Ruoka Terveys

Mitä löytyy vegaanin ruokakaapista?

vegesun ja soyappetit soijarouheet ja soijapalat

Nyt päästään kurkistamaan meidän ruokakomeroon, sillä kokosin yhteen kuiva-ainekaapin kätköistä löytyviä vegaanituotteita. Nämä ruoka-aineet ovat sellaisia, joita olisi hyvä löytyä jokaisen kasvisruokailijan kaapista, sillä ne helpottavat arkea huomattavasti. Lisäksi niiden avulla on helppo rakentaa pohja monipuoliselle ja terveelliselle ruokavaliolle ilman eläinkunnan tuotteita. Hyvin koostetun ruokakaapin aineksista saa hätätapauksessakin loihdittua täyttävän aterian, vaikka jääkaapin sisältö olisikin päässyt hupenemaan. Mennäänpä siis katsomaan, millaisia tuotteita kaapista oikein löytyy:

1. Soijarouheet ja soijasuikaleet

Vaalea ja tumma soijarouhe sekä soijasuikaleet ovat yksi vegaanin kuiva-ainekaapin perusta, sillä niillä voi helposti korvata jauhelihan tai kanan ruuanlaitossa. Soijarouheessa on proteiinia n. 50 g / 100 g ja se sopii hyvin niin makaronilaatikkoon, bologneseen, tortillojen täytteeksi kuin pihveihin ja pyöryköihinkin. Erittäin proteiinipitoinen ja monipuolinen tuote siis! Soijarouhe on myös halpaa (n. 3 euroa / pussi) ja säilyy pitkään. Soijarouhe turpoaa, joten yhdestä pussista kokkaa vähintään viisi eri kertaa ison satsin ruokaa!

2. Puurot ja hiutaleet

Syön usein aamupalaksi puuroa, joten kaurahiutaleita kuluu tässä taloudessa. Kivaa vaihtelua kaurapuurolle on lapsuudesta tuttu helmipuuro ja gluteenittomasta riisijauhosta tehty vispipuuro. Kaapista löytyy aina myös kuitupitoista granolaa, jota voi aamu/välipalaksi syödä jugurtin kanssa. Puuro on helppo ja nopea vaihtoehto varsinkin silloin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään! Kaurahiutaleet ovat monikäyttöisiä myös siksi, että niistä saa blenderissä jauhettua kaurajauhoa. Itse leivon usein 100 % kauraa sisältäviä sämpylöitä, joihin lisään vielä siemeniä joukkoon.

3. Siemenet ja pähkinät

Erilaisista siemenistä ja pähkinöistä vegaani saa vaivattomasti eri hivenaineita, rasvahappoja ja proteiinia, joten niitä on hyvä löytyä kaapista joko sellaisenaan mutustettavaksi tai vaikka salaatin päälle ripoteltavaksi. Valmistan usein myös herkullista chiavanukasta tai heitän siemeniä blenderiin smoothien sekaan. Meiltä löytyy aina auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, chiaa, pellavansiemenrouhetta ja pähkinäsekoituksia. Parapähkinöitä kannattaa myös pitää aina saatavilla, sillä ne ovat erinomainen seleenin lähde – vain kaksi pähkinää riittää kattamaan päivän seleenitarpeen.

4. Palkokasvit

Kuivatut pavut, linssit ja herneet ovat proteiinipitoisia ja oikein budjettiystävällistä syötävää. Itse laiskana vegaanina ostan aina pavut ja kikherneet valmiissa tetroissa, jolloin niitä ei tarvitse erikseen liotella ja keitellä – pelkkä huuhtelu riittää. Moni liottaa ja keittää ison satsin papuja ja laittaa ne pakkaseen pienempinä annoksina. Tällöin säästää selvää rahaa, sillä palkokasvit ovat kuivattuina ihan superhalpaa syötävää. Omia suosikkejani ovat kikherneet sekä punaiset linssit, joista valmistuu helposti nopea curry tai vaikkapa keitto.

5. Riisit ja pastat

Lisukkeista jasmiiniriisi, riisinuudeli ja gluteeniton spagetti/pasta ovat omia suosikkejani ruuanlaitossa ja niitä onkin hyvä olla aina saatavilla. Myös risottoriisistä ja vaikka jääkaappiin unohtuneista kasviksista saa tarpeen tullen tehtyä aterian. Viljatuotteissa kannattaa suosia täysjyvää, sillä se sisältää enemmän ravintoaineita ja kuituja kuin puhdistettu valkoinen vilja.

