta vähentää kohtausten määrää tai lieventää niitä. Googlailun mukaan vaikutus eri ihmisillä oli aika 50-50, mutta mitään lääketieteellistä perustetta ei lävistyksen teholle ollut.

Nyt korvaani koristaa ruston läpi menevä rengas, jolla saattoi olla vaikutusta tai sitten ei. Tehoa on vaikea arvioida, sillä aloin syömään magnesiumia samoihin aikoihin. Lävistys tehtiin täällä Helsingissä vegaanisessa Paradise Tattoo & Piercing liikkeessä, jonne menisin todellakin ihanan palvelun vuoksi uudestaankin. Jos kärsit migreenistä ja pidät lävistyksistä, voi daithin teho olla ihan hyvä testata, mutta pelkästään migreenin takia sitä ei ehkä kannata ottaa.

Riittävä uni

Kun unet jäävät vähemmälle, saattaa migreenikin huonosti nukutun yön jälkeen pamahtaa päälle. Siksi onkin tärkeää huolehtia säännöllisestä unirytmistä ja nukkua vähintään 7-9 tuntia yössä. Myöhään valvominen tai todella aikaisin herääminen etenkin monta päivää putkeen sekoittavat normaalin rytmini, jolloin myös migreenikohtauksen riski kasvaa. Tämän vuoksi pyrin myös viikonloppuisin heräämään ja menemään nukkumaan ajoissa. Magnesiumin ansiosta myös nukun yöni paljon paremmin kuin ennen.

Tämä kohta on itselleni eniten ongelmia tuottava ja varmasti myös monien muiden mielestä helpommin sanottu kuin tehty. Elämä on nykyään niin hektistä, että rentoutuminen jää usein vähemmälle tai tilaisuuden tullen kuitenkin mietitään jo seuraavaa työpäivää tai deadlinea. Vastaavasti “rentoutuminen” voi tarkoittaa Instagramin selaamista tai Youtube-videoiden tuijottamista. Itselläni stressi ja jännitys purkautuu hyvin usein pääkipuna, jonka välttämiseen ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin iisimmin ottaminen ja ruutuajan vähentäminen.

Itse olen siis säännöllisellä elämisellä, magnesiumilla ja korvani lävistämällä saanut migreenit hallintaan. Tänä vuonna migreeni on yllättänyt muistaakseni vain kolme kertaa, eli ei edes joka kuukausi. Mitään muita muutoksia ei elämässäni ole tapahtunut, joten yhdistän kohtausten vähentymisen kaikista todennäköisimmin magnesiumin popsimiseen, ehkä myös lävistykseen? Toivon mukaan migreenit vähenevät vielä entisestään ja jossain kohtaa voisi huomata, että ne ovat jääneet kokonaan pois.

Second hand

Kolme asua kirppikseltä

Huh hellettä! Ihana sää on hemmotellut koko viikonlopun ja lämpöä tuntuu riittävän vielä näin alkuviikollekin. Taisi olla myös ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun kuvia ottaessa ei ulkona tarvinnut palella – päinvastoin! Tein viikonloppuna hyviä löytöjä kirppikseltä ja sain niistä muutaman asunkin koottua. Nyt olisi siis luvassa kirppisostosten esittelyä asukuvien muodossa.

Ensimmäisestä asusta löytyy H&M:n korkeavyötäröiset perusfarkut yhdistettynä laventelin väriseen trikootoppiin. Vaikka vuosikymmenet vaihtuu, niin tietyt trendit tulevat aina takaisin – veikkaisin tämän turtleneck-topin olevan alunperin ysäriltä ja se on vieläpä Tampereella valmistettu. Ilmankos toppi onkin säilynyt niin hyväkuntoisena, kun vaatteiden laatu taisi olla vielä ihan toista pari-kolmekymmentä vuotta sitten.

Toisessa asussa yhdistyy Zaran raidallinen toppi H&M:n tekomokkaiseen nappihameeseen. Oon ihan hurahtanut raitoihin tänä keväänä, joten tuo toppi oli tervetullut uutuus vaatekaappiini! Hame ei harmi kyllä ihan täydellisesti istunut, joten saa nähdä tuleeko se käyttöön vai lähteekö kiertoon.

