Monthly Archives:

tammikuu 2018

Terveys

Mistä vegaani saa kalsiumia?

Mistä vegaani saa kalsiumia

Nyt olisi vuorossa ravintoaineisiin keskittyvän postaussarjan toinen osa, jossa tarkastelun kohteena on tällä kertaa kalsium. Maailmassa ei taida olla yhtäkään vegaania, joka ei olisi kuullut klassista “et saa mistään kalsiumia, kun et juo maitoa” -lausahdusta… Tämä kuvastaa hyvin maitoteollisuuden luomaa myyttiä maidon ja terveen luuston yhteydestä. Todellisuudessa kasvikunnasta löytyy erinomaisia kalsiumin lähteitä.

Mistä vegaani saa kalsiumia?

Suomessa kalsiumin saantisuositus on 800 mg päivässä. Useimmat kasvipohjaiset valmisteet, kuten kasvimaidot, jugurtit, rahkat ja vanukkaat sisältävät lisättyä kalsiumia saman verran kuin lehmänmaito, eli 120 mg/100 ml (kannattaa huomioida, että luomutuotteisiin kalsiumia ei saa lisätä). Esimerkiksi juomalla 2 dl kauramaitoa, saa täytettyä jo lähes kolmasosan päivän kalsiumtarpeesta. Kasvimaitojen ja -jugurttien lisäksi löytyy kuitenkin myös paljon muitakin hyviä lähteitä, joita on esitelty alla olevassa kuvassa. Kalsiumin määrä on ilmoitettu aina sataa grammaa kohti kyseistä tuotetta.

Mistä vegaani saa kalsiumia

Ylivoimaisena ykkösenä ovat seesaminsiemenet sekä niistä valmistettu tahna eli tahini. Näiden lisäksi muut siemenet, pähkinät, mantelit, tummanvihreät kasvikset sekä kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti kalsiumia. Myös soijatuotteissa, kuten tofussa on reilusti kalsiumia. Nauttimalla joitain näistä päivittäin, tulee kalsiumin tarve täytettyä yllättävänkin helposti. Kalsiumvajeen pelossa ei siis tarvitse jatkaa lehmänmaidon litkimistä, jos ruokavalio on monipuolinen tai maitotuotteet korvaa vastaavilla kasvipohjaisilla valmisteilla.

Tässä vielä esimerkit, millaisia ruokia syömällä päivän kalsiumtarve tulee täyteen.

Esimerkki 1:

2 dl kauramaitoa (240 mg)

50 g soijarouhettta (122 mg)

50 g manteleita (138 mg)

Keskikokoinen appelsiini (116,1 mg)

200 g soijajugurttia (240 mg)

= yhteensä 856,1 mg kalsiumia

Esimerkki 2:

2 rkl chiansiemeniä (124,8 mg)

100 g tofua (683 mg)

50 g rucolaa (80 mg)

20 g saksanpähkinöitä (28 mg)

= yhteensä 915,8 mg kalsiumia

Yllämainituissa esimerkeissä ei tietenkään ole koko päivän syömisiä, joten kalsiumia tulee todellisuudessa vielä reilummin myös muista lähteistä. Tästä postauksesta löydät vielä koottuna esimerkkipäivän vegaaniset ateriat, joista tulee yhteensä 1140 mg kalsiumia, siis reilusti yli suositusten.

Jos vegaaniravitsemus kiinnostaa, kannattaa lukea myös nämä postaukset:

Mistä vegaani saa proteiinia?
Mistä vegaani saa rautaa?

Kalsiumin määrät: Fineli

Ruoka

10 minuutin nuudeliwokki

vegaaninen nuudeliwokki

Tämä tofunuudeliwokki on yksi arkiruokasuosikeistani ja varma valinta aina kiireessä – tämä nimittäin valmistuu supernopeasti. Vihdoin monien kokeilujen jälkeen olen saanut reseptin viilattua teillekin jaettavaksi. Wokki on maapähkinäisen herkullinen ja turvallinen valinta myös sellaisille, jotka kokeilevat tofua ensimmäisiä kertoja. Maku wokkiin tulee aasialaisesta satay-kastikkeesta, jota löytyy ainakin isompien markettien valikoimasta. Käyttämäni Spice up Satay -kastike on vegaaninen, muut merkit kannattaa tarkistaa pakkauksesta esim. kala- tai osterikastikkeen varalta.

Vegaaninen nuudeliwokki, 4-6 annosta

400 g maustamatonta, kiinteää tofua
4 kerää riisinuudelia (n. 180 g)
1 kiinankaali (n. 300 g)
1 sipuli
2 pussia Spice up Satay -kastiketta
Öljyä paistamiseen
Suolaa

Lisäksi
Rouhittua suolapähkinää
Korianteria
Limeä

1. Purista tofusta ylimääräinen neste pois esim. talouspaperilla ja leikkaa kuutioiksi.
2. Pilko sipuli ja kuullota hetken aikaa öljyssä isolla wokki/paistinpannulla. Lisää tofukuutiot ja ruskista niitä hieman.
3. Lisää joukkoon kastikepussien sisältö ja suikaloitu kiinankaali ja anna kypsyä hetken aikaa.
4. Valmista riisinuudeli ohjeen mukaan kattilassa ja nostele kypsä nuudeli kastikkeen joukkoon. Mausta vielä suolalla.
5. Ripottele annoksen pinnalle pähkinää ja korianteria ja purista limemehua makua tuomaan.


