Monthly Archives:

helmikuu 2018

Ruoka Terveys

Mitä löytyy vegaanin ruokakaapista?

vegesun ja soyappetit soijarouheet ja soijapalat

Nyt päästään kurkistamaan meidän ruokakomeroon, sillä kokosin yhteen kuiva-ainekaapin kätköistä löytyviä vegaanituotteita. Nämä ruoka-aineet ovat sellaisia, joita olisi hyvä löytyä jokaisen kasvisruokailijan kaapista, sillä ne helpottavat arkea huomattavasti. Lisäksi niiden avulla on helppo rakentaa pohja monipuoliselle ja terveelliselle ruokavaliolle ilman eläinkunnan tuotteita. Hyvin koostetun ruokakaapin aineksista saa hätätapauksessakin loihdittua täyttävän aterian, vaikka jääkaapin sisältö olisikin päässyt hupenemaan. Mennäänpä siis katsomaan, millaisia tuotteita kaapista oikein löytyy:

1. Soijarouheet ja soijasuikaleet

Vaalea ja tumma soijarouhe sekä soijasuikaleet ovat yksi vegaanin kuiva-ainekaapin perusta, sillä niillä voi helposti korvata jauhelihan tai kanan ruuanlaitossa. Soijarouheessa on proteiinia n. 50 g / 100 g ja se sopii hyvin niin makaronilaatikkoon, bologneseen, tortillojen täytteeksi kuin pihveihin ja pyöryköihinkin. Erittäin proteiinipitoinen ja monipuolinen tuote siis! Soijarouhe on myös halpaa (n. 3 euroa / pussi) ja säilyy pitkään. Soijarouhe turpoaa, joten yhdestä pussista kokkaa vähintään viisi eri kertaa ison satsin ruokaa!

2. Puurot ja hiutaleet

Syön usein aamupalaksi puuroa, joten kaurahiutaleita kuluu tässä taloudessa. Kivaa vaihtelua kaurapuurolle on lapsuudesta tuttu helmipuuro ja gluteenittomasta riisijauhosta tehty vispipuuro. Kaapista löytyy aina myös kuitupitoista granolaa, jota voi aamu/välipalaksi syödä jugurtin kanssa. Puuro on helppo ja nopea vaihtoehto varsinkin silloin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään! Kaurahiutaleet ovat monikäyttöisiä myös siksi, että niistä saa blenderissä jauhettua kaurajauhoa. Itse leivon usein 100 % kauraa sisältäviä sämpylöitä, joihin lisään vielä siemeniä joukkoon.

3. Siemenet ja pähkinät

Erilaisista siemenistä ja pähkinöistä vegaani saa vaivattomasti eri hivenaineita, rasvahappoja ja proteiinia, joten niitä on hyvä löytyä kaapista joko sellaisenaan mutustettavaksi tai vaikka salaatin päälle ripoteltavaksi. Valmistan usein myös herkullista chiavanukasta tai heitän siemeniä blenderiin smoothien sekaan. Meiltä löytyy aina auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, chiaa, pellavansiemenrouhetta ja pähkinäsekoituksia. Parapähkinöitä kannattaa myös pitää aina saatavilla, sillä ne ovat erinomainen seleenin lähde – vain kaksi pähkinää riittää kattamaan päivän seleenitarpeen.

4. Palkokasvit

Kuivatut pavut, linssit ja herneet ovat proteiinipitoisia ja oikein budjettiystävällistä syötävää. Itse laiskana vegaanina ostan aina pavut ja kikherneet valmiissa tetroissa, jolloin niitä ei tarvitse erikseen liotella ja keitellä – pelkkä huuhtelu riittää. Moni liottaa ja keittää ison satsin papuja ja laittaa ne pakkaseen pienempinä annoksina. Tällöin säästää selvää rahaa, sillä palkokasvit ovat kuivattuina ihan superhalpaa syötävää. Omia suosikkejani ovat kikherneet sekä punaiset linssit, joista valmistuu helposti nopea curry tai vaikkapa keitto.

5. Riisit ja pastat

Lisukkeista jasmiiniriisi, riisinuudeli ja gluteeniton spagetti/pasta ovat omia suosikkejani ruuanlaitossa ja niitä onkin hyvä olla aina saatavilla. Myös risottoriisistä ja vaikka jääkaappiin unohtuneista kasviksista saa tarpeen tullen tehtyä aterian. Viljatuotteissa kannattaa suosia täysjyvää, sillä se sisältää enemmän ravintoaineita ja kuituja kuin puhdistettu valkoinen vilja.