Tämä kolmas asu taitaa olla oma lempparini! Ihana vintage-samettimekko oli vaan pakko saada, eikä euron hintalappu ainakaan haitannut ostopäätöstä. Tumman värinsä puolesta tämä menee käytössä vielä syksylläkin paksujen sukkisten tai leggareiden kanssa.

Nämä kaikki vaatteet sain yhteensä seitsemällä eurolla, joten kirppistely kyllä oikeasti kannattaa! En malta odottaa, että kesän tultua pääsen kiertämään myös Helsingin ulkokirppiksiä oikein urakalla, sillä vastaan voi tulla vaikka mitä helmiä.

Mikä asuista on teidän suosikki?

Leivonta Ruoka

Vegaaniset tarjoilut valmistujaisjuhliin

Kevään valmistujaisjuhlat lähestyvät kovaa vauhtia ja moni varmasti miettii vielä sopivaa tarjoilumenua. Vietin viime syksynä valmistujaisjuhlia diplomi-insinööriksi valmistuttuani ja juhlien koko menu toteutettiin tietysti vegaanisena. Teimme kaiken äitini kanssa alusta asti itse, joten valmisteluihin vierähti reippaasti aikaa. Herkkujen väsääminen oli kuitenkin vaivan arvoista, sillä ruuat ja leipomukset maistuivat vieraille loistavasti! Vieraiden joukossa oli sekä aikuisia että lapsia, joten menu suunniteltiin kaikkia ajatellen.

Kokosin tähän postaukseen ideat ja reseptit kokonaan vegaanisen juhlamenun toteuttamiseen. Vegaanisten tarjoilujen tekeminen ei ole ollenkaan hankalaa, joten epäonnistumista ei kannata pelätä. Tämän postauksen reseptit ovat myös kertaalleen testattuja ja (sekasyöjä)vieraiden toimesta hyviksi todistettuja!

Valmistujaisjuhlien menu

Alkumaljana shamppanjaa
Perunasalaattia
Kreikkalaista salaattia
Patonkia
Avokado-hummus-voileipäkakkua
Punajuuri-wasabi-nyhtökaura-voileipäkakkua
Paprikakiekkoja
Juustotarjotin

Apple pie -kakkua
Mansikkajuustokakkua
Snickers-kakkua
Tuplasuklaakeksejä
Kanelipullia

Kahvia kauramaidolla
Teetä
Mehua
Kivennäisvettä


Kesän valmistujaisjuhliin suolaiseksi ruuaksi sopii täydellisesti raikas perunasalaatti. Perunasalaatin voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua, sillä sen maku ainoastaan paranee jääkaapissa odotellessa. Reseptistä tulee salaattia iso kulhollinen.

Perunasalaatti

2 kg kiinteitä perunoita
12 retiisiä
2 punasipulia
2 ruukkua tilliä
6-8 rkl oliiviöljyä
Kunnon loraus valkoviinietikkaa
Suolaa
Pippuria

1. Kuori ja keitä perunat ja leikkaa ne jäähtyneinä pienemmiksi paloiksi.
2. Pilko muut kasvikset ja silppua tilli ja lisää ne perunoiden joukkoon. Lisää vielä oliiviöljyä, etikkaa ja mausteita maun mukaan.

Kreikkalainen salaatti on yksi suosikeistani ihan arjessa, mutta se sopii hyvin myös juhliin. Salaatti valmistuu vegaanisena helposti korvaamalla fetajuuston vastaavalla maidottomalla tuotteella. Suomessa vegaanista fetaa on saatavilla isommista marketeista ainakin Sheeseltä (Greek style) ja Violifelta (Greek white block). Sheesen koostumus on murenevampi, kun saas Violife on selvästi pehmeämpää ja kiinteämpää. Maku on molemmissa todella hyvä, Sheesen ehkä vähän suolaisempi ja jauhoisempi ja Violifen kermaisempi. Tämä salaatti on parhaimmillaan tuoreena, joten se kannattaa valmistaa vasta samana aamuna.

Kreikkalainen salaatti

2-3 pkt vegaanista fetajuustoa
Salaatinlehtiä
2 kurkkua
3 rasiaa kirsikkatomaatteja
2 punasipulia
Aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

1. Pilko kasvikset ja kuutioi fetajuusto.
2. Sekoita kasvikset, feta ja aurinkokuivatut tomaatit + loraus niiden öljystä kulhossa. Tarjoile heti.

