Terveys

10 syytä luopua maidosta

maidon haitat

Maito on niin last season ja sen taitaa tietää jo itse maitoteollisuuskin, sillä kauppojen hyllyille putkahtelee koko ajan uusia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Miksi emme siis antaisi lehmien ja vasikoiden olla ja jättää maito suosiolla vauvoille. Maidon pois jättämisellä on positiivinen vaikutus myös terveyteemme ja ilmastoon, joten syyt maidon litkimiselle taitavat olla enää pelkkiä tekosyitä. Lue alta, miksi maidosta luopuminen kannattaa!

1. Et ole vasikka

Ihminen on ainoa eläin, joka juo maitoa vielä vauvaiän jälkeen ja vieläpä toisen eläinlajin maitoa. Lehmänmaidon on tarkoitus kasvattaa vasikasta lyhyessä ajassa 700 kg painava lehmä tai yli 1000 kg painava sonni. Se sisältää hormooneja, kuten estrogeeniä ja progesteronia, kasvutekijöitä sekä kovaa rasvaa. Jo maalaisjärjellä voi päätellä, ovatko tällaiset aineet todella ihmiselle tarpeellisia. Luonto on suunnitellut lehmänmaidon vasikalle, ei ihmiselle.

2. Ihon kunto paranee

Maidon sopimattomuus näkyy usein myös ihossa, sillä sanotaanhan, että iho on suoliston peili. On myös tavallista, että oireet alkavat vasta aikuisiällä, sillä tiettyyn ikään asti osa ihmisistä pystyy pilkkomaan maidon sisältämiä ainesosia suolistossaan. Maito aiheuttaa todistetusti aknea sen sisältämien hormoonien ja tulehdusta aiheuttavien tekijöiden vuoksi. Monet vegaaniksi ryhtyneet ovat päässeet eroon myös vuosia piinanneesta hankalasta ihottumasta. Jos siis iho-ongelmiin ei tunnu löytyvän muuta kunnollista syytä, kannattaa ehdottomasti kokeilla täysin maidotonta ruokavaliota – siinä ei häviä mitää ja voi lopullisesti nurjertaa aknen tai ekseeman.

3. Vatsa kiittää

Laktoosi-intoleranssi on ihmiselle luonnollinen tila, eikä mikään sairaus. Maitotuotteet aiheuttavatkin monille turvotusta, vatsanväänteitä ja ripulia. Jos siis kärsit tällaisista oireista, on se vain merkki siitä, ettei ihmisen ruuansulatusta ole suunniteltu lehmänmaidon käsittelemiseen. Maitotuotteista luopumisen myötä voikin päästä eroon ikävistä vatsavaivoista ja jatkuvasta turvottelusta. Ei varmaan myöskään ole sattumaa, että vauvojen yleisin allergia on lehmänmaitoallergia.

4. Eläinten ei tarvitse kärsiä

Kuten muutkaan nisäkkäät, lehmät eivät tuota maitoa muulloin kuin synnytettyään jälkeläisen. Maidon tuotannossa vasikka viedään emältään pian syntymän jälkeen, jotta vasikalle kuuluva maito saadaan ihmisten käyttöön. Tavallisesti emo saa viettää vasikkansa kanssa muutaman tunnin – muutaman päivän. Toisiinsa leimautuneille eläimille erottaminen on äärimmäisen raskasta ja emo voi itkeä vasikkansa perään useita päiviä. Kun lypsylehmät eivät enää tuota tarpeeksi, teurastetaan ne lihoiksi. Sonnivasikoista ei ole maidontuotannossa hyötyä, joten myös ne joutuvat teuraaksi jo nuorena. Jos eettinen näkökulma kiinnostaa enemmän, niin Jyllannin suomineidon blogista löytyy huipputeksti lehmien kokemasta vääryydestä maidontuotannossa.

5. Ympäristö voi paremmin

Maidolla on suuri hiilijalanjälki, joten vaihtamalla kasvipohjaisiin tuotteisiin voi omalta osaltaan hidastaa ilmastonmuutosta. Maidon ympäristövaikutus ilmaston lämpenemiseen ja rehevöitymiseen on moninkertainen verrattuna esimerkiksi kauraan ja muihin kasvikunnan tuotteisiin. Maidon tuotantoon kuluu myös järkyttävät määrät vettä, sillä ensiksi vettä menee rehuviljan kasteluun ja tämän jälkeen vielä lehmän juomavedeksi. Lehmä juo noin 3 litraa vettä yhtä tuottamaansa maitolitraa kohden.