6. Superfoodit

Superfoodit eivät ole vegaanille mitenkään pakollisia, mutta itse koen ne arkea helpottaviksi elementeiksi korkeiden ravinnepitoisuuksiensa puolesta. Esimerkiksi viherjauheita ja lucumaa tulee lisättyä smoothien sekaan ja optiMSM:ää nautin ihan vaan veden kera. Kookosmanna taas maistuu ihanalta lettujen tai pannarin päällä ja on myös terveellisempi vaihtoehto sokeripitoiselle hillolle.

7. Muut tuotteet

Muita aina kuiva-ainekaapista löytyviä tuotteita ovat kookosmaito, kookosöljy, kaakaojauhe, maapähkinävoi ja tomaattimurska. Kookosmaitoa käytän intialaistyyppisiin curryihin ja patoihin ja se sopii hyvin myös vaikka linssikeittoon täyteläisyyttä tuomaan. Kookosöljyssä meillä paistuu oikeastaan vaan letut ja vohvelit, mutta sitä kuluu myös raakasuklaa ja -kakkukokeiluissa. O’boyn kaakaota kauramaidon kanssa ei voita mikään, joten sitä on hyvä olla satunnaisia herkkuhetkiä varten. Proteiinipitoinen maapähkinävoi menee ihan sellaisenaan suoraan purkista, mutta sillä tulee maustettua myös tofua ja tempeä satay-tyyliin. Tomaattimurskaa käytän etenkin tomaattipohjaisten pastakastikkeiden tekemiseen tai sitten ihan vaan pitsan päälle kastikkeeksi.

8. Mausteet

Ilman mausteita ruoka ei tietysti maistu oikein miltään, joten niissä ei kannata säästellä. Meidän maustekaapin allahyllyltä löytyy eniten käytössä olevat purnukat, jotka sisältävät esimerkiksi suolaa, mustapippuria, paprikaa ja chiliä. Myös juustokuminalla, basilikalla, inkiväärillä ja kurkumalla saa erilaisista kasvisruuista maistuvia. Leivonnassa puolestaan kuluu eniten ruokasoodaa, leivinjauhetta, kanelia ja vaniljasokeria.

Miltä teidän ruokakomeroissa näyttää? Mitä täytyy aina löytyä?

Tapahtumat

Vegemessut 2018: kohokohdat ja kiinnostavimmat tuotteet

vegemessut 2018

Eilinen lauantaipäivä kului kauan odotettujen Vegemessujen merkeissä Helsingin Kaaapelitehtaalla. Suuremmasta tilasta huolimatta tungosta riitti, mikä kertoo tietenkin kasvavasta kiinnostuksesta vegaanisuutta kohtaan. Onneksi oltiin syöty kevyt aamupala, sillä heti ensimmäisestä kojusta alkaen ilmestyi käteen uusi maisteluannos toisensa jälkeen! Päivän aikana tuli maisteltua erilaisia jätskejä, mehuja, smoothieita, juustoja, suklaita, sipsejä, pitsaa, seitania, tofuja, juustokakkua, erikoiskahveja ja paljon muuta… Ruokaa ei tarvinnut erikseen edes ostaa, sillä reilunkokoisista maistiaisista sai jo vatsan täyteen.



Tallinnalaisen Karu talu šokolaadin suklaapuodista tuli rohmuttua viisi kimpaletta erilaista suklaata. Herkullisimpia olivat tahmea snickers, mansikka ja banaaniananas, jotka katosivat kotona nopeasti parempiin suihin.

Yksi parhaista ruokamaistiaisista taas oli Jalotofun uusi tempe, joka oli paistettu ihanan rapeaksi ja tarjoiltiin Kalsinkin kermaisen kastikkeen kanssa. Tempe menee ehdottomasti testiin heti, kun sitä kaupoista löytyy. Kaivattua vaihtelua tofulle, nam!


Kaikki maistiaiset eivät kuitenkaan vakuuttaneet. Mieleen jäi erityisesti Porlammin vegen uusi “fetajuusto”, jota menin innoissani maistelemaan. Vuohenjuusto on aina ollut inhokkini ja tämä juusto maistui juurikin siltä, maku oli siis kaukana suolaisesta fetasta. Piti oikein varmistaa, että olihan tämä nyt oikeasti vegaanista koska maku oli niin autenttinen… Vuohenjuuston ystäville kyllä ihan loistava tuote, mutta omassa suussani se vaan maistui ihan karmealle 😀

Vegemin seitankebab oli ihan superherkullista. Kebabista 30 % on proteiinia, joten se sopii tosi hyvin paljon treenaavan ruokavalioon. Tätä täytyy ostaa lisää testiin!



