Monthly Archives:

maaliskuu 2018

Vinkit

Vegaaniset keittokirjat

vegaaniset keittokirjat

Eräältä lukijalta tuli toive, että kirjoittaisin postausta vegaanisista keittokirjoista. Niitä on omaan hyllyyn päässyt kertymään jo vino pino, joten esittelenpä tässä teille omat suosikkini niin vegaaniseen ruuanlaittoon kuin leivontaankin.

Vegaanin uusi keittokirja

Ensimmäisen vegaanisen keittokirjani itse asiassa voitin osallistuttuani vegaanihaasteeseen vuonna 2015 ja silloin se tuli veganismin ensiaskeleita ottavalle todellakin tarpeeseen! Kirjan alusta löytyy kattava tietopaketti myös ravitsemuksesta, joten tässä on paljon hyödyllistä asiaa yksissä kansissa. Reseptien puolelta löytyy tuttuja arkiruokia veganisoituna sekä vinkkejä vaikkapa tofun marinoimiseen ja täytekakun leipomiseen. Veikkaisin, että ihan sekasyöjäkin saisi tästä kirjasta hyviä ideoita kasvisruokapäiviä varten.

Vegaanin aamupalakirja

Suositun Chocochili-vegaaniruokablogin kirjoittaja Elina Innanen on julkaissut parikin eri keittokirjaa, joista uusimpana on ilmestynyt tämä Vegaanin aamupalakirja*. Nimensä mukaisesti kirjasta voi löytää erilaisia aamiaisreseptejä munakkaista muffinsseihin ja puuroista smoothieisiin. Kirjasta löytyy myös yhtään liioittelematta maailman paras pannareiden ohje!

Kiitos hyvää pikaruokaa

Vanelja-blogistaan tunnetun Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjasta* löytyy terveellisiä reseptejä, jotka valmistuvat ilman valkoista sokeria ja -jauhoja. Olen valmistanut kirjan ohjeilla muun muassa kanelipullia, chiavanukasta, naanleipää sekä kikherneblondieita ja ne ovat aina maistuneet superhyviltä sokerittomuudesta ja jauhottomuudesta huolimatta. Kirja ei ole täysin vegaaninen, mutta suurin osa resepteistä on kuitenkin kasvipohjaisia tai sellaisiksi muunnettavissa olevia.

Vegaanimättöä

Hyvänä vastapainona edelliselle terveysruokakirjalle toimii sipsikaljavegaanihengessä tehty Vegaanimättöä-keittokirja*. Kirjan idea on yksinkertainen – kaiken ruuan voi valmistaa vegaanisena olipa sitten kyse kaviaarista, pekonista tai savuporosta. Kun kaipaa vaihtelua arkiruualle, kannattaa kurkata tämän teoksen resepteihin. Kirjasta löytyy vinkit myös hodareiden, burgereiden ja juustoisten nachojen ystäville.

Puputyttö ja Vohvelisankari

Puputytön kirja on hieman vanhempaa tuotantoa, mutta siitä löytyy edelleen tosi toimivia ohjeita perusleivontaan, kuten kakkuihin, muffinsseihin, kekseihin ja piirakoihin. Puputyttö ja Vohvelisankari onkin ollut alusta asti opettamassa minua vegaanisen leivonnan saloihin. Oma suosikkini näistä on jenkkityyliset maapähkinävoi-hilloneliöt, joita pitäisikin taas leipoa pitkästä aikaa. Kirjaa selatessa on ilo huomata, miten paljon viime aikoina markkinoille onkaan putkahdellut uusia kasvipohjaisia tuotteita – hih, eipä tarvitse enää valkosuklaata tilata netistä niinkuin kirjassa neuvotaan! 🙂

Tuulispään leivontakirja

Toinen herkkusuun valinta on Tuulispään leivontakirja*, josta löytyy erilaisia reseptejä makeaan leivontaan. Kirjassa on selkeät ohjeet gluteenittomien vaihtoehtojen tekemiseen, joten se sopii hyvin myös gluteenia välttävälle. Osa kirjan tuotosta lahjoitetaan Eläinsuojelukeskus Tuulispäälle, jossa olen itsekin päässyt ihastelemaan entisten tuotantoeläinten onnellista elämää.