Herkullisia kokkaushetkiä! ♥

Kauneus

Helpotusta kuivalle iholle ja katkeileville hiuksille

evolve kosmetiikka

Näin talvella iho kaipaa entistä parempaa huolenpitoa ja varsinkin ulkoista kosteutusta. Tässä muutama vinkki niin kasvojen, vartalon kuin hiustenkin hoitoon pakkaskeleillä.

Evolve on yksi luonnonkosmetiikkasuosikeistani, sillä tuotteiden tehoaineet tuntuvat todellakin toimivan. Lasiset purnukat miellyttävät silmää myös kylpyhuoneen kaapissa, mikä on iso plussa. Sain Hyvinvoinnin Tavaratalosta testiin Evolven Daily Renew uudistavan kasvovoiteen*, joka sisältää muun muassa hyaluronihappoa, arganöljyä ja sheavoita. Voide on tarkoitettu kosteuttamaan ihoa ja hidastamaan ikääntymisen merkkejä. Käytän tätä yövoiteena ja aamulla iho tuntuu tosi kosteutetulta ja huomattavasti tasaisemmalta. Meikin alle tämä on ainakin itselleni ehkä turhan raskas, mutta aamulla iho ei oikeastaan edes kaipaa muuta kosteutusta, kun tämä voide on vaikuttanut yön yli. Tässä on myös taivaallisen ihana, mutta mieto vaniljan ja kookoksen tuoksu. Ihan ehdoton talvi-ihon pelastaja!


Toinen testiin saamani Evolven tuote on Skin saviour vartaloöljy. Öljy on tarkoitettu hoitamaan ihon venymistä ja esimerkiksi raskausarpia. Oma ihoni on altis venymiselle ja arpien muodostumiselle, joten tämä on ihan loistotuote niiden ennaltaehkäisemiseksi. Varsinkin nyt kun salilla tulee treenattua paljon pakaroita ja reisiä, niin lihasten kasvaessa iho ei välttämättä pysy perässä. Nopea lihaskasvu altistaa raskausarville, joihin tästä öljystä on apua. Tuotteen sisältämä ruusunmarjaöljy, mandariinin eteerinen öljy sekä baobaöljy ehkäisevät venymistä ja hoitavat jo muodostuneita arpia. Lisäksi tämä vartaloöljy myös kosteuttaa tehokkaasti ja tätä tuleekin levitettyä etenkin säärien kuiviin kohtiin. Kosteutettu iho on kimmoisampi ja joustavampi, jolloin venymisjälkiä ei tule yhtä helposti kuin kuivalle iholle.

Ihon lisäksi pakkasista kärsivät myös hiukset. Etenkin talvella omat hiukseni tuntuvat kuivemmilta ja katkeilevat helposti. Viime aikoina olen kuullut niin kavereilta kuin keskustelupalstoiltakin huhua, että Tangle Teezer voisi olla syynä hiusten huonontuneeseen kuntoon ja ohentumiseen. Olen käyttänyt Tangle Teezeriä jo kauan ennen kuin ne edes rantautuivat Suomeen ja näin jälkeenpäin ajateltuna koko tuon ajan hiukseni ovat kyllä katkeilleet. Olen luullut sen johtuvan hiusten vaalentamisesta, mutta kun sain testata tätä Ecotoolsin silottavaa & kiillottavaa harjaa*, tajusin kuinka paljon vanha harja hiuksiani repikään. Ecotoolsin harja on niin hellä, että eron oikeasti huomaa!

Ecotoolsin harja on tietysti myös vegaaninen ja valmistettu osittain kierrätysmateriaalista. Harjan muotoilu poistaa pörröisyyttä ja sähköisyyttä ja hoitaa myös päänahkaa. Myös märkien hiusten harjaaminen onnistuu tällä harjalla ongelmitta. En malta odottaa, miten tämä uusi Ecotoolsin hiusharja vaikuttaa hiusten kuntoon ja paksuuteen pidemmällä aikavälillä. Uuden harjan lisäksi olen ottanut käyttöön myös pehmeät, samettiset hiusdonitsit. Tällaiset kankaiset ponnarit ovat hiuksille paljon hellävaraisempia kuin muoviset tai kumiset pompulat, mikä myös osaltaan vähentää hiuksiin kohdistuvaa rasitusta ja katkeilua.

Miten te hoidatte ihoa ja hiuksia pakkasella? Ovatko nämä tuotteet tuttuja?

