Trendit

Vegaani in & out #1

in and out

Tässä olisi blogin ensimmäinen IN & OUT -postaus, jossa tehdään katsaus tämän hetken mieluisimpiin ja vähemmän mieluisiin juttuihin. Kannattaa muistaa, että nämä on mun omia mielipiteitä, joten eroavaisuuksia varmasti löytyy. Mennäänpä katsomaan, mikä on mun mielestä in ja mikä puolestaan out!

Appelsiinit

Appelsiinit ja varsinkin veriappelsiinit on tähän vuoden aikaan aivan ihanan makuisia. Appelsiinit ovat sesonkihedelmiä, joten tällä hetkellä niitä saa kaupoista tosi edullisesti. Päivän C-vitamiinit onkin helppo haalia kasaan parista mehukkaasta sitruksesta. Jääkaappikylmistä veriappelsiineista saa puristettua ehkä maailman parasta mehua!

Vaatteiden ekologisuus

Vaatteiden kierrättäminen, kirppikset ja ekologisten materiaalien suosiminen on todellakin in. Ostamalla vaatteet käytettynä, voi helposti pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja vähentää muovinkulutusta. Useat materiaalit, kuten polyesteri ja akryyli nimittäin tehdään muovista ja pestessä niistä irtoaa lopulta meriin päätyvää mikromuovia. Sen sijaan luonnonkuidut, kuten puuvilla, pellava ja viskoosi ovat ympäristölle parempia vaihtoehtoja. Myönnän toisinaan sortuvani edelleen ns. pikamuotiin, mutta olen vähentänyt vaatteiden ostamista uutena merkittävän paljon.

Uudet kasvipohjaiset tuotteet meijereiltä

Suomalaiset maitoalan yritykset ovat vihdoin vastanneet kasvipohjaisten tuotteiden kysyntään ja tuoneet markkinoille kaurasta tehtyjä uutuuksia. Mukaan ovat lähteneet jo Kaslink, Juustoportti sekä Valio (kuka olisi uskonut!). Ensin ajattelin, että en varmasti ostaisi mitään Valion tai Juustoportin vegaanituotteita, mutta näin uudelleen ajateltuna tämähän on pelkästään positiivinen juttu. Tällöin sekasyöjätkin nimittäin ehkä uskaltavat rohkeammin kokeilla kasvimaitoja- ja jogurtteja, kun ne on valmistanut heille tuttu suomalainen brändi. Iso peukku siis näille kauppoihin rantautuville uutuuksille!

Vegaaniryhmissä nillittäminen

Kuulun Facebookissa moniin vegaaniryhmiin, sillä niistä saa paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi resepteistä, uutuustuotteista ja kosmetiikasta. Näiden ryhmien kääntöpuoli on kuitenkin sellaiset jäsenet, joille vegaanisuus on jonkinlainen kilpailu. Jos joku postaa kuvan överivegemättöateriastaan, niin pian on joku kommentoimassa, kuinka paljon epäterveellisiä ainesosia se sisältääkään. Toisaalla taas lynkataan joku siksi, että käyttää vielä vanhoja nahkakenkiä.

Toinen ärsyttävä asia taas on se, että täytyy asian ohi tulla kommentoimaan jotain täysin epäolennaista. Viime aikoina oon huomannut paljon “nainen” ja “mies” -sanoihin takertumista – sukupuolineutraalius on toki tärkeä asia, mutta tarvitseeko sitä tulla _jokaiseen_ vegaani(ruoka)postaukseen kommentoimaan ja vieläpä aggressiivisesti? Tuollainen niuhotus on niin out, eikä kannusta ketään alkamaan vegaaniksi.

Eläinkuosit sisustuksessa

Aina yhtä inhottavaa mennä jonkun luo, jonka olohuoneen lattialla makaa teurastettu lehmä ja seinällä sojottaa sarvet tai luinen kallo. Vaikka nuo sisustuselementit olisivatkin feikkejä, niin silti se asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan. Jos ei suostuisi pukemaan turkistakaan, niin miksi sitten pitäisi kuolleen eläimen taljaa kodissaan? Tätä trendiä en ole ikinä ymmärtänyt!