Lisää vegaanisia reseptejä löytyy tietysti netistä googlaamalla, Facebookin vegaaniruokaryhmiä selaamalla tai kaupan lehtihyllyä tutkimalla. Muutamia kertoja vuodessa ilmestyvä Vegaanikeittiö-lehti on oma suosikkini trendikkäine resepteineen ja ravitsemusjuttuineen.

Muista kurkata myös Vegan Like Me:n reseptiarkistoon!

Leivonta

Raikas sitruunapiirakka pääsiäispöytään

vegaaninen sitruunapiirakka

Pääsiäisenä kahvipöytään sopii täydellisesti raikkaan makuinen ja pirteän värinen sitruunapiirakka. Täytteessä on pehmeää soijarahkaa sekä loistavasti leivontaan sopivaa silken tofua ja kirpeys tulee tietenkin sitruunan mehusta ja raastetusta kuoresta. Piirakan leipominen onnistuu helposti – ainoastaan jäähdyttäminen vaatii pientä kärsivällisyyttä! Maku vain paranee jääkaapissa tekeytyessään, joten piirakan voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä.

Vegaaninen sitruunapiirakka

Pohja:

100 g kasvimargariinia (esim. tummansininen Keiju)
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sitruunamehua

Täyte:

250 g silken tofua
2,5 dl Alpro Go On -rahkaa
1,5 dl sokeria
3/4 dl sitruunamehua
Yhden sitruunan raastettu kuori (n. 2 tl)
3 rkl maissitärkkelystä
Ripaus kurkumaa

1. Aloita lämmittämällä uuni 175 asteeseen. Voitele / vuoraa leivinpaperilla 28 cm piirakkavuoka / irtopohjavuoka.
2. Valmista pohja nyppimällä margariinin joukkoon venhäjauhot ja sokeri. Lisää sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina tasaisesti piirakkavuuan pohjalle ja reunoille.
3. Aloita täytteen valmistus valuttamalla tofusta vesi huolellisesti pois. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Voit halutetessasi lisätä joukkoon ripauksen kurkumaa keltaista väriä tuomaan.
4. Paista piirakkaa n. 25-30 minuuttia. Täyte saattaa paiston jälkeen olla vielä hieman löysää, mutta se jähmettyy jäähtyessään. Viilennä piirakkaa siis jääkaapissa ainakin muutama tunti ennen tarjoilua.
5. Koristele piiras esimerkiksi sitruunalla, appelsiininkuorella tai kukkasilla (huom. narsisseja EI saa syödä!)

Kauneus Muoti

Kevään suosikkituotteet esittelyssä

smpl kuivashampoo

Viime aikoina on tullut vastaan jos jonkinlaisia ihanuuksia, joista parhaat ajattelin esitellä teille suosikit-postauksen muodossa. Keväästä inspiroituneena erityisesti luonnonkosmetiikka ja esteettisesti viehättävät tuotteet on päässeet tähän mun top neloseen. Pidemmittä höpinöittä mennäänpä katsomaan, mitä kevätsuosikkeja listalta löytyy!

SMPL Refreshing dry shampoo

Oon etsinyt pitkään toimivaa kuivashampoota, joka olisi luonnonkosmetiikkaa ja tuoksuisi mahdollisimman miedolta. Nappasin äidin Jolie boxista tämän SMPL:n purnukan ja nyt oon vihdoin löytänyt nämä kriteerit täyttävän suosikkituotteen! Tässä kuivashampoossa on käytetty pääraaka-aineena maissitärkkelystä ja se sisältää myös hiuspohjaa ravitsevaa risiiniöljyä. Käyttö onnistuu mielestäni parhaiten koputtelemalla purkkia suoraan hiusten tyveen ja tämän jälkeen harjaamalla hiukset huolellisesti. Jos on tottunut suihkutettavaan versioon, voi tämä tuntua aluksi vähän vaivalloiselta, mutta luonnollisen lopputuloksen ja myrkyttömyyden vuoksi näen mielelläni vähän vaivaa.