Mietteitä

Kolme hyvää asiaa

kolme hyvää asiaa

Sain Decofeast-blogin Eeviltä haasteen, jossa on tarkoituksena miettiä hyviä asioita elämän eri osa-alueilta. Asioiden keksiminen ei ollut kovin helppoa, mutta palkitsevaa kylläkin. Ylös kirjoitettuna asioita pystyy tarkastelemaan objektiivisemmin ja huomaamaan, että moni juttu elämässä onkin oikeasti tosi hyvin.

Kolme hyvää asiaa päivässäni

1. Aamupala Fazerilla, mikä sisälsi muun muassa chiapuuroa, marjamuffinssin ja kauracappuccinoa.
2. Matkamessuilla kiertely ja lomareissuista haaveileminen.
3. Rauhoittava yin-tyyppinen ilmajoogatunti, joka vei mennessään turhan kireyden ja stressin.

Kolme hyvää asiaa minussa

1. Olen todella empaattinen, joten osaan ottaa muut ihmiset ja eläimet huomioon.
2. Minulla riittää huumorintajua tosi outojenkin juttujen suhteen. Asioita ei kannata ottaa liian vakavasti!
3. Olen aito ja rehellinen. Kierrän kaukaa mielistelijät ja epäaidot tyypit.

Kolme hyvää asiaa elämässäni

1. Avomieheni ja koirat.
2. Ihana koti, jonne on aina mukava tulla.
3. Ystävät, joista saan pian yhden takaisin maailmalta!

Kolme hyvää asiaa tänä vuonna

1. Olen jaksanut treenata ahkerasti kuntosalilla, noin 4-5 kertaa viikossa. Toivottavasti innostusta riittää loppuvuodeksikin!
2. Tuleva Italian lomareissu, jonne pääsee karkuun Suomen (vähälumista) kesää.
3. Jatkuva uusien vegaanituotteiden ilmestyminen ja veganismin “normalisoituminen”.

Kolme hyvää asiaa blogissani

1. Ihmisten innostaminen eettisiin valintoihin positiivisuuden kautta.
2. Bloggaajana kehittyminen ja uusien mahdollisuuksien avautuminen.
3. Mieltä lämmittävä palaute ja vuorovaikutus lukijoiden kanssa.

Tällaisia asioita pitäisi miettiä paljon useammin, sillä jotenkin ne negatiiviset jutut tuppaavat omassa mielessä syrjäyttämään näitä hyviä turhankin usein. Haastankin siis teidät kaikki pohtimaan, mikä teidän elämässänne, itsessänne tai juuri tässä hetkessä on hyvää. Pienetkin asiat tekevät onnelliseksi ja kiitolliseksi, kun niitä vaan oppii huomaamaan ♥

Trendit

Vegaani in & out #1

in and out

Tässä olisi blogin ensimmäinen IN & OUT -postaus, jossa tehdään katsaus tämän hetken mieluisimpiin ja vähemmän mieluisiin juttuihin. Kannattaa muistaa, että nämä on mun omia mielipiteitä, joten eroavaisuuksia varmasti löytyy. Mennäänpä katsomaan, mikä on mun mielestä in ja mikä puolestaan out!

Appelsiinit

Appelsiinit ja varsinkin veriappelsiinit on tähän vuoden aikaan aivan ihanan makuisia. Appelsiinit ovat sesonkihedelmiä, joten tällä hetkellä niitä saa kaupoista tosi edullisesti. Päivän C-vitamiinit onkin helppo haalia kasaan parista mehukkaasta sitruksesta. Jääkaappikylmistä veriappelsiineista saa puristettua ehkä maailman parasta mehua!

Vaatteiden ekologisuus

Vaatteiden kierrättäminen, kirppikset ja ekologisten materiaalien suosiminen on todellakin in. Ostamalla vaatteet käytettynä, voi helposti pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja vähentää muovinkulutusta. Useat materiaalit, kuten polyesteri ja akryyli nimittäin tehdään muovista ja pestessä niistä irtoaa lopulta meriin päätyvää mikromuovia. Sen sijaan luonnonkuidut, kuten puuvilla, pellava ja viskoosi ovat ympäristölle parempia vaihtoehtoja. Myönnän toisinaan sortuvani edelleen ns. pikamuotiin, mutta olen vähentänyt vaatteiden ostamista uutena merkittävän paljon.

Uudet kasvipohjaiset tuotteet meijereiltä

Suomalaiset maitoalan yritykset ovat vihdoin vastanneet kasvipohjaisten tuotteiden kysyntään ja tuoneet markkinoille kaurasta tehtyjä uutuuksia. Mukaan ovat lähteneet jo Kaslink, Juustoportti sekä Valio (kuka olisi uskonut!). Ensin ajattelin, että en varmasti ostaisi mitään Valion tai Juustoportin vegaanituotteita, mutta näin uudelleen ajateltuna tämähän on pelkästään positiivinen juttu. Tällöin sekasyöjätkin nimittäin ehkä uskaltavat rohkeammin kokeilla kasvimaitoja- ja jogurtteja, kun ne on valmistanut heille tuttu suomalainen brändi. Iso peukku siis näille kauppoihin rantautuville uutuuksille!