Nicecream

Monen rakastama jäisestä banaanista tehty jäätelö, eli nicecream on päätynyt mulla jo out-listalle. Muistan, kun tää oli hitti sillon kun itse aloittelin vegaanisuutta kolme vuotta sitten ja silloin sitä tulikin tehtyä silloin tällöin. Ei siitä kuitenkaan ikinä tullut jätskimäistä, vaan lähinnä jäistä smoothieta, jonka maku oli loppupeleissä kaukana jäätelöstä.. Banskujäden tekeminen vaatii tehokkaan blenderin ja sopii paremmin niille, ketkä välttelevät sokeria. Itse haen jätskihimoissani mieluummin Ben & Jerry’siä 😀

Kuvat: Weheartit, Kaslink, Juustoportti ja Valio

Saatat pitää myös näistä

3 Kommenttia

 • Vastaa
  Paula
  19/01/2018 at 15:13

  Tuo miksi itselläni ei tullut edes harkittua vegaaniksi ryhtymistä oli juuri se että törmäsi liian useasti noihin nipottajiin. En tahtonut liittyä sellaiseen joukkoon jossa oli negatiivisia ihmisiä, sellaisia joiden täytyy koko ajan pitää kilvet pystyssä valmiin sanaharkkaan jonkun sekasyöjän kanssa. Onneksi nyt on tullu tavattua ihmisiä jotka on positiivisempia ja eivät tyrkytä sitä vegaaniutta. Se on saanu mutkin muuttamaan mieleni asiasta ja nyt oon lopettanut maitotuotteiden käytön. Se muiden ihmisten asenne asioihin vaikuttaa oikeasti tosi paljon.

 • Vastaa
  Minna
  20/01/2018 at 20:20

  Toi on kyllä tosi ikävä ilmiö tuolta kantilta. Sellainen täydellisyyteen pyrkiminen ärsyttää, koska ainakin omasta mielestä jokainen pienikin teko vegaanisempaan suuntaan on tärkeää! Tällaiset nipottajavegaanit todellisuudessa aiheuttaakin sit loppupeleissä vaan hallaa, vaikka tarkotus olis ollut päinvastainen. Ymmärrän kyllä, että varsinkin sekasyöjien kanssa vänkääminen voi olla turhauttavaa, mutta positiivisuuden kautta yleensä ne tuloksetkin on parempia! 🙂

 • Vastaa
  Ida
  07/11/2018 at 08:05

  Banaanijäätelö on kuulunut kiinteänä osana herkkuihini jo 3,5 vuotta. MUTTA lähinnä raikkaana aamupalana ja silloinkin just oikein tehtynä: annan pakastettujen banaaniviipaleiden pehmetä blenderin kannussa noin 10 min, maustan kaakaojauheella ja suht runsaalla maapähkinävoilla + juhlapäivänä piparminttutipoilla. Ajan sileäksi massaksi ja päälle kookoshiutaleita. Meillä on tehokas blenderi (yritysmallinen Blendtec), joka tekee siis jääkylmän ja kiinteän massan, ei jätä lainkaan juoksevaksi. Kupin alle laitan vielä liinaan käärityn kylmäkallen ettei ehdi sulaa yhtään syömisen aikana ja nautin joka hetkestä. Banaanien täytyy olla pakastaessa läpikypsiä, tärkkelyksen maku ei tähän sovi. Tehokas blenderi kestää ja tekee massan hyvin kun antaa banaanien hetken pehmetä. Ennen kun löysin täydellisen tavan tehdä, sain kyllä blenderin haiskahtamaan pari kertaa.. sen jälkeen ei ongelmia 🙂 Mutta tosiaan varsinaiseen herkkuhimoon haen minäkin sokerijäätelön tämän sijaan.

Jätä kommentti