6. Syöpäriski pienenee

Useissa tutkimuksissa on osoitettu maidonkulutuksen yhteys syöpään. Naisilla maitotuotteet lisäävät riskiä rintasyövän ja munasarjasyövän kehittymiseen. Laajassa The China Study -tutkimuksessa saatiin selville, että erityisesti maidon proteiini kaseiini, mitä on paljon esimerkiksi rahkassa, saattaa aiheuttaa syöpää. Miehillä puolestaan jo kaksi lasillista maitoa päivässä voi kaksinkertaistaa riskin sairastua eturauhassyöpään.

7. Sydänsairauden riski pienenee

Suomalaiset saavat suurimman osan tyydyttyneestä rasvasta maitotuotteista. Tyydyttynyt, eli kova rasva vaikuttaa haitallisesti veren kolesteroliarvoihin ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Jättämällä maitotuotteet pois ruokavaliosta, voit pienentää tyydyttyneen rasvan osuutta ja tätä kautta saavuttaa paremman sydänterveyden.

8. Luusto pysyy kunnossa

Suomi komeilee osteoporoositilastojen kärjessä, vaikka täällä kulutetaan älytön määrä (yli 200 kg!) maitoa jokaista suomalaista kohden. Jos maito kerran vahvistaa luita, eikö tilaston pitäisi olla päinvastainen? Kannattaa muistaa, että maitoteollisuuden lonkerot ylettyvät syvälle yhteiskuntamme toimintaan, jonka vuoksi esimerkiksi kouluissa maidon mainostus terveystuotteena on todella räikeää. Tällaisia “terveys”tutkimuksia ovat usein rahoittamassa nämä suuret maitobisnekset, joita ei ihmisten terveys kiinnosta pätkän vertaa – ainoastaan tilille kilahtelevat eurot. Onneksi loistavia kalsiuminlähteitä löytyy kasvikunnan tuotteista, joilla voi helposti korvata maitotuotteet. Kalsium on kuitenkin vain yksi terveen luuston osatekijöistä, sillä myös D-vitamiinilla, K-vitamiinilla ja liikunnalla on merkittävät roolit.

9. Flunssakierre katkeaa

Maidon sisältämä beeta-kasomorfini-7-peptidi lisää limaneritystä hengitysteissä. Monet astmaatikot saavatkin apua oireisiinsa jättämällä maitotuoteet pois ruokavaliostaan, sillä tällöin limaneritys vähenee. Maidolla on tutkitusti yhteys myös korvatulehduksiin, jolloin turhien antibioottien syömisen sijaan ratkaisu saattaisikin löytyä maidon pois jättämisestä. Maito sisältää myös galaktoosi-nimistä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä aiheuttavaa ainetta, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa flunssan esiintymiseen ja kestoon.

10. Maidoton ruokavalio on helppo koostaa

Kaupoista löytyy kasvimaitojen lisäksi maidottomia jogurtteja, rahkoja, kermaviilejä, ruokakermoja, juustoja ja jäätelöitä. Tuotteita löytyy niin kaura-, soija-, kookos- ja riisipohjaisena, joten jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Myös kahviloissa ja ravintoloissa on tarjolla kasvimaitoja sekä maidottomia vaihtoehtoja, sillä niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Maidottoman ruokavalion koostaminen on siis helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.

Saatat pitää myös näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa
  Heli
  08/01/2018 at 10:41

  Hyvä postaus ja tykkäsin myös siitä, että olit perustellut hyvin joka kohdan. Tottahan se on, että ei meistä kukaan saa maidosta mitään, mitä ei muualta sais ja ne muut vaihtoehdot taitaa kaikki olla itseasiassa parempiakin mitä itse lehmänmaito on.

  Mä ite jätin lähes kaikki maitotuotteet vuosi sitten satunnaisesti käyttäen edelleen joitain sillon tällön ja mun atooppinen iho parani itsestään sekä kroppa muutenkin on voinu paremmin kuin koskaan aiemmin. Tavotteena olis päästä ihan kaikista maitotuotteista eroon. 🙂 Ei sitä eroa tajua ennen, kun oikeesti ite kokeilee jonkin aikaa olla ilman lehmänmaitoo! Siitä taas ei ookaan enää paluuta vanhaan… ;D

  https://heliannika.blogspot.fi/

 • Vastaa
  Minna
  11/01/2018 at 23:39

  Ihan mahtavaa, että oot saanu noin paljon apua maidottomuudesta! 🙂 Joo sitä pitää kyllä vaan rohkeesti kokeilla ja varmasti tuntuu parempana olona kun on hetken ollut ilman. Näin kolmen vuoden jälkeen ei kyllä menis enää mikää maitotuote alas, vaikka ennen rakastinkin esim homejuustoja. Hyvin osaa oma kroppa kertoo mikä on hyväksi <3

Jätä kommentti