Vegaaniryhmissä nillittäminen

Kuulun Facebookissa moniin vegaaniryhmiin, sillä niistä saa paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi resepteistä, uutuustuotteista ja kosmetiikasta. Näiden ryhmien kääntöpuoli on kuitenkin sellaiset jäsenet, joille vegaanisuus on jonkinlainen kilpailu. Jos joku postaa kuvan överivegemättöateriastaan, niin pian on joku kommentoimassa, kuinka paljon epäterveellisiä ainesosia se sisältääkään. Toisaalla taas lynkataan joku siksi, että käyttää vielä vanhoja nahkakenkiä.

Toinen ärsyttävä asia taas on se, että täytyy asian ohi tulla kommentoimaan jotain täysin epäolennaista. Viime aikoina oon huomannut paljon “nainen” ja “mies” -sanoihin takertumista – sukupuolineutraalius on toki tärkeä asia, mutta tarvitseeko sitä tulla _jokaiseen_ vegaani(ruoka)postaukseen kommentoimaan ja vieläpä aggressiivisesti? Tuollainen niuhotus on niin out, eikä kannusta ketään alkamaan vegaaniksi.

Eläinkuosit sisustuksessa

Aina yhtä inhottavaa mennä jonkun luo, jonka olohuoneen lattialla makaa teurastettu lehmä ja seinällä sojottaa sarvet tai luinen kallo. Vaikka nuo sisustuselementit olisivatkin feikkejä, niin silti se asettaa eläimet eriarvoiseen asemaan. Jos ei suostuisi pukemaan turkistakaan, niin miksi sitten pitäisi kuolleen eläimen taljaa kodissaan? Tätä trendiä en ole ikinä ymmärtänyt!

Nicecream

Monen rakastama jäisestä banaanista tehty jäätelö, eli nicecream on päätynyt mulla jo out-listalle. Muistan, kun tää oli hitti sillon kun itse aloittelin vegaanisuutta kolme vuotta sitten ja silloin sitä tulikin tehtyä silloin tällöin. Ei siitä kuitenkaan ikinä tullut jätskimäistä, vaan lähinnä jäistä smoothieta, jonka maku oli loppupeleissä kaukana jäätelöstä.. Banskujäden tekeminen vaatii tehokkaan blenderin ja sopii paremmin niille, ketkä välttelevät sokeria. Itse haen jätskihimoissani mieluummin Ben & Jerry’siä 😀

Kuvat: Weheartit, Kaslink, Juustoportti ja Valio

Kauneus

Carli Bybel -paletti + muita meikki-ihanuuksia

carli bybel paletti

Perjantaina oli oikein onnenpäivä, kun sain kauan odottamani paketin Jenkeistä. Kyseessä oli siis BH Cosmeticsin tilaus, jossa oli muun muassa tämä ihana Carli Bybel Deluxe edition -paletti! Carli on aivan ihana persoona ja hänen videoidensa parissa viihtyisi vaikka loputtomiin. Oon seurannut Carlin Youtube-kanavaa jo kauan ennen kuin hän ryhtyi vegaaniksi, joten tämä vegaaninen luomiväri- ja highlighter-paletti oli kyllä niin mieluinen yllätys tuolta kauneusgurulta. Jo pelkkä pakkaus on ihan superkaunis, mutta katsokaapas tuota sisältöä sitten..

Paletissa on 21 ihan överi-ihanaa luomiväriä ja highlighteria. Kätevää on, että noita herkullisen sävyisiä highlightereita voi käyttää myös luomiväreinä. Sävyt on tarkkaan mietitty sopimaan toisiinsa ja pigmenttiäkin niissä riittää ihan superhyvin. Oon jo viikonlopun ajan päässyt näitä testailemaan ja laatu, pysyvyys ja kaikki muukin on kyllä ihan kohdillaan. Ah, minkä kimalluksen noilla highlightereilla saakaan aikaan cut creasesta puhumattakaan ♥

Meikkipaletin lisäksi halusin testata BH:n Liquid lipstickejä eli nestemäisiä huulipunia. Näitä löytyi vaikka missä ihanissa mattasävyissä, joista valitsin kaksi mieluisinta, Serenan ja Sophian. Täytyy kyllä sanoa, että nämä ovat varmaan parhaita mattapunia, mitä olen koskaan käyttänyt! Pysyy huulilla todella hyvin (pussailu, syöminen, salitreeni = no problem) eivätkä myöskään kuivata huulia samalla tavalla kuin vaikka NYXin vastaavat. Sävyvalinnat osui myös ihan nappiin, vaikka nettisivujen perusteella olikin vähän haastavaa valita parhaita omaan nassuun sopivia sävyjä.