Plantin uusi kahviin tarkoitettu kauramaito oli maualtaan iloinen yllätys. Oatlyn ikaffe, jota olen tähän asti käyttänyt, sai kyllä nyt kovan kilpailijan. Maku oli paljon pehmeämpi kuin ikaffessa, joten taidan tästä lähtien ostaa Plantia kahvin sekaan. Plussaa Plantille myös kotimaisuudesta!

Methodin pisteeltä löytyi iso valikoima vegaanisia kodinpuhdistustuotteita. Mukaan lähti laventelin tuoksuinen yleispuhdistusaine, joka nopean testailun perusteella vaikuttaa oikein toimivalta!



Kaiken kaikkiaan superkiva päivä, vaikka jonkin verran pitikin jonotella. Toivottavasti Vegemessut kasvaa taas entistä isommaksi ja paremmaksi ensi vuonna! Itseäni kiinnostaa ruokajuttujen lisäksi myös kosmetiikka, joten olisi mahtava nähdä ensi vuonna myös kauneuteen liittyviä ständejä. Pari vaateyritystä olikin mukana, mutta niitäkin olisi kiva nähdä vielä lisää.

Olitteko te Vegemessuilla? Mikä jäi erityisesti mieleen?

Ruoka

Mitä syön päivässä? #2

mitä syön päivässä

Ensimmäinen mitä syön päivässä -postaus saa jatkoa, sillä nyt olisi vuorossa kakkososa samaan postaussarjaan. Keräsin tähän postaukseen kaikki syömiset eilisen, ihan tavallisen keskiviikkopäivän ajalta. Mennäänpä katsomaan, miltä päivän ruokailut näytti:

Aamupala

8:00 Iso lasi vettä ja B12 + foolihappo -vitamiini.

8:40 Kaurasämpylä Keijulla, vegejuustolla ja kurkulla sekä Kaslinkin mansikanmakuinen kauravälipala. Kasviperäinen D3-vitamiini.

Lounas

12:15 Soijamakaronilaatikkoa ketsupilla sekä salaattia, jossa tomaattia, kurkkua ja salaatinlehtiä. Huomatkaa myös nälkäinen chihuahua…

Välipala

15:00 Superjännän Suomi-Kanada pelin eväänä lempparisuklaata, eli patukka Vegoa ♥

Päivällinen

17:20 Kasvissosekeittoa, jossa parsakaalia, punaisia linssejä, porkkanaa ja kaurakermaa. Lisäksi reilusti auringonkukansiemeniä ja kaurasämpylä Keijulla.

Iltapala

19:30-21.00 Salitreeni: selkä-hauis-vatsa.

21:15 Palautusjuomana smoothie, jossa banaani, päärynäsosetta, mansikoita, pellavansiemenrouhetta, kauramaitoa, riisiproteiinia sekä Lifefoodsin superfoods proteiinia. Lisäksi kourallinen pähkinöitä ja manteleita.

22:30 Ennen nukkuumaan menoa vielä 2 kapselia Puhdistamon tripla magnesiumia.

Syömästäni ruuasta kertyi (suositukset suluissa):

Hiilihydraatteja 247 g
Proteiinia 101 g
Rasvaa 75 g
Kuitua 49 g (25 g)

Rautaa 18,1 mg (18 mg)
Kalsiumia 762 mg (800 mg)
Omega-3 4,4 g (1,1 g)

Mietteitä Terveys

3 vuotta vegaanina – näin elämäni on muuttunut

Helmikuun alussa juhlin kolmansia vegaanisynttäreitäni, joten vegaanisesta elämäntavasta on kertynyt kokemusta jo jonkin verran. Ja minulle se on ollut ihan koko elämän mullistava juttu. Tässä tekstissä aion avata tarkemmin veganismin tuomia muutoksia omassa elämässäni – niin hyviä asioita kuin niitä ei-toivottujakin seikkoja. Omalla kohdallani vegaanismi on vaikuttanut paljon terveyteen, mutta myös kokonaisvaltaisemmin käsitykseen koko maailmasta ja elämästä.

Ruokavalio monipuolistui ja rakastuin uusiin makuihin

Usein sanotaan, että vegaaniruokavalio on tosi rajoittunut. Itselläni kävi ihan päinvastoin, sillä uusien kokkailujen ja reseptikokeilujen myötä aloin tykkäämään sellaisista ruuista, jotka olin ennen kiertänyt kaukaa. Tällaisia vanhoja inhokkeja eli uusia suosikkeja olivat esimerkiksi sipulit, bataatti, lehtikaali, pavut, linssit, kurpitsat, munakoiso, hummus ja kukkakaali. Tofusta olin tykännyt aikaisemminkin, mutta nykyään niiiiin rakastan sitä! Makumaailma on laajentunut myös muun muassa intialaiseen, japanilaiseen ja thaimaalaiseen ruokaan tutustumalla. Ja ihme kyllä, yhtäkään eläinperäistä ruokaa ei ole ollut ikävä!