iDeal of Sweden puhelimenkuoret

Kevään tullessa oon päivittänyt myös puhelimen hempeämpään ulkoasuun. Sain iDeal of Swedeniltä* nämä upeat Floral Romance -kuoret ja oon kyllä niin ihastunut tähän kukkakuosiin! Kuoret tuntuu tosi laadukkailta ja suojaavat puhelinta kolhuilta tällaisen häseltäjän käsissä.  iDealilta löytyy mun mielestä ehdottomasti kauneimmat ja tyylikkäimmät kuoret, mihin oon törmännyt, joten kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Naveen Hydrating Mask

Sain Luoto Lifeltä testiin tehokosteuttavan Naveen Hydrating Maskin. En ollut aikaisemmin käyttänyt aikamoisessa hypessä olevia kankaisia kasvonaamioita, joten innoissani lähdin kokeilemaan kyseistä tuotetta. Tehoaineina naamiossa toimivat hyaluronihappo, fermentoitu retiisi, aloe vera ja kamomilla. Vaikutusajan jälkeen iho tuntui kimmoisalta, kosteutetulta ja kuulaalta, eron siis oikeasti huomasi ja tunsi kasvoilla! Positiivinen yllätys oli myös, että tehoainetta oli pakkauksen pohjalla niin reilusti, että siitä riitti naamion lisäksi myös kaulalle ja käsiin levitettäväksi.  Voin kyllä suositella tätä ylellisen tuntuista naamiota, enkä ihmettele, että tämä on valittu vuoden 2017 parhaaksi luonnonkosmetiikkatuotteeksi.

Ben & Anna ekopakkaus

Tulin niin iloiseksi huomatessani, että käyttämästäni Ben & Annan luonnonkosmetiikkadeodorantista oli ilmestynyt muoviton ekopakkaus. Puikkomallinen dödö on pakattu kokonaan pahviseen putkiloon, joten goodbye vaan muovijäte! Ihanaa kun saa tässäkin muovin määrää vähennettyä, sillä uusi deodorantti täytyy kuitenkin ostaa säännöllisin väliajoin. Muutenkin tämä Ben & Anna on heittämällä kaikista paras alumiiniton ja luonnonmukainen deodorantti ja voin vakuuttaa, että toimii. Ainakin Ruohonjuuresta löytyi jo näitä uusia pakkauksia

Second hand

Koko asu kirpparilta: mom jeans & vaaleanpunaiset lasit

Hankin suurimman osan vaatteistani kierrätettynä, sillä ketjuliikkeiden pikamuodin tukeminen ei enää mahdu omiin ekologisiin periaatteisiini. Uuden vaatekappaleen hankkimista tulee myös pohdittua entistä perusteellisemmin ja materiaalit käyvät tarkan seulan läpi ennen kassalle kiikuttamista. Näin helsinkiläisenä saan kiittää laajaa kirppistarjontaa, sillä melkeimpä kaiken tarvitsemansa löytää aina käytettynä. Tai no, pelkästään käytetystäkään ei voi puhua, sillä kirppiksillä tulee usein vastaan pilkkahintaan tuotteita, joissa on laputkin vielä kiinni! Hyvien löytöjen eteen täytyy kuitenkin nähdä vähän vaivaa, sillä useimmiten ne eivät kävele vastaan tuosta vaan.

Vasta puettuani päälle tämän viime viikonlopun asun tajusin, että huivia ja käsineitä lukuunottamatta koko asu on ostettu kirppikseltä. Sunnuntaina aurinko vähän jo lämmitti, joten uskalsin lähteä liikkeelle pelkässä bomberissa, mutta nyt saa kyllä taas hetken odotella lämpimämpiä kelejä.