Serena

Sophia

En oo aikaisemmin omistanut voidemaista contour-palettia, joten halusin testata myös sellaista ja päädyin tilaamaan BH:lta Studio Pro -paletin. Tässä paletissa on 10 eri sävyä korostusten ja varjostusten tekemiseen sekä esimerkiksi tummien silmänalusten peittämiseen. Contour-sävyt on melko tummia, mutta ainakin tuo vaalein, alarivillä vasemmalla, toimii tosi hyvin vaaleammallakin iholla. Sävyt on myös tarpeeksi harmahtavia ja blendaantuu hyvin, joten mistään oranssista tai mutaisesta lopputuloksesta ei ole pelkoa. Nämä värit eivät myöskään ole liian paksuja, joten niiden tasoittaminen beauty blenderillä onnistuu helposti. Tykkään tästä tosi paljon, joten varmasti jää nyt puuterimaisen contour-paletin käyttö paljon vähemmälle.

Tilaukseen päätyi myös kaksi pienempää luomiväripalettia ja yhden sain vielä lahjaksi kaupan päälle. Mulla on vihreät silmät, joten kaikki lämpimän ruskeat, punertavat ja vihertävät sävyt sopii tosi hyvin omaan silmämeikkiin. Näistä pienemmistä paleteista lemppari on ehdottomasti tuo oikeanpuolinen Neutral eyes to go, josta löytyy ihania vaaleanpunaisia ja ruskeita sävyjä. Vasemmalla olevan paletin nimi on Urban luxe cool to go ja keskimmäinen Sixth edition 2nd tray to go. Nämä on kaikki myös ihanan kimaltavia/helmiäisiä värejä.


BH Cosmeticsilla on eläinkokeettomuuden takaava Leaping Bunny -sertifikaatti ja nettikaupassa on vegaaniset tuotteet merkitty tosi selkeästi. En voi muuta kuin suositella näitä tuotteita ja aion myös jatkossa tilata tuolta meikkejä, sillä hinnat ovat edulliset eikä kuljetuskaan kestä montaa päivää (ainut hidaste on Suomen tulli, jos tilaa suuremmalla summalla).

Ootteko testanneet BH Cosmeticsin tuotteita?

Ruoka

Vegaaninen kikhernecurry perunalla ja parsakaalilla

vegaaninen kikhernecurry

Lämmittävä vegaaninen kikhernecurry syntyy helposti ja nopeasti tuoreista kasviksista ja valmiista maustetahnasta. Tässä curryssa on inkiväärin, sipulin ja korianterin makuja sekä pientä tulisuutta. Curryn lisukkeeksi sopii hyvin jasmiiniriisi tai vaikkapa vegaaninen naanleipä.

Vegaaninen kikhernecurry

4-6 annosta

5 keskikokoista perunaa
1 sipuli
1 parsakaali
1 tlk kikherneitä
400 ml kookosmaitoa
1 dl vettä
n. 100 g (Pirkka) tandoori-currytahnaa
Suolaa
Loraus öljyä paistamiseen

Lisäksi:

Jasmiiniriisiä
Korianteria
Tuoretta chiliä
Limelohkoja

1. Pese ja kuori perunat ja kuutioi ne pienemmiksi paloiksi. Laita kuutiot kiehuvaan veteen kypsymään.
2. Pilko sipuli ja parsakaali. Kuullota sipulia hetki öljytilkassa pannulla yhdessä tandooritahnan kanssa. Lisää joukkoon parsakaalit, huuhdellut kikherneet, kookosmaito, vesi ja ripaus suolaa.
3. Lisää joukkoon vielä hieman pehmenneet perunat ja anna curryn porista kannen alla noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ja parsakaalit ovat kunnolla kypsyneet.
4. Keitä jasmiiniriisi pakkauksen ohjeen mukaan.
5. Lisää valmiin curryn päälle korianteria, limemehua sekä tuoretta chiliä.

Kasviscurryn valmistaminen on tosi edullista, sillä yhdelle annokselle tulee hintaa vain noin 1,30 € verran. Hintaa saa halutessaan hilattua vielä alemmas jättämällä esimerkiksi korianterin pois. Vegaaniruokavaliota voi siis todellakin toteuttaa edullisesti ja esimerkiksi opiskelijabudjetillekin sopivasti.

Kannattaa ottaa testiin myös nämä edulliset arkiruokareseptit:

Soijarouhepihvit
Uuniperunat savutofutäytteellä
Helppo & nopea sitruunapasta
Ihana myskikurpitsakeitto

Kahvilat ja ravintolat

Lounasvinkki Helsingissä x3

silvoplee kasvisravintola

Helsinki on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia lounaspaikkoja, jotka tarjoilevat myös vegaanisia vaihtoehtoja. Helsingin keskustassa asuessa saa rauhassa elää omassa vegaanikuplassa, sillä hyvän ruuan löytäminen on todellakin helppoa. Paljon tulee käytyä myös Kallion urbaaneissa vegaanikahviloissa, mutta toisinaan on kiva vaihtelun vuoksi lounastaa muuallakin. Valitsin tähän postaukseen kolme suosikkipaikkaa, joista vegaani saa varmasti mahan täyteen lounasaikaan!