Verenpaine laski, hemoglobiini nousi

Olen aikaisemmin mittauksissa saanut kuulla, että verenpaineeni on viitearvojen ylärajoilla, joskus hieman kohollakin. Arvot ovat olleet suunnilleen 138/85 luokkaa. Näiden muutaman vuoden aikana paineet ovat laskeneet 110/65 lukemiin, jotka ovat terveyden kannalta oikein ihanteelliset! Hemoglobiinini taas on ollut aikaisemmin matalampi, n. 120, mutta nykyään se huitelee jossain 140 tietämillä. Alhaisen verenpaineen takia välillä huippaa nopeasti noustessa, mutta onneksi terveyden kannalta matalasta verenpaineesta on kuitenkin pelkästään hyötyä!

Treeni kulkee ja voimatasot kasvaa

Olen käynyt kuntosalilla vuodesta 2011 asti, enkä ole koskaan saanut samanlaisia tuloksia kuin parin viime vuoden aikana. Tankoon saa kasata painoja ennennäkemättömällä tahdilla ja treenistä palautuminen on huomattavasti nopeampaa. On ihana tunne, kun kroppa toimii oikein oikeanlaisella ruokavaliolla! Eipä ihme, että monet menestyneet huippu-urheilijat, kuten Venus Williams, Tia Blanco, Lewis Hamilton ja Mike Tyson ovat valinneet vegaanisen ruokavalion.

Flunssa iskee enää harvoin

Tämän vaikutuksen huomasin lähes heti uuden ruokavalion myötä. Ennen vegaaniksi ryhtymistä nappasin flunssapöpön varmaan jokaisesta ovenkahvasta ja olin kipeänä vähintään kahden kuukauden välein. Siis oikeasti, miten iso osa elämästä onkaan kulunut kurkkukivussa tai nenää niiskuttaen! Nyt kolmen vuoden aikana olen ollut flunssassa ehkä kolme kertaa, joten kipeilyt ovat vähentyneet ihan minimiin. Sattumaa tai ei – tämä on mahtava muutos!

Mieli on kevyt, mutta silti ahdistaa

Enää ei tarvitse potea huonoa omaa tuntoa, vaan voi rehellisesti olla ylpeä omista valinnoistaan. Tämä koskee erityisesti eettisyyttä ja ympäristöä, kun tietää ettei ole enää osallisena järkyttävään eläinten massamurhaan tai planeetan saastuttamiseen. Toisaalta taas näin empaattisena olentona on raskasta katsella vierestä muiden välinpitämättömyyttä ja jopa lihansyönnillä kerskailua. Vegaanina olisi tärkeää pystyä olemaan ajattelematta liikaa, jotta liian kova ahdistus ei saisi valtaansa. Pitää sitkeästi jaksaa uskoa siihen, että maailma muuttuu vaikka yksi nyhtispaketti kerrallaan!

Elämää arvostaa uudella tavalla

Tämä varmaan kuulostaa sekaanien korvaan ihan huuhaalta, mutta veganismin myötä kokee eräänlaisen “valaistumisen” ja tajuaa, että näin asioiden kuuluukin olla. Tällöin ainoa mielessä käyvä ajatus onkin, että miksi en tehnyt tätä aikaisemmin! Ikävin vaihe alkaa siitä, kun muut ympärillä olevat eivät pysty millään käsittämään asioita samalla tavalla kuin itse ja maailman tuska saa vegaaninpoikasen valtaansa. Veganismin myötä ajatus tasa-arvosta nousee ihan uusille leveleille, eikä mitenkään pysty enää ymmärtämään sekaanien ajatusmaailmaa. Ajattelinko minä joskus todellakin niin, että esimerkiksi kanoja on ok syödä, vaikka koiria ei?

Kuva: http://thevegancalculator.com/

Kolmessa vuodessa olen säästänyt vegaaniruokavaliolla saman verran vettä, kuin mitä kuluisi päivittäisiin 10 minuutin suihkuihin ihmisen koko elämän aikana! Lisäksi säästämälläni viljamäärällä ruokkisi myös aika monta lasta kehitysmaissa. Tärkein itselleni on kuitenkin eläimet. Olen säästänyt tähän mennessä 1095 eläintä kärsimykseltä ja kuolemalta – ja yhden ihmisen teoilla ei muka ole merkitystä!

Mitä ajatuksia nämä asiat teissä herättää? Oletteko itse veganismin myötä kokeneet samantyyppisiä vaikutuksia?