Kirppareilla shoppailemalla säästää niin luontoa kuin rahaakin

Kauan etsimäni täydelliset mom jeansit löysin kympillä ja ne olivat kaiken lisäksi vielä käyttämättömät. Hyvä sattuma oli, että olin katsellut juuri näitä samoja helmikoristeltuja farkkuja hetki sitten H&M:llä, jossa ne maksoivat muistaakseni 60e. Zaran bombertakki oli myös ostohetkellä uusi ja maksoi huimat 5e! Takin alle puin Miss Selfridgen lämpimän neuleen, jolla taisi olla hintaa pari euroa, samoin kuin ihanan vaaleanpunaisilla aurinkolaseillakin. Mangon uusi laukku oli myös huippu löytö vitosella, sillä se on juuri tarpeeksi pieni kaupunkilaukuksi, mutta riittävän iso mahduttaakseen sisäänsä järkkärin. Sen saa myös helposti cross-bodyksi pitkän hihnan ansioista. Bootsit taas oon ostanut jo monta vuotta sitten ja ne ei muistaakseni maksaneet kuin pari euroa. Koko asu siis alle 30e!


Mitä tykkäätte asusta? Teettekö löytöjä kirppiksiltä? 🙂

Terveys

Omena-appelsiini-inkiväärimehu flunssan karkoitukseen

Näin aurinkoisen sunnuntain kunniaksi teki mieli kaivaa mehupuristin kaapin perukoilta ja valmistaa aamupalalle mehua omenasta, appelsiinista, sitruunasta inkivääristä. Hedelmien sisältämät antioksidantit ja kirpsakka inkivääri auttavat myös flunssaa pysymään loitolla, joten näin kevätflunssan jyllätessä ympärillä on hyvä suojautua kunnon vitamiinitankkauksella. Olen vielä tähän asti säästynyt flunssalta, mutta vastustuskyvyn buustaaminen ei ole koskaan pahitteeksi. Itse rakastan inkivääriä (jep, menee ihan raakanakin), joten tämä mehu sai maistua siltä ihan kunnolla. Omenan ja veriappelsiinin makeus taas tasapainottaa kirpeän polttavaa makumaailmaa ja yhdessä ne ovatkin täydellisyyttä hipova kombo!

Omena-appelsiini-inkiväärimehu

4 omenaa
3 (veri)appelsiinia
Puolikas sitruuna
Kunnon pätkä (>5 cm) inkivääriä

Kuori appelsiinit, sitruuna ja inkivääri ja palastele hieman pienemmiksi. Lohko omenat muutamaan osaan ja surauta kaikki ainekset mehuksi mehupuristimella. Näillä aineksilla tulee pullollinen (noin 0,75 l) mehua. Mehu kannattaa tehdä jääkaappikylmistä hedelmistä tai vaihtoehtoisesti valmiin mehun sekaan voi heittää muutaman jääpalan.

Aurinkoista sunnuntaita!

Terveys

Mistä vegaani saa proteiinia?

Mistä vegaani saa proteiiinia

“Mistä vegaani saa proteiinia?”, on kysymys, jota kuulee todella usein. Proteiinin saanti liitetään usein virheellisesti pelkkään lihaan, kananmuniin ja maitorahkaan, joten ei ihmekään, että aihe saa kummastelua osakseen. Taustalla vaikuttaa vahvasti esimerkiksi lihateollisuus sekä “fitness-buumi” ja sen tuomat markkinat, joiden mukaan proteiinia pitäisi tuutata lautaselle ovista ja ikkunoista.

Vegaanina riittävästä proteiinien saannista ei tarvitse olla huolissaan, jos vain syö tarpeeksi kaloreita omaan kulutukseen nähden. Vegaanin pääasiallisia proteiinin lähteitä ovat palkokasvit, pähkinät, siemenet ja täysjyvävilja, joista on annettu esimerkkejä alla olevassa kuvassa. Ja niin kuin kuvasta voi huomata, monet kasviproteiinit sisältävät paljon enemmän proteiinia kuin vaikka kana (20 g / 100 g).