 Silvoplee

Hakaniemen metroaseman vieressä sijaitsevasta Silvopleestä saa ihanaa, terveellistä kasvisruokaa ja lähes tulkoon kaikki on vegaanista. Suuri osa ruuasta on myös raakaruokaa ja luomua. Ravintola on buffet-tyyppinen ja annos hinnoitellaan painon mukaan. Silvopleestä saa niin paljon erilaisia ruokalajeja ja lisukkeita, että on aina pakko kerätä lautanen täyteen, jotta saa kaikkea maisteltavaksi. Vitriinistä löytyy myös ihania kakkuja ja leivoksia jälkkäriksi.

Soma

Somasta saa trendikkäitä sushiburritoja, joilla saa varmasti tyydytettyä suuremmankin sushihimon! Puolikkaat ovat niin isoja, että yhdestä burritosta riittää hyvin kahdelle tai sitten myöhemmin syötäväksi. Tämäkin on ihanan fressiä, joten sopii hyvin kevyehköksi lounaaksi. Mun lemppari on Tokio bitch, johon tulee muun muassa inkivääritofua, punakaalia ja porkkanaa. Rouskuva burrito dippaillaan tietenkin sushin tapaan soijakastikkeeseen. Soma sijaitsee keskustassa rautatieasemaa vastapäätä.

Friends & Brgrs

Jos lounaaksi haluaa jotain vähän sipsikaljavegaani-tyylisempää, niin paras hampparipaikka Helsingin keskustassa, rautatieaseman lähettyvillä, on ehdottomasti Friends & Brgrs. Täällä käydään usein äidin vieraillessa Helsingissä syömässä vegaanihampparit! Plussaa siitä, että listalla on valmiina vegaaninen ateria, joten kastikkeiden sun muiden kanssa ei tarvitse säätää. Hampurilaisessa on maukas papupihvi, karamellisoitua sipulia ja vegaanista aiolia.

Terveys

10 syytä luopua maidosta

maidon haitat

Maito on niin last season ja sen taitaa tietää jo itse maitoteollisuuskin, sillä kauppojen hyllyille putkahtelee koko ajan uusia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Miksi emme siis antaisi lehmien ja vasikoiden olla ja jättää maito suosiolla vauvoille. Maidon pois jättämisellä on positiivinen vaikutus myös terveyteemme ja ilmastoon, joten syyt maidon litkimiselle taitavat olla enää pelkkiä tekosyitä. Lue alta, miksi maidosta luopuminen kannattaa!

1. Et ole vasikka

Ihminen on ainoa eläin, joka juo maitoa vielä vauvaiän jälkeen ja vieläpä toisen eläinlajin maitoa. Lehmänmaidon on tarkoitus kasvattaa vasikasta lyhyessä ajassa 700 kg painava lehmä tai yli 1000 kg painava sonni. Se sisältää hormooneja, kuten estrogeeniä ja progesteronia, kasvutekijöitä sekä kovaa rasvaa. Jo maalaisjärjellä voi päätellä, ovatko tällaiset aineet todella ihmiselle tarpeellisia. Luonto on suunnitellut lehmänmaidon vasikalle, ei ihmiselle.

2. Ihon kunto paranee

Maidon sopimattomuus näkyy usein myös ihossa, sillä sanotaanhan, että iho on suoliston peili. On myös tavallista, että oireet alkavat vasta aikuisiällä, sillä tiettyyn ikään asti osa ihmisistä pystyy pilkkomaan maidon sisältämiä ainesosia suolistossaan. Maito aiheuttaa todistetusti aknea sen sisältämien hormoonien ja tulehdusta aiheuttavien tekijöiden vuoksi. Monet vegaaniksi ryhtyneet ovat päässeet eroon myös vuosia piinanneesta hankalasta ihottumasta. Jos siis iho-ongelmiin ei tunnu löytyvän muuta kunnollista syytä, kannattaa ehdottomasti kokeilla täysin maidotonta ruokavaliota – siinä ei häviä mitää ja voi lopullisesti nurjertaa aknen tai ekseeman.

3. Vatsa kiittää

Laktoosi-intoleranssi on ihmiselle luonnollinen tila, eikä mikään sairaus. Maitotuotteet aiheuttavatkin monille turvotusta, vatsanväänteitä ja ripulia. Jos siis kärsit tällaisista oireista, on se vain merkki siitä, ettei ihmisen ruuansulatusta ole suunniteltu lehmänmaidon käsittelemiseen. Maitotuotteista luopumisen myötä voikin päästä eroon ikävistä vatsavaivoista ja jatkuvasta turvottelusta. Ei varmaan myöskään ole sattumaa, että vauvojen yleisin allergia on lehmänmaitoallergia.

4. Eläinten ei tarvitse kärsiä

Kuten muutkaan nisäkkäät, lehmät eivät tuota maitoa muulloin kuin synnytettyään jälkeläisen. Maidon tuotannossa vasikka viedään emältään pian syntymän jälkeen, jotta vasikalle kuuluva maito saadaan ihmisten käyttöön. Tavallisesti emo saa viettää vasikkansa kanssa muutaman tunnin – muutaman päivän. Toisiinsa leimautuneille eläimille erottaminen on äärimmäisen raskasta ja emo voi itkeä vasikkansa perään useita päiviä. Kun lypsylehmät eivät enää tuota tarpeeksi, teurastetaan ne lihoiksi. Sonnivasikoista ei ole maidontuotannossa hyötyä, joten myös ne joutuvat teuraaksi jo nuorena. Jos eettinen näkökulma kiinnostaa enemmän, niin Jyllannin suomineidon blogista löytyy huipputeksti lehmien kokemasta vääryydestä maidontuotannossa.