Voileipäkakkuja valmistettiin kaksi erilaista, avokado-hummus ja punajuuri-wasabi-nyhtökaura. Avokado-hummus-voileipäkakku tehtiin gluteenittomana tällä reseptillä, mutta hieman nopeutettuna. Käytimme nimittäin valmista hummusta (Lidlin parasta!) ja jätimme tsatzikin kokonaan tekemättä. Myös koristelun toteutimme omalla tyylillämme.

Punajuuri-wasabi-nyhtökaura-voileipäkakku saattaa kuulostaa erikoiselta (kyllä, olin itsekin ensin epäileväinen), mutta se on ihan taivaallisen hyvää! Reseptin on loihtinut herkullisesta katuruuastaan tuttu Sam McCormick. Wasabi on aika voimakkaan makuista, joten kannattaa kokeilla ensin pienemmällä määrällä ja lisätä sitä oman maun mukaan.

Nyhtökaura-voileipäkakku á la Sam McCormick

Wasabi-herne-täyte:

125 g nyhtökauraa (nude)
125 g herneitä
100 g parsakaalia
1 oksa minttua
Nippu tilliä
25 g wasabitahnaa
25 g piparjuuritahnaa
Ripaus suolaa
1 ¼ dl öljyä

1. Pilko nyhtökaura pienemmäksi.
2. Höyrytä parsakaalia kahden minuutin ajan ja jäähdytä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen neste pois.
3. Sekoita kaikki ainekset nyhtökauraa lukuun ottamatta tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
4. Lisää nyhtökaura joukkoon. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa oman maun mukaan.

Punajuuritäyte:

125 g nyhtökauraa (nude)
200 g keitettyä punajuurta
50 g puolukkaa
Ripaus sokeria
Ripaus suolaa
1/2 dl öljyä
2 tl vegaanista tuorejuustoa

1. Pilko nyhtökaura pienemmäksi.
2. Leikkaa punajuuret paloiksi ja jäähdytä kylmän veden alla. Purista ylimääräinen neste pois.
3. Sekoita kaikki ainekset nyhtökauraa lukuun ottamatta tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
4. Lisää nyhtökaura joukkoon. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa oman maun mukaan.

Kuorrute:

400 g vegaanista tuorejuustoa
200 g kasvipohjaista rahkaa (Alpro Go on)
1 limen kuori ja mehu
1 sitruunan kuori
Ripaus valkopippuria
Ripaus suolaa

1. Raasta sitruunan– ja limen kuoret, ja purista limen mehu.
2. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta valkopippurilla ja suolalla.

Leivät:

Mikäli haluat kolmea erilaista leipää, valitse yksi vaalea, yksi täysjyvä ja yksi saaristolaisleipä.

Voileipäkakun kokoaminen:

1. Leikkaa kuusi samankokoista viipaletta kustakin kolmesta leivästä. Leikkaa reunat pois.
2. Valmista 1,5 dl kasvislientä kiehauttamalla 1,5 dl vettä ja lisäämällä puolikas kasvisliemikuutio veteen.
3. Aseta vaaleat leipäviipaleet vierekkäin leivinpaperin päälle ja kostuta kasvisliemellä.
4. Levitä pinnalle tasainen kerros punajuuritäytettä.
5. Aseta saaristolaisleipäviipaleet kerroksen päälle ja kostuta kasvisliemellä.
6. Levitä pinnalle tasainen kerros wasabihernetäytettä.
7. Aseta viimeinen kerros leipäviipaleita ja kostuta kasvisliemellä.
8. Kiedo leivinpaperi kakun ympäri ja kääri voileipäkakku tiukasti tuorekelmulla.
9. Anna kakun maustua jääkaapissa vähintään 2-3 tuntia.
10. Siirrä voileipäkakku tarjoiluastialle ja kuorruta tuorejuustolla. Koristele juuri ennen tarjoilua.