Mistä vegaani saa proteiinia

Muita esimerkkejä kasviproteiinin lähteistä (g / 100 g):

  • Nyhtökaura 30,9 g
  • Nyhtöherne 27 g
  • Beanit-suikaleet 23-24 g
  • Häsans Kok fileesuikaleet 23 g
  • Hälsans Kök soijapyörykät 20 g
  • Beyond Burger 17,7 g
  • Bon Soya kasvisnakit 17,5 g
  • Maustamaton Oumph 17 g
  • Härkis 17 g
  • Apetit kasvisjauhispihvit ja -pyörykät 12-14 g
  • Falafel 7 g
  • Alpro Go On soijarahka 6,2 g
  • Alpro Natural soijajugurtti 4 g
  • Alpro makeuttamaton soijajuoma 3,3 g

Saantisuositukset ja vegaanin lautasmalli

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisen tulisi saada proteiinia päivän aikana n. 1,1-1,3 g painokiloa kohden. Esimerkiksi 60 kg painavalle tämä tarkoittaisi 66-78 g proteiinia. Tarve lisääntyy paljon treenaavilla, raskaana olevilla sekä kasvavilla lapsilla.

Vegaanin lautasella proteiineille ja hiilihydraateille ei välttämättä tarvitse olla erillisiä lähteitä. Esimerkiksi annoksessa papupastaa linssikastikkeella proteiinia tulee sekä pastasta että linsseistä, samoin kuin hiilareitakin. Lautasmallissa ateria onkin jaettu kolmeen yhtä suureen osaan: ⅓ kasviksia, ⅓ juureksia, perunaa tai viljaa ja ⅓ kasviproteiinia.

Omia suosikkejani ovat nyhtökaura, tofu, tempe ja seitan, joita kaikkia tulee syötyä viikoittain. Myös linssit ja kikherneet kuuluvat ruokavaliooni esimerkiksi keittojen, curryjen ja hummuksen muodossa. Pähkinöitä ja siemeniä tulee napsittua aamu-, ilta- ja välipaloilla, sillä proteiinin lisäksi ne sisältävät paljon kivennäisaineita ja hyviä rasvahappoja.

Treenin jälkeen juon yleensä helpon vaihtoehdon, palautusjuoman, sillä ruoka ei maistu heti rankan salilla rehkimisen jälkeen. Suosin palautusjuomassa hamppu-ja herneproteiineja niiden miellyttävän maun vuoksi. Tutkimusten mukaan myöskään lihaskasvun kannalta ei ole väliä, tuleeko proteiini kasvi- vai eläinperäisistä lähteistä. Täältä voit lukea lisää suosikkiproteiinijauheestani ja siitä, miksi se on ihan ykkönen.

Proteiinien laadulla on merkitystä

Proteiinit muodostuvat aminohapoista, joista osa on välttämättömiä, eli ne tulee saada ruuasta. Kasviproteiinien aminohappoprofiili on usein hieman vajavainen, jolloin eri proteiinien täydentäminen on tärkeää. Täydellisen aminohappokoostumuksen saa, kun yhdistää päivän aikana proteiinin lähteitä sekä palkokasveista että täysjyväviljoista. Tästä ei kuitenkaan kannatta ottaa liikaa stressiä, sillä täydellistä animohappokoostumusta ei tarvitse saavuttaa joka aterialla.

Esimerkiksi nyhtökaurassa on yhdistettynä sekä kauraa että hernettä, jolloin siitä muodostuu aminohappojen kannalta täydellinen proteiini. Myös soijatuotteet (tofu, tempe, pavut) ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja proteiinin lähteeksi, sillä ne hipovat aminohappokoostumukseltaan täydellistä.

Vegaanina proteiinia saa “puhtaammista” lähteistä, sillä toisin kuin lihassa, maidossa ja munissa, mukana ei tule kovaa rasvaa, kolesterolia tai hormooneja. Tietyt kasviproteiinit sisältävät myös eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna enemmän muun muassa kalsiumia, rautaa, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja omega-3 rasvahappoja. Näin päivän aikana saa tarvittavia rakennusaineita  luonnollisista lähteistä.

Jos vegaaniravitsemus kiinnostaa, kannattaa lukea myös nämä:

Mistä vegaani saa rautaa?
Mistä vegaani saa kalsiumia?