5. Ympäristö voi paremmin

Maidolla on suuri hiilijalanjälki, joten vaihtamalla kasvipohjaisiin tuotteisiin voi omalta osaltaan hidastaa ilmastonmuutosta. Maidon ympäristövaikutus ilmaston lämpenemiseen ja rehevöitymiseen on moninkertainen verrattuna esimerkiksi kauraan ja muihin kasvikunnan tuotteisiin. Maidon tuotantoon kuluu myös järkyttävät määrät vettä, sillä ensiksi vettä menee rehuviljan kasteluun ja tämän jälkeen vielä lehmän juomavedeksi. Lehmä juo noin 3 litraa vettä yhtä tuottamaansa maitolitraa kohden.

6. Syöpäriski pienenee

Useissa tutkimuksissa on osoitettu maidonkulutuksen yhteys syöpään. Naisilla maitotuotteet lisäävät riskiä rintasyövän ja munasarjasyövän kehittymiseen. Laajassa The China Study -tutkimuksessa saatiin selville, että erityisesti maidon proteiini kaseiini, mitä on paljon esimerkiksi rahkassa, saattaa aiheuttaa syöpää. Miehillä puolestaan jo kaksi lasillista maitoa päivässä voi kaksinkertaistaa riskin sairastua eturauhassyöpään.

7. Sydänsairauden riski pienenee

Suomalaiset saavat suurimman osan tyydyttyneestä rasvasta maitotuotteista. Tyydyttynyt, eli kova rasva vaikuttaa haitallisesti veren kolesteroliarvoihin ja lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Jättämällä maitotuotteet pois ruokavaliosta, voit pienentää tyydyttyneen rasvan osuutta ja tätä kautta saavuttaa paremman sydänterveyden.

8. Luusto pysyy kunnossa

Suomi komeilee osteoporoositilastojen kärjessä, vaikka täällä kulutetaan älytön määrä (yli 200 kg!) maitoa jokaista suomalaista kohden. Jos maito kerran vahvistaa luita, eikö tilaston pitäisi olla päinvastainen? Kannattaa muistaa, että maitoteollisuuden lonkerot ylettyvät syvälle yhteiskuntamme toimintaan, jonka vuoksi esimerkiksi kouluissa maidon mainostus terveystuotteena on todella räikeää. Tällaisia “terveys”tutkimuksia ovat usein rahoittamassa nämä suuret maitobisnekset, joita ei ihmisten terveys kiinnosta pätkän vertaa – ainoastaan tilille kilahtelevat eurot. Onneksi loistavia kalsiuminlähteitä löytyy kasvikunnan tuotteista, joilla voi helposti korvata maitotuotteet. Kalsium on kuitenkin vain yksi terveen luuston osatekijöistä, sillä myös D-vitamiinilla, K-vitamiinilla ja liikunnalla on merkittävät roolit.

9. Flunssakierre katkeaa

Maidon sisältämä beeta-kasomorfini-7-peptidi lisää limaneritystä hengitysteissä. Monet astmaatikot saavatkin apua oireisiinsa jättämällä maitotuoteet pois ruokavaliostaan, sillä tällöin limaneritys vähenee. Maidolla on tutkitusti yhteys myös korvatulehduksiin, jolloin turhien antibioottien syömisen sijaan ratkaisu saattaisikin löytyä maidon pois jättämisestä. Maito sisältää myös galaktoosi-nimistä tulehdusta ja oksidatiivista stressiä aiheuttavaa ainetta, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa flunssan esiintymiseen ja kestoon.

10. Maidoton ruokavalio on helppo koostaa

Kaupoista löytyy kasvimaitojen lisäksi maidottomia jogurtteja, rahkoja, kermaviilejä, ruokakermoja, juustoja ja jäätelöitä. Tuotteita löytyy niin kaura-, soija-, kookos- ja riisipohjaisena, joten jokainen löytää varmasti suosikkinsa. Myös kahviloissa ja ravintoloissa on tarjolla kasvimaitoja sekä maidottomia vaihtoehtoja, sillä niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Maidottoman ruokavalion koostaminen on siis helpompaa kuin koskaan aikaisemmin.