6. Superfoodit

Superfoodit eivät ole vegaanille mitenkään pakollisia, mutta itse koen ne arkea helpottaviksi elementeiksi korkeiden ravinnepitoisuuksiensa puolesta. Esimerkiksi viherjauheita ja lucumaa tulee lisättyä smoothien sekaan ja optiMSM:ää nautin ihan vaan veden kera. Kookosmanna taas maistuu ihanalta lettujen tai pannarin päällä ja on myös terveellisempi vaihtoehto sokeripitoiselle hillolle.

7. Muut tuotteet

Muita aina kuiva-ainekaapista löytyviä tuotteita ovat kookosmaito, kookosöljy, kaakaojauhe, maapähkinävoi ja tomaattimurska. Kookosmaitoa käytän intialaistyyppisiin curryihin ja patoihin ja se sopii hyvin myös vaikka linssikeittoon täyteläisyyttä tuomaan. Kookosöljyssä meillä paistuu oikeastaan vaan letut ja vohvelit, mutta sitä kuluu myös raakasuklaa ja -kakkukokeiluissa. O’boyn kaakaota kauramaidon kanssa ei voita mikään, joten sitä on hyvä olla satunnaisia herkkuhetkiä varten. Proteiinipitoinen maapähkinävoi menee ihan sellaisenaan suoraan purkista, mutta sillä tulee maustettua myös tofua ja tempeä satay-tyyliin. Tomaattimurskaa käytän etenkin tomaattipohjaisten pastakastikkeiden tekemiseen tai sitten ihan vaan pitsan päälle kastikkeeksi.

8. Mausteet

Ilman mausteita ruoka ei tietysti maistu oikein miltään, joten niissä ei kannata säästellä. Meidän maustekaapin allahyllyltä löytyy eniten käytössä olevat purnukat, jotka sisältävät esimerkiksi suolaa, mustapippuria, paprikaa ja chiliä. Myös juustokuminalla, basilikalla, inkiväärillä ja kurkumalla saa erilaisista kasvisruuista maistuvia. Leivonnassa puolestaan kuluu eniten ruokasoodaa, leivinjauhetta, kanelia ja vaniljasokeria.

Miltä teidän ruokakomeroissa näyttää? Mitä täytyy aina löytyä?

Saatat pitää myös näistä

10 Kommenttia

  • Vastaa
    Susanna
    28/02/2018 at 15:39

    Olipas mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus!
    Vaikken ihan vegaaniksi ole ryhtymässä, olen suunnitellut lisääväni ruokavalioon montaa mainitsemaasi tuotetta. Tästä onkin apua suunnittelussa ja kaupassa käynnissä.

  • Vastaa
    inka nitta
    28/02/2018 at 15:39

    Täällä ihan sekasyöjä, mutta tuttuja juttuja tässä postauksessa, joita löytyy myös mun jääkaapista. Maapähkinävoi, punaiset linssit, pastat, kookosöljy ja erilaiset siemenet kuuluvat myös mun perus juttuihin 🙂

  • Vastaa
    HENNA
    02/03/2018 at 11:00

    Mielenkiintoinen postaus! 🙂 tästä sai paljon ideaa omaankin ruokatottumuksiin!

  • Vastaa
    Viikonloppukokki
    03/03/2018 at 16:46

    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Olen yrittänyt epätoivoisesti "siivota" kuivakaappia, mutta aina löydän jonkin reseptin, johon pitää hankkia jotain uutta. Kaappi ei tunnu tyhjenevän millään. Onneksi sisältö sentään päivittyy 😉

  • Vastaa
    Maijup
    03/03/2018 at 16:46

    Hyvä postaus! Soijasuikaleet on mun suosikit ja helmivelli myös lapsuudesta tuttu ☺

  • Vastaa
    Minna
    05/03/2018 at 19:59

    Ne on kyllä loistavia aineksia, joista saa väsättyä kiireessäkin hyvää purtavaa 🙂

  • Vastaa
    Minna
    05/03/2018 at 19:59

    Oi ihan mahtava kuulla että oli hyötyä! Kasvisruuan lisääminen kyllä kannattaa 🙂

  • Vastaa
    Minna
    05/03/2018 at 20:00

    Mukava kuulla! Vaihtelu on aina hyvästä 🙂

  • Vastaa
    Minna
    05/03/2018 at 20:01

    Kiitos! 🙂 Mun tuli lapsena syötyä helmipuuroa tosi usein ja vähän aikaa sitten löysin sen uudestaan. Se on kyllä namia! 🙂

  • Vastaa
    Minna
    05/03/2018 at 20:02

    Olepa hyvä vaan! Haha vähän sama ongelma täälläkin, erilaisia pussinjämiä pyörii kaapin pohjalla liiankin usein 😀

Jätä kommentti