Proteiinin lähteet: Fineli
Kauneus

Luonnonmukaista ihonhoitoa Plant Apothecaryn tuotteilla

plant apothecary vegaaninen luonnonkosmetiikka

Sain yhteistyössä Hyvinvoinnin Tavaratalon kanssa mahdollisuuden tutustua Suomessa vielä aika tuntemattomaan luonnonkosmetiikkasarjaan nimeltä Plant Apothecary. Tuotteissa ihastutti erityisesti niiden luonnonmukaisuus, sillä ainesosaluettelot koostuvat vain muutamista, turvallisista raaka-aineista. Tuotteita yhdistää mieto tuoksu, kaunis ulkoasu ja laadukkuus, jotka ovat itselleni tärkeitä tekijöitä kosmetiikan valinnassa. Kaikki Plant Apothecaryn tuotteet ovat myös vegaanisia ja niillä on PETA:n myöntämä cruelty free -pupulogo.

Calm Down suihkugeeli

Inkiväärin ja laventelin tuoksuinen Calm Down -suihkugeeli* on nimensä mukaisesti rauhoittava. Laventelin eteerinen öljy vähentää stressiä, tasapainottaa mielialaa ja lievittää kipuja, joten yhdessä lämpimän suihkun kanssa ne toimivat kunnon rentoutuksena ennen nukkumaanmenoa. Tuoksu on miellyttävä ja hieman metsäinen, mielestäni aika unisex. Pullon muotoilu on kaunis, joten tätä säilyttää suihkussa näkyvällä paikalla mielellään!

Rice & Clean puhdistusjauhe

Jännässä muodossa oleva kasvojenpuhdistustuote sisältää pelkästään riisiä, kamomillaa ja E-vitamiinia. Puhdistaminen on tällä Rice & Clean jauheella* vähän työläämpää, mutta pehmeä iho on kyllä vaivan arvoinen palkinto. Tuote ei ole kovin tehokas meikinpoistossa, mutta aamuiseen ihonpuhdistukseen se kyllä toimii. Iho ei kiristä tai tunnu ollenkaan kuivalta tämän riisiputsarin jälkeen, joten herkkäihoinenkin voi tätä huoletta käyttää.

Matcha Antioxidant kasvonaamio

Tätä ihanan ravitsevaa Matcha-naamiota* testailtiin porukalla äidin ja poikaystävän kanssa. Naamio sisältää ainoastaan puhdistavaa valkoista savea, antioksidanttipitoista matchajauhetta ja rauhoittavaa kamomillaa. Jauhemuodossa oleva naamio muuttuu yhdessä muutaman vesipisaran kanssa helposti levitettäväksi tahnaksi. Naamion jälkeen iho tuntui superpehmeältä eikä naamio ärsyttänyt ihoa lainkaan, joten se sopii hyvin myös herkemmällekin.

Äidin kommentti: “Miellyttävä tuoksu ja helppo käyttää. Iho tuntui naamion jälkeen sileältä ja pehmeältä ja rasvoittuva iho muuttui mattapintaiseksi. Suosittelen!”

Poikaystävän kommentti: “Purkki sopii ulkonäöltään ja tuoksultaan hyvin myös miesten käyttöön. Naamion kuivumista ei tarvinnut odotella kauaa ja se oli helppo pestä pois. Ihosta tuli silkinpehmeä!”

Re:Fresh kasvosuihke

Kasvoveden käyttö meinaa usein unohtua, sillä sen kastaminen ensin vanulappuun ja sen pyyhkiminen iholle tuntuu jotenkin työläältä. Suihkemuodossa oleva kasvovesi on kuitenkin suihkuteltu paikoilleen sekunnissa, joten tämä ruusuvettä ja kurkkua sisältävä Re:Fresh*on päässyt säännölliseen käyttöön. Tätä kun suihkuttelee puhdistuksen jälkeen vaikka parikin kerrosta, niin ihosta tulee ihanan kosteutettu jo ennen kosteusvoiteen levittämistä. Tämä lähtee mukaan myös tulevalle Italian reissulle, sillä lentokoneen kuivassa ilmassa iho kaipaa juuri tällaista raikastusta.

Plant Apothecary muuten työllistää vammautuneita ja mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä tuotteiden pakkaamisessa ja jakelussa. Siinä siis vielä yksi syy lisää rakastaa tätä brändiä!

Onko Plant Apothecary teille tuttu?