Leivonta

Ystävänpäivän bebe-leivokset

vegaaniset bebeleivokset

Tämän spesiaalin päivän kunniaksi ajattelin ilahduttaa poikaystävääni klassisilla bebe-leivoksilla. Leivokset koostuvat murotaikinasta, vaniljakreemistä ja vaaleanpunaisesta tomusokerikuorrutteesta, joten ne ovat täydellisen makea herkku ystävänpäivään. Perinteisten pyöreiden bebejen sijaan tein leivoksista sydämenmuotoisia, jolloin niistä tuli vielä astetta söpömpiä!

Monivaiheiset bebe-leivokset osoittautuivat kuitenkin aikamoiseksi tahtojen taisteluksi, sillä heti alussa leipurin kenties tärkein työväline, sähkövatkain, sanoi itsensä irti. No, jatkoin käsipelillä ja sain pohjat kunnialla uuniin, kunnes huomasin pahvisten sydänvuokien repeilevän liitoksistaan. En voi kenellekään suositella Tigerin leivontavuokia, laatu kun oli yhtä matala kuin hintakin! Onneksi pari vuokaa kuitenkin pysyi kasassa ja sain edes muutaman leivoksen onnistumaan. Ja ne ei-niin-muotovaliot yksilöt katosivat nopeasti parempiin suihin!

Vegaaniset bebe-leivokset, 12 kpl

Pohjat:
100 g margariinia (tummansininen Keiju)
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja

Kreemitäyte:
2 dl kaurakermaa
2 rkl maissitärkkelystä
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g margariinia

Kuorrutus:
3 dl tomusokeria
Punaista elintarvikeväriä (vegaanisia esim. Wilton ja Squires Kitchen)
vettä

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vatkaa pohjan margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot ja sekoita käsin tasaiseksi. Taikinasta tulee kiinteä pallo, jota on helppo muotoilla.
2. Painele taikina sydänvuokien pohjalle ja reunoille siten, että siitä muodostuu “kuppi”. Paista uunissa n. 10 minuuttia.
3. Valmista täyte mittaamalla täytteen ainekset kattilaan margariinia lukuunottamatta. Keitä seosta muutama minuutti, kunnes se on paksua kiisseliä. Jäähdytä kiisseli kylmäksi.
4. Vatkaa jäähtyneen kiisselin joukkoon margariini. Kreemi saa olla tosi paksua!
5. Irrota pohjat vuuista kokonaan jäähtyneinä ja täytä kreemillä. Siirrä leivokset jääkaappiin.
6. Valmista vielä vaaleanpunainen kuorrutus lisäämällä tomusokerin sekaan pisara elintarvikeväriä ja ruokalusikallinen vettä kerrallaan, kunnes saat paksuhkoa, mutta juoksevaa kuorrutetta.
7. Koristele leivokset vielä tomusokerikuorrutteella ja anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Ihanaa ystävänpäivää ihanat lukijani ♥ Kertokaahan ihmeessä kommenttiboksiin, miten aiotte tätä päivää juhlistaa?

Vinkit

12 ideaa romanttisiin treffeihin

Ystävänpäivästä inspiroituneena voidaan blogin puolellakin vähän söpöillä treffivinkkien merkeissä. Oletko viemässä vegaania ulos vai mietitkö sopivaa paikkaa, missä sekasyöjä pääsisi tutustumaan sinulle tärkeisiin juttuihin? Vegaania ei kannata viedä pihviravintolaan, hevosajelulle tai eläintarhaan, sillä tie vegaanin sydämeen käy eläinystävällisempää kautta. Monet ovat vegaaneja myös ympäristösyistä, joten pehmonallet ja muut kertakäyttötavarat kannattaa jättää suosiolla kauppaan! Kukat tai suklaalevy on varmasti paljon mieluisampi muistaminen, jos haluaa jotakin tuoda. Kurkkaa alla olevat vinkit, niin saat uusia ideoita kumppanin hurmaamiseen!

1. Viinien & juustojen maistelu

Alkoissa on nykyään vegaaniset viinit merkitty erikseen ja myyjätkin osaavat suositella vegaanisia vaihtoehtoja. Myös vegaanisia juustoja on tullut kauppoihin rytinällä, joten juustohyllylläkin saattaa tulla valinnan vaikeus. Juustoa voi valmistaa helposti myös itse esimerkiksi tällä cashew-pohjaisella reseptillä.

2. Illallinen kasvisravintolassa

Varatkaa pöytä tyylikkäästä kasvisravintolasta. Esimerkiksi Helsinkiin hiljattain avattu Yes Yes Yes -ravintola on tunnelmallinen ja saa epäilevänkin sekasyöjäkumppanin rakastumaan kasviksiin. Paikan ruoka on tarkoitettu jaettavaksi, mikä myös osaltaan lisää läheisyyttä!