Kauneus Matkustus Ruoka

Vuoden 2017 suosikit

berliini vegaani

Heipähei ja hyvää uutta vuotta! Toivottavasti teillä on lähtenyt uusi vuosi käyntiin mukavasti, kenties vegaanihaasteen merkeissä? Jos ei, niin vielä ehtii! Ennen uuden vuoden kujeisiin siirtymistä voitaisiin vielä hieman vilkaista menneeseen ja tarkemmin ottaen vuoden 2017 suosikkeihin. Mistä jäi parhaat muistot? Mitä tuli syötyä? Mitkä oli parhaat ostokset? Alle on listattu kaikki suosikit satunnaisessa järjestyksessä:

Berliini

Sain poikaystävältä valmistujaislahjaksi matkan Berliiniin, joka oli kyllä oikea vegaanin paratiisi! Majoituttiin Almodovar-nimisessä ekohotellissa, joka oli hyvin vegaaniystävällinen. Esimerkiksi aamupalalla oli ihan mielettömät valikoimat vegaanisia ruokia itsetehdyistä leikkeleistä juustoihin ja kroissantteihin. Lihaa hotellissa ei tarjoiltu ollenkaan ja muutenkin ympäristöystävällisyyteen oli selvästi kiinnitetty huomiota. Berliinissä vegaaniruokaa sai joka nurkalta ja muutenkin ilmapiiri oli mahtavan avoin ja rento. Pakko päästä uusiksi, sillä nähtävää (ja syötävää) jäi vielä paljon!

Wet n wild -meikit

Muistan joskus yläasteikäisenä käyttäneeni joitain Wet n Wildin meikkejä, mutta viime vuonna tutuistuin niihin uudelleen Mallorcan reissulla. Etenkin peitevoide ja musta rajaustussi ovat olleet niin kovassa käytössä, että on aika hankkia pian uudet tilalle. Hinta ei päätä huimaa ja vegaanisista tuotteista löytyy selkeät merkinnät, joten nämä ovat kyllä ehdottomia suosikkejani!

Jooga

Kävin koko viime kevään ja syksyn joogassa ja se alkoi kyllä tuntumaan niin omalta lajilta – juuri sopivaa tasapainoa rankalle salitreenille. Suosikkejani ovat etenkin yin ja astanga, mutta ajattelin mennä lähiaikoina kokeilemaan myös ilmajoogaa. Joogasta tulee sellainen kokonaisvaltaisen ihana olo, mitä ei oikein muusta liikunnasta saa, joten ehkä juuri sen takia se onkin niin koukuttavaa.

Mikropossut

Vierailtiin kesällä Korholan kotieläintilalla Savonlinnan lähettyvillä. Ne jotka yhtään mua tuntee, tietää että tällaiset paikat tekee mut niin onnelliseksi. Itkuakin saatan tirauttaa, jos jonkun oikein symppiksen karvapallon kohtaan. Mieleen jäi erityisesti tomerat mikropossut Elmeri ja Elviira, jotka saivat viettää oikein lokoista possunelämää ♥ Harmiteltiin vähän, kun lehmät ja vasikat oli kauempana laitumella, mutta mahtava työntekijä päästi meidät lammasaitauksen kautta lehmienkin luo! Iso suositus tälle paikalle!

Valmistujaiset

Valmistuin syksyllä diplomi-insinööriksi ja halusin luonnollisesti järjestää sukulaisille ja ystäville pienet valmistujaiskemut. Juhlat oli tosi onnistuneet eikä kukaan tuntunut huomaavan, että pöytä notkui pelkkiä vegaaniherkkuja 😉 Tarjolla oli muun muassa kreikkalaista salaattia, perunasalaattia, patonkia, kaksi erilaista voileipäkakkua, neljä makeaa kakkua, juusto- ja hedelmätarjotin, paprikakiekkoja, keksejä ja korvapuusteja.

Bataatti

Söin vuonna 2017 varmasti enemmän bataattia kuin koko elämäni aikana yhteensä. Bataattimuussia, uunibataatteja, bataattikeittoa, bataattiranskalaisia… Bataatti on vaan ihanan herkullinen ja monipuolinen ruoka-aine, joka taipuu niin moneksi. Yllä olevassa kuvassa on yksi kiireisten arki-iltojen pelastaja, uunibataattia tofumössöllä 😀

Kierrättäminen

Löysin viime vuonna lisää käymisen arvoisia kirppiksiä Helsingistä, joten ostin melkein kaikki vaatteet ja asusteet käytettynä. Varsinkin kesällä Dallapénpuistosta tein ihan mahtavia löytöjä. Tänä vuonna voisinkin luvata, että en osta uutena mitään, mitä en oikeasti tarvitse. Yllä olevassa kuvassa koko asu on kirppikseltä ja varmasti alle kahdellakympillä olen nuo kaikki kenkiä myöten kotiuttanut. Lisää kirppislöytöjä löytyy tästä postauksesta.

McVegan

Vielä viimeisenä vuoden 2017 suosikkina on Mc Donald’sin uusi McVegan hamppari, joka on ollut myynnissä vasta viikon verran. Jouduin siis nöyrtymään ja lopettamaan melkein kolmen vuoden Mäkkiboikotin ja maistamaan tätä uutuutta. Maku on aivan 5/5 eikä häviä kyllä yhtään esim. kanaversioille, mitä ennen vegaanisuutta olen syönyt. Veikkaan, että McVegan hamppari jatkaa suosikkina myös pitkälle tähänkin vuoteen!