Ruoka

Intialaiset samosat uunissa

samosat uunissa., vegaaninen resepti

Kasvistäytteiset samosat ovat perinteisiä intialaisia piiraita, jotka on helppo loihtia myös kotikeittiössä. Samosat ovat usein uppopaistettuja, mutta ne voi yhtä hyvin valmistaa myös uunissa ajan (ja öljyn) säästämiseksi. Täytin samosat perunalla, parsakaalilla ja sipulilla, sillä niitä sattui löytymään valmiina jääkaapista. Kaappiin unohtuneet kasvikset onkin hyvä hyötykäyttää piirakoiden täytteenä. Täytettä voi varioida myös esimerkiksi pinaatilla, herneillä, kukkakaalilla ja paprikalla.

Vegaaniset samosat, 20 kpl

1 pkt valmista filotaikinaa
400 g perunoita
150 g parsakaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Nippu korianteria
1-2 rkl punaista currytahnaa
1 rkl garam masala -maustetta
Suolaa
Rypsiöljyä

1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Tähän saattaa mennä 1-2 tuntia, joten taikina kannattaa ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
2. Aloita täytteen valmistus kuorimalla perunat ja laittamalla ne kattilaan kiehumaan. Pilko kypsät perunat kuutioiksi.
3. Pilko parsakaali ja sipulit. Hienonna korianteri.
4. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti ja lisää joukkoon parsakaalit, perunat, mausteet ja korianteri.
5. Aseta yksi filotaikinalevy pöydälle ja suihkuta/sivele siihen rypsiöljyä. Aseta sitten levyn päälle toinen levy ja sivele myös se öljyllä. Toista vielä kerran, jotta saat taikinasta kolminkertaisen levyn.
6. Leikkaa levy poikittain 10 cm levyisiksi suikaleiksi.
7. Aseta n. 2 rkl täytettä levyn toiseen reunaan alla olevan kuvan 1 mukaisesti. Taita sitten reuna täytteen päälle.
8. Taittele samosa kulmittain levyn loppuun asti. Yli menevän taikinan voi leikata tai taittaa alapuolelle.
9. Nosta valmiit samosat leivinpaperin päälle ja voitele vielä öljyllä.
10. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.


Mausteisten samosojen makua pehmentää itse tehty jugurttikastike, mikä syntyy helposti Yosan Greek stylestä, limestä, suolasta, pippurista ja korianterista.

Onko samosat teille tuttuja? Tykkäättekö intialaisesta ruuasta?

Kahvilat ja ravintolat

Pakkaspäivän retki Cafe Regattaan

cafe regatta

Vaikka pakkasta vielä piisaakin, niin auringonpaiste on aina varma kevään merkki. Aurinkoisella säällä täytyykin imeä itseensä valoa koko pimeän talven edestä. Lähdettiin poikaystävän kanssa auringon houkuttelemana pienelle retkelle kirpsakkaan pakkassäähän ja tepasteltiin jään poikki Töölössä sijaitsevaan Cafe Regattaan. Persoonallinen Regatta sijaitsee meren rannalla ja onkin myös monen turistin must-see kohde. Punainen mökki on seissyt paikallaan jo vuodesta 1887 asti! Jonoa riittää yleensä kauas ovelle saakka, eikä eilinen aurinkoinen talvipäivä tehnyt poikkeusta.


Regatassa on paljon vaihtoehtoja myös vegaaneille. Tiskillä on oma vegaaninen lista, josta löytyy esimerkiksi raakakakkua, kanelipullaa, keksejä ja suolaista tofupiirakkaa. Juomapuolelta kahvin ja kaakaon saa kauramaidolla, joten pöydässä voi pitää itsensä lämpimänä höyryävän mukin avulla. Listalta löytyy myös soijanakkeja, joita voi itse grillata ulkona nuotiolla! Otin kuuman kaakaon kaveriksi kanelipullan, joka oli kyllä puolet pienempi kuin tavallinen korvapuusti ja maksoi kuitenkin saman verran. Vaikka valikoimaa löytyykin, niin olisi siinä kuitenkin kehitettävää esim. juuri hintojen suhteen.