3. Piknik luonnonhelmassa

Kerätkää kori täyteen voileipiä, hedelmiä, skumppaa ja leivonnaisia ja suunnatkaa piknikille vaikka merenrantaan tai puistoon. Tämän voi toteuttaa talvellakin reippailemalla laavulle paistamaan soijanakkeja ja vaahtokarkkeja kuuman kaakaon kera.

4. Vierailu kotieläintilalla

Tämä taitaa olla oma suosikkipaikkani käydä treffeillä. Pikkuisten possujen rapsuttelu saa paatuneemmankin lihansyöjän heltymään ja katsomaan pekonia uusin silmin. Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän pääsee ainakin kesäisin vierailemaan ja pääkaupunkiseudulta löytyy pari muutakin maksutonta paikkaa, kuten Haltiala ja Falkulla.

5. Netflix & chill

Kun koti-ilta houkuttaa, voi saman viltin alle istahtaa sipsikulhon ja karkkipussin kera. Netflixistä löytyy huikea määrä eläin- ja veganismiaiheisia dokkareita, joilla saa treffikumppaninkin silmät pysymään auki. Listan katsomisen arvoisista dokumenteista ja elokuvista löydät täältä.

6. Maistelumenu hienossa ravintolassa

Kyllä, myös fine dining onnistuu vegaanisena. Poikaystäväni vei minut tapailumme alkuaikoina syömään Farangiin seitsemän ruokalajin maistelumenun ja oli näköjään hyvä veto näin parin vuoden jälkeen ajateltuna 😉 Voin suositella myös Brondan vegaanista menua, ei varmasti jää nälkä!

7. Vierailu luonnontieteen museossa

Museot ja taidenäyttelyt ovat kiinnostavia treffipaikkoja, mutta mielenkiintoisin näin vegaanin näkökulmasta on ehdottomasti luonnontieteen museo. Siellä nimittäin riittää tutkailtavaa: erilaisia eläinlajeja, evoluutiota, kasveja, ilmastonmuutosta…

8. Kesäinen metsäretki

Metsä tarjoilee kesäisin ja syksyisin ilmaisia herkkujaan, joten napatkaa mukaan ämpäri ja suunnatkaa poimimaan talteen herkulliset marjat tai sienet. Niistä syntyy kotona vielä ihana piirakka yhdessä leivottuna!

9. Lautapeli-ilta kotona

Kasatkaa kaapin kätköistä Triviaalit, Kimblet ja pelikortit ja pelailkaa samalla viiniä nauttien. Tämä idea toimii hyvin myös tuplatreffeillä!

10. Aamupala/brunssi romanttisessa kahvilassa

Ainakin Helsingistä löytyy monta paikkaa, johon suunnata aamupalalle rakkaan kanssa. Esimerkiksi Cargo, Kuuma ja Roots tarjoilevat vegaaniystävällistä aamiaista viihtyisässä ympäristössä. Monet kahvilat järjestävät välillä myös kokonaan vegaanisia brunsseja, joita kannattaa bongailla Facebookista.

11. “Kummitustalon” tutkiminen

Ottakaa suunnaksi pelottava hylätty rakennus ja lähtekää yhdessä tutkimusretkelle. Jos uskallusta riittää, menkää pimeällä ja ottakaa mukaan pelkät taskulamput. Huhuuuu!

12. Ekat treffit uusiksi

Tämä on superhauska idea, joka ollaan poikaystävän kanssa otettu käyttöön ja ollaankin koettu ekat treffit nyt jo kolmesti, aina vuoden välein. Jos treffipaikka ei ole riippuvainen vuodenajasta, niin nämä treffit voi toteuttaa milloin vain!

Mikä on sulle mieluisin treffipaikka? Millaiset ovat olleet mieleenpainuvimmat deitit? ♥

Leivonta

Vegaaniset laskiaispullat

vegaaniset laskiaispullat

Helmikuun herkuttelu senkun jatkuu, sillä laskiaisen kunniaksi piti tietysti leipaista perinteisiä laskiaispullia. Näistä pullista tuli ihanan pehmeitä, sillä käytin tuorehiivaa ja maltoin kohottaa taikinaa tarpeeksi kauan. Jauhojen kanssa kannattaakin olla tarkkana, sillä pehmeyden kannalta vähempi on enemmän.