Vegaanisten juustojen valikoima kasvaa jatkuvasti, mutta mielestäni ne eivät ihan vielä vastaa maidosta valmistettujen juustojen makua. Siksi juustotarjottimeen valikoitui vain tuorejuustoa, sillä sitä ei maun perusteella erota eläinperäisistä versioista. Juustotarjotin koostui siis kahdesta eri tuorejuustosta, joissa oli pohjana Oatlyn Påmackania. Toinen tuorejuustoista maustettiin valkosipulilla, suolalla ja mustapippurilla ja toiseen puolestaan sekoitettiin valmis sweet chili -dippijauhe. Påmackanista on juuri tullut valmiiksi maustettu uutuus, kurkku-valkosipuli, joka varmasti toimisi loistavasti ihan sellaisenaan. Tuorejuustojen lisänä tarjoiltiin Kantolan suola- ja voileipäkeksejä sekä viikunaa, passionhedelmää, tuoreita taateleita, viinirypäleitä ja mansikoita.

Suolaisten ruokien osalta voileipäkakkujen, salaattien, juustotarjottimen ja patonkien lisäksi tarjolla oli myös nopeasti valmistaikinasta syntyviä paprikakiekkoja. Resepti näihin paprikakiekkoihin löytyy Vegaaniliiton reseptiarkistosta. Näihin kiekkoihin voi mausteita laittaa mielestäni reippaammin, mitä ohjeessa neuvotaan. Paprikatahna on myös melko löysää, joten kiekkojen leikkaaminen ennen paistoa vaatii hieman kärsivällisyyttä.

Makeiden herkkujen puolella juhlapöydän kruunaavat upeat kakut. Kakkuja tehtiin kolme erilaista: snickers-kakku, mansikkajuustokakku ja apple pie -kakku. Näistä ehdottomasti suosituin oli Kamomillan konditorian ohjeella tehty snickers-kakku, joita onneksi teimme kaksin kappalein!

Inspiraatio apple pie -kakkuun löytyi puolestaan Kinuskikissan blogista, mutta resepti täytyi viilata vegaaniseksi muutamia ainesosia muuttamalla. Kuohukerman tilalle laitettiin 2 purkkia Plantin kauravispiä ja tuorejuusto korvattiin Oatlyn Påmackanilla. Koristukseksi kakun pinnalle väkersin kermassa kylpevän vaaleanpunaisen possun ja kukkia sokerimassasta.

Kolmantena kakkuna juhlapöytää koristi vielä mansikkajuustokakku. Tämän juustokakun resepti löytyy myös Kamomillan konditoria -blogista. Tein kakun muuten saman ohjeen mukaan, mutta lisäsin joukkoon hieman mansikkasosetta. Kakun koristelin tuoreilla mansikoilla, valkosuklaalla, harsokukilla ja vaaleanpunaisella kakkuglitterillä!

Erityisesti lasten mieleen olivat tällä reseptillä valmistetut tuplasuklaakeksit. Näissä kekseissä maistuvat tummasuklaa, valkosuklaa sekä maapähkinävoi ja seassa on kunnolla sattumia. Perinteisempänä makeana tarjottavana oli lisäksi äidin valmistamia kanelipullia.

Juomapuolen osalta shamppanjan/kuohuviinin vegaanisuuden voi tarkistaa esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivustolta. Myös Alkoissa vegaaniset tuotteet on merkitty erikseen ja oman kokemukseni mukaan tarvittaessa myyjätkin osaavat neuvoa vegaanisen juhlajuoman valinnassa. Kahvin kanssa tarjoilimme Oatlyn iKaffe -kauramaitoa, eikä kukaan vieraista edes kysellyt lehmänmaidon perään.

Kokonaan vegaanisen valmistujaismenun tarjoileminen juhlissani oli minulle itsestäänselvyys, vaikka juhlien ainoa vegaani olinkin. Toivoisinkin, että jokaisen vegaanin vanhemmat tukisivat lastensa päätöstä ja juhlat toteutettaisiin valmistujan näköisiksi ja arvoja kunnioittaen. Pientä vääntöä jouduin itsekin käymään, mutta sain lopulta pitää juuri sellaiset juhlat kuin halusinkin. Niin ja vieraistahan ei kukaan edes huomannut, että mitään eläinperäistä ei pöydästä löytynyt 🙂

Tsemppiä valmisteluihin ja ihanaa juhlahumua, kun tärkeä päivä koittaa! ♥

Kahvilat ja ravintolat Kauneus Koti ja sisustus

Toukokuun suosikit

ecodoo pesuaineet

Alkuun pahoittelut pienestä postailutauosta – kuume kaatoi tämän tytön sängyn pohjalle moneksi päiväksi, joten blogin puolella on sen vuoksi ollut hiljaisempaa. Nyt vihdoin alkaa olla tauti selätetty, joten voidaan palata tavalliseen postailurytmiin! Nyt olisikin esittelyvuorossa toukokuun suosikkituotteita, joiden joukosta löytyy muun muassa vegaanista kosmetiikkaa ja herkkuja..