Regatta on viihtyisä kohde vuodenajasta riippumatta, joten ensimmäisten lämpimien kevätpäivien aikana täytyy ottaa kahvila suunnaksi uudestaan!

 Toivottavasti teilläkin oli rentouttava viikonloppu! Ihanaa alkavaa viikkoa!

Koti ja sisustus

Vegaanin siivouspäivä: eläinystävälliset puhdistusaineet

vegaaniset puhdistusaineet siivoukseen

Täällä on koko aamupäivä siivoiltu ja puunattu kotia viikonlopun viettoa varten. Mikä ihana tunne onkaan rentoutua sohvalle, kun koti kiiltää puhtauttaan! Puhdistusaineita valitessa haluan mahdollisimman myrkyttömän ja tietysti vegaanisen tuotteen, joka ei ole haitaksi ympäristölle, eläimille eikä ihmisillekään. Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että useat siivoustuotteet testataan edelleen eläimillä tai ne saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia.

Haluan myös vähentää omaa kemikaalikuormaa, joten haitalliset kemikaalit ja muut myrkyt eivät ole enää tervetulleita kotiimme. Useimmat markettien puhdistusaineet sisältävät aikamoisen kemikaalicocktailin ja pullojen kyljet huutavat erilaisia varoitusmerkkejä ihoärsytyksestä ja myrkyllisyydestä. Tässä muutaman vuoden aikana siivouskaappi onkin kokenut eräänlaisen mullistuksen ja vanhojen puteleiden tilalle on alkanut ilmestyä ympäristöystävällisempiä ja terveyden kannalta turvallisempia vaihtoehtoja.

Methodin tuotteilla on eläinkokeettomuuden takaava Leaping Bunny -sertifikaatti ja ne ovat myös ainesosiltaan vegaanisia. Meillä on käytössä miedosti laventelin tuoksuinen yleispuhdistusaine, joka sopii kaikille pinnoille. Eniten tätä tulee suihkittua keittiössä ja pölyjä pyyhkiessä. Olen aika herkkä voimakkaille tuoksuille etenkin pesuaineissa, mutta näissä Methodin tuotteissa tuoksut on tosi miellyttäviä. Suihkepullot on valmistettu 100 % kierrätysmuovista, joten muovin kulutuksestakaan ei tarvitse olla huolissaan, kunhan vaan kierrättää pakkauksen oikein.


Kylpyhuone pysyy puhtaana Lilly’s Eco Cleanin vegaanisella & myrkyttömällä WC:n puhdistusaineella ja yleispuhdistussuihkeella. Nämä pesuaineet ovat etikkapohjaisia ja tuoksuvat miedosti eteerisiltä öljyiltä. Tottumattoman nenään etikka saattaa tuoksua aika voimakkaasti, mutta se haihtuu tosi äkkiä ja jäljelle jää vain puhdas tuoksu. Vaikka nämä pesuaineet eivät sisälläkään haitallisia kemikaaleja, niin puhdistustuloksesta ei tarvitse olla huolissaan – näillä irtoaa pinttyneinkin lika. Pullot on lisäksi valmistettu ainakin osittain kierrätysmuovista, plussaa siitä!



Pyykinpesuun käytän Tokmannilta löytyvää Sensitiven nestemäistä pesuainetta. Toisin kuin muut vegaaniset pyykinpesuaineet, tämä on aika edullinen, noin 3,50e / pullo. Pesuaineella on Vegan Societyn kukka -logo ja se on vielä hajusteetonkin. Tämän haluaisin vaihtaa luomumpaan tuotteeseen, mutta vielä ei ole vastaan tullut yhtä toimivaa. Huuhteluaineen sijasta taas käytän pyykissä etikkaa, johon saatan lisätä muutaman tipan eteeristä öljyä sekaan. Etikka poistaa hajut ja pehmentää pyykin, joten sitä voi käyttää ihan huuhteluaineen tapaan. Lisäksi se on tietysti myös myrkytöntä, mikä on ympäristön kannalta aina parempi.

Kiinnitättekö te huomiota pesuaineiden turvallisuuteen ja eläinystävällisyyteen?