Vegaanisten pullien leipominen onnistuu helposti käyttämällä nesteenä kasvimaitoa ja kananmunan voi jättää kokonaan pois, koska sillä ei pullataikinassa ole mitään erityistä tehtävää. Pullien voitelu onnistuu hyvin vedellä, johon on liuotettu pieni määrä sokeria. Itse skippasin voitelun kokonaan, sillä pullat saivat päälleen makean tomusokerihunnun. Kermana toimii herkullinen kauravispi, joista itse suosin Plantia sen jämäkän koostumuksen vuoksi. Ja mitäpä olisikaan pullat ilman hilloa ja mantelimassaa, joten niitä ei täyttövaiheessa kannata säästellä!

Vegaaniset laskiaispullat, 12 kpl

25 g hiivaa
2,5 dl kasvimaitoa (esim. kaura tai soija)
n. 7-8 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
75 g margariinia (tummansininen Keiju)
(Voiteluun sokerivettä)

Täytteeksi kauravispiä, vadelmahilloa ja mantelimassaa

1. Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva.
2. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää margariini ja sen verran lisää jauhoja, ettei taikina tartu käsiin.
4. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa reilut puoli tuntia.
5. Jaa taikina samankokoisiksi paloiksi ja pyörittele pulliksi. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos takina meinaa tarttua käsiin kiinni.
6. Peitä pullat liinalla ja kohota vielä puolisen tuntia.
7. Paista pullia 225 asteessa n. 10 minuutin ajan.
8. Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä hillolla, kauravispillä ja mantelimassalla.

Mukavaa laskiaista!

Kahvilat ja ravintolat Tapahtumat

Blogibrunssilla Vallilan Stoorissa

vallilan stoori brunssi

Tämä lauantaiaamu alkoi ihanissa tunnelmissa Vallilan Stoorissa. Stoori on kotoisa kahvila, jonka yhteydessä sijaitsee myös siisti kirpputori. Persoonalliset huonekalut, kauniit astiat ja pop-up tuotteiden esillepanot tekevät paikasta supersöpön! Sain Punastus -blogin Annalta kutsun vegaaniselle blogibrunssille, jonka hän järjesti Stoorissa yhdessä Tyhjä ajatus -blogin Sarandan kanssa.

Ennen brunssia Anna piti meille kynttilänvalossa meditatiivisen läsnäoloharjoituksen, jossa hetkeksi irtauduttiin kaikesta ja keskityttiin pelkästään hengittämään. Tuollaisen harjoituksen voisin ihan hyvin ottaa osaksi tavallista arkea, sillä välillä tuntuu, että kiireessä ei ehdi kunnolla pysähtyä ja hengähtää. Rentoutumisen ja energiabuustin jälkeen päästiin nautiskelemaan vegaanisen brunssipöydän antimista: salaateista, siemenleivistä, hedelmistä ja jugurtista.


Brunssilla oli Sarandan blogin lukijoiden lisäksi myös muutama muukin bloggaaja: Aino Kokonainen elämä edessä -blogista, Susanna Eleganssi -blogista sekä Anna Kaunis arki -blogista. Oli mukava päästä vaihtamaan ajatuksia kanssabloggaajien seurassa saman pöydän ääressä. Lopuksi käytiin vielä tutkimassa kirppiksen valikoimaa. Houkutuksista huolimatta päätin kuitenkin olla ostamatta mitään, mutta täytyy kyllä joskus toiste poiketa Stooriin uudestaan.



Kiitos vielä mahtavasta aamunaloituksesta kaikille mukana olleille ♥ Ihanaa viikonloppua!

Ruoka

Nopea nuudelisalaatti

vegaaninen nuudelisalaatti

Hypistelin kaupassa ihanan punaista punasikurikerää ja mielessä alkoi heti raksuttaa sen ympärille valmistettava salaatti. Punasikuri on maultaan aavistuksen kitkerä, joten sen kanssa sopii hyvin aasialaistyyppinen, hapokas kastike sen makua pehmentämään. Jos kaupasta ei löydy punasikuria, niin kiinankaali toimii myös oikein hyvin. Riisinuudelin, pähkinöiden ja itujen ansiosta salaatti pitää hyvin nälkää ja soveltuu vaikkapa raikkaaksi lounaaksi. Nuudelisalaattia voi käyttää myös lisukkeena, kun sen kylkeen paistaa esimerkiksi tofua tai tempeä.

Vegaaninen nuudelisalaatti, 4 annosta

 
Salaatti:
100 g punasikuria (tai kiinankaalia)
200 g mungpavun ituja
n. 120 g (kolme kerää) riisinuudelia
2 porkkanaa
Korianteria
Paahdettuja cashewpähkinöitä

Kastike:
1 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
2 rkl tamarindia
1 rkl viinietikkaa
1 valkosipulinkynsi

1. Valmista riisinuudeli paketin ohjeen mukaan ja jäähdytä siivilässä kylmällä vedellä.
2. Tee porkkanasta ja punasikurista ohuita suikaleita ja lisää kulhoon itujen, korianterisilpun ja cashewpähkinöiden kanssa. Lisää joukkoon myös nuudelit.
3. Sekoita kastikkeen aineet yhteen ja lisää salaatin joukkoon.