Ecodoo pesuaineet

Ecosert-sertifioidut ja ympäristöystävälliset Ecodoon pyykinpesuaine ja yleispuhdistusaine nousivat heti suosikeiksi näitä testattuani. Pyykinpesuainetiivistettä on pakkauksessa 5 litraa, joten sen pitäisi riittää laskelmieni mukaan tässä taloudessa ainakin pari vuotta! Isomman pakkauksen ostamalla säästää ison summan rahaa ja turhaa muoviroskaa eikä pieniä puteleita tarvitse kiikuttaa kaupasta nyt hetkeen. Vaikka pesuaine on hajustettu, tulee tuoksu luonnollisesta eteerisestä öljystä eikä tuoksua huomaa puhtaasta pyykistä. Myös yleispuhdistusaineessa tuoksu on mieto ja tiivisteenä se riittää käytössä useamman vuoden. Ecodoon tuotteita voi ostaa ainakin GreenDealista ja sarjasta löytyy kattava valikoima myös muita puhdistustuotteita.

Alpron jäätelöt

Alprolta tuli tänä keväänä kolme kasvipohjaista jäätelöuutuutta: vanilja, kookos ja hasselpähkinäsuklaa. Näissä jäätelöissä on vähemmän lisättyä sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna, mutta mausta sitä ei kyllä huomaa ollenkaan! Maistoin ensimmäisenä hasselpähkinäsuklaata ja tykkäsin tosi paljon, joten muut maut täytyy myös testata läpi kesän mittaan.

Puhdas+ K2-vitamiini

Sain Hyvinvoinnin Tavaratalosta testiin Puhdas+ K2-vitamiinia* kätevässä pipettipullossa. Itse en aiemmin ole kiinnittänyt huomiota K2-vitamiinin saantiin ja se taitaa monille muillekin olla vielä melko tuntematon vitamiini, sillä tutkimusten mukaan sen puute on suomalaisille varsin yleistä. K2-vitamiini suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä vahvistaa luustoa ja hampaita. Kaikkia K2-vitamiinin terveyshyötyjä ei vielä edes tunneta, sillä vitamiini löydettiin vasta parikymmentä vuotta sitten.

K2-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi maksa, tietyt maitotuotteet, kananmunan keltuainen sekä natto (japanilainen fermentoitu soijapapuvalmiste), joten vegaanin voi olla syytä ottaa vitamiini ravintolisänä. Tässä Puhdas+ tuotteessa K2 on hyvin imeytyvässä muodossa ja helposti annosteltavissa.

Ruohonjuuri Grab & Go

Helsingistä Kampin ja Citycenterin Ruohonjuuresta saa napattua mukaan ihanan tuoretta ja terveellistä vegaaniruokaa, josta onkin tullut yksi kevään suosikeistani. Grab & Go tuotteet ovat olleet kiireisen päivän pelastus ja parempi vaihtoehto pikaruualle. Valikoimista löytyy värikkäitä salaatteja, bowleja, smoothieita, tuorepuuroja ja raakakakkuja. Huippuhyvä valinta silloin, kun täytyy liikkeellä ollessa saada terveellistä purtavaa!

Lavera 3 in 1

Tämä Laveran 3 in 1 kasvojen puhdistusaine* ei itseasiassa ole uusi suosikki, vaan tuote, johon aina lopulta palaan kokeiltuani muita puhdistusaineita. Luonnonkosmetiikan puolelta tämä on ehdottomasti tehokkain tuote meikin ja ihon puhdistukseen kaikista kokeilemistani putsareista ja toimii loistavasti pintakuivalle sekaiholle. Nimensä mukaisesti tässä on samassa paketissa puhdistus, kuorinta ja naamio, joten tuote on myös hyvin monikäyttöinen.

Löytyykö teiltä samoja suosikkeja vai ovatko kaikki uusia tuttavuuksia?