Nuudelisalaatti on helppo valmistaa, mutta se on myös superterveellinen rouskuteltava. Vaihtelemalla perus tomaatti-kurkku-paprika -aineksia saa salaatinkin maistumaan ihan uudella tavalla. Mikä on teidän lempparisalaattinne? 🙂

Vinkit

Kirjavinkki x3

Varsinkin näin kylminä pakkaspäivinä on ihana käpertyä sohvan nurkkaan viltin alle hyvän kirjan kanssa. Kirja on mukavaa vaihtelua puhelimen tai tabletin selaamiselle, mitä tulee toisinaan tehtyä vähän liiankin kanssa. Olen aina lukenut paljon, sillä minulla on tarve imeä itseeni tietoa kuin pieni sieni! Hömppäkirjojen sijaan tykkäänkin mieluummin lueskella tietokirjoja tai itsensä kehittämiseen ja tuntemiseen liittyviä teoksia. Ajattelinkin jakaa omat kolme kirjasuosikkiani myös teille, sillä nämä kaikki liittyvät veganismiin enemmän tai vähemmän. Nämä teokset on kirjoitettu englanniksi, joten hieman kielitaitoa siis vaaditaan. Kaikki kirjat kuitenkin löytyvät ihan suomalaisista nettikaupoista, joihin laitan teille vielä suorat linkit postauksen loppuun.

1. The Art of Thinking Clearly

Tässä Rolf Dobellin teoksessa keskitytään päätöksenteon selkeyttämiseen kaikilla elämän osa-alueilla. Kirjassa esitellään ihmisen psykologisia ominaisuuksia esimerkkien kautta ja koitetaan löytää ratkaisuja parempien päätösten tekemiseksi. Miksi jatkaa sellaista toimintaa, minkä tietää olevan itselleen huonoksi? Miksi keksimme tekosyitä? Tai miksi kuluttaa aikaa sellaiseen, mistä ei nauti? Muun muassa näihin kysymyksiin löytää tästä kirjasta vastaukset. Kun omat toimintamallit tiedostaa, pystyy niitä alkaa pikkuhiljaa myös muuttamaan. Itse sain tästä paljon tukea päätökseen alkaa vegaaniksi, joten itseni kohdalla oikeastaan koko elämän mullistanut kirja!

2. The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k

Sarah Knightin teos on vähän niin kuin aineettomien asioiden Konmari. Energiaa kuluttavista ja iloatuottamattomista asiosta pyritään pääsemään eroon, liittyivätpä ne sitten ihmissuhteisiin, työhön tai omaan itseensä. Tavoitteena on parempi psyykkinen hyvinvointi ja sitä kautta elämästä nauttiminen ja unelmien toteuttaminen. Vegaanin näkökulmasta toisten ihmisten ennakkoluulot ja negatiivinen suhtautuminen valintoihin ovat varmasti mieltä kaihertavia ja voimavaroja kuluttavia tekijöitä. Miksi siis pitäisi lähellään tällaisia ihmisiä tai vielä pahempaa, antaisi tämän negatiivisen energian vaikuttaa omaan elämään? Just stop giving a f**k. Tämä kirja on yksi suosikeistani; kärkäs, viihdyttävä ja oikeasti ajattelutapaa muuttava.

3. The Happy Vegan

The Happy Vegan on Russell Simmonsin kirjoittama teos veganismista ja mielestäni jokaisen aloittelevan vegaanin tai kasvissyönnistä kiinnostuneen must-read! Kirja pursuaa toinen toistaan vakuuttavampia perusteluja ryhtyä vegaaniksi niin eläinten, terveyden kuin ympäristönkin näkökulmasta. Kirja sisältää paljon hyödyllistä tietoa myös ravitsemuksesta ja sairauksien ehkäisystä terveellisen ruuan avulla. Lisäksi The Happy Vegan keskittyy joogan ja meditaation voimaan ja tätä kautta mielen hyvinvointiin ja stressinhallintaan. Russell on valloittava persoona, jolla on yksinkertaisena tavoitteena tehdä ihmisistä onnellisempia. Ihanan inspiroivaa luettavaa!

Rolf Dobelli: The Art of Thinking Clearly*
Sarah Knight: The Life-Changing Magic of Not Giving a F**k*
Russell Simmons: The Happy Vegan*

Ovatko nämä kirjat teille tuttuja? Otan myös ilolla vastaan teidän omia suosituksianne!♥