Monthly Archives:

joulukuu 2017

Joulu

Mitä sain joululahjaksi

joululahja vegaanille

Nyt on vihdoin kotiuduttu joulunvietosta ja kuinka ihanaa onkaan olla taas kotona. Löhöily ja herkkujen mussuttaminen on mukavaa, mutta äkkiä sitä vaan alkaa kaivata säännöllistä ruokarytmiä, kunnon salitreeniä ja omaa rauhaa 😀 Kuvailin teille osan joululahjoista, mitä pukki tänä vuonna toi. Taisin olla aika kilttinä, koska sain aivan ihania juttuja!

Ensimmäisenä paketista paljastui Real Techniquesin meikkisivellinsetti, jossa on viisi erilaista sivellintä ja kaksi meikkisientä. Nämä tuli todellakin tarpeeseen, koska entiset siveltimet alkavat vedellä viimeisiään ja nyt saan meikattua paljon paremmin näiden laadukkaampien sutien ansiosta.  Paketista löytyi siveltimiä niin contouriin kuin silmämeikin tekemiseen. Kaikki Real Techniquesin siveltimet on valmistettu synteettisestä kuidusta, joten ne sopivat siis vegaaneillekin.

Tätä seuraavaa lahjaa en osannut yhtään odottaa, joten poikaystävä onnistui yllätyksessään kyllä ihan täydellisesti. Olin puhunut aikaisemmin miten mukavaa olisi omistaa tabletti, mutta en osannut haaveillakaan omasta iPadista! Tämä toimii kuin unelma ja mätsää kaiken lisäksi vielä mun kultaisen iPhonenkin kanssa. Nyt on helppo lueskella blogeja, selata Facebookia ja katsella sängyssä Netflixiä!

Lahjaksi sain myös puisia keittiövälineitä sekä Food Pharmacy -keittokirjan, joka vaikutti heti ensiselauksella tosi kiinnostavalta. Imen itseeni kaikkea ravitsemukseen liittyvää tietoa kuin pesusieni, joten tämän parissa tulen varmasti viettämään mielenkiintoisia luku- ja kokkaushetkiä. Lähes kaikki kirjan reseptit ovat vegaanisia tai ainakin sellaiseksi muunneltavissa olevia. Miten olisi esimerkiksi Sateenkaarigazpacho tai Luke Skywalkerin korvapuustit?

Myös toinen kirjalahja osui nappiin, sillä sain kauan toivomani KonMarin kakkososan. Hurahdin ensimmäiseen KonMariin ihan täysin, joten tämä uusin osa on mahtava lisä konmarittamisen jatkamiseen! Oon ahkerasti luopunut turhista asioista, kuten kaapissa käyttämättömänä lojuneista vaatteista ja myynyt tai antanut niitä eteenpäin niitä enemmän tarvitseville. Tavaran paljous on omasta mielestäni todella ahdistavaa ja viihdynkin paremmin minimalistisemmassa ympäristössä. Koti on myös helpompi pitää puhtaana, kun nurkissa ei pyöri ylimääräisiä tavararöykkiöitä.

Parilla pehmeälläkin paketilla oli pukki tänä vuonna muistanut. Villasukkien sijaan sain lämpöisiä bambusukkia, joissa oli vielä ekstrana liukuesteet, joten jospa nyt tämä tyttö pysyisi pystyssäkin paremmin! Sain myös tummanpunaiset Adidaksen rakkaustrikoot, joita olin itse aikaisemmin epätoivoisena etsinyt nettikaupoista. Nämä onkin olleet kovassa käytössä jo välipäivistä asti.

Sain myös superkivan DIY-lahjan, pyykkietikkaa nimittäin! Pyykkietikka syntyy väkiviinaetikasta, vedestä ja eteerisestä öljystä ja sitä voi käyttää huuhteluaineen tapaan pyykinpesussa tai vaikka ihan yleispuhdistusaineena. Jään mielenkiinnolla testailemaan tämän ekologisen ja myrkyttömän aineen tehoa!

Lisäksi laitoin joululahjarahoilla tilaukseen BH-cosmeticsilta muutamia meikkituotteita, muun muassa Carli Bybel Eye & Highlighter -paletin! En millään malttaisi odottaa, että tuotteet saapuu jenkkilästä asti. Blogin puolelta löytyy varmasti esittelyä tuosta ihanasta paletista ja muista jutuista mitä tilasin heti kun saan ne käsiini! ♥

Terveys

Mistä vegaani saa rautaa?

Mistä vegaani saa rautaa

Monia, etenkin aloittelevia vegaaneja saattaa mietityttää tiettyjen ravintoaineiden korvaaminen sekaruokavaliosta vegaaniruokavalioon siirryttäessä. Ajattelinkin aloittaa uuden postaussarjan, jossa pureudutaan tarkemmin tiettyjen ravintoaineiden saantiin. Tässä postauksessa keskitytään siihen, mistä vegaani saa rautaa ja miten ruokavalio kannattaa koostaa, jotta päivittäinen raudan tarve tulee täyteen.

Monesti kuulee tällaisia stereotyyppisiä “vegaanit on aneemisia” -vitsejä, mikä on sisänsä huvittavaa, koska kasvikunnantuotteita enemmän rautaa saa lähinnä sisäelimistä (joita harva sekaani edes popsii). Myöskään tutkimusten mukaan anemia ei ole sen yleisempää vegaaneilla kuin sekasyöjilläkään. Aikuisilla naisilla raudan tarve on vuorokaudessa 15 mg ja miehillä puolestaan hieman vähemmän, 9 mg verran.

Mistä vegaani saa rautaa?

Superhyviä raudan lähteitä löytyy kasvikunnasta paljon monipuolisemmin verrattuna eläinperäisiin, kuten alla olevasta kuvasta voi huomata. Erinomaisia lähteitä ovat esimerkiksi vehnäleseet, kurpitsansiemenet, soijatuotteet, pähkinät, linssit, pavut, kikherneet sekä kuivatut hedelmät. Raudan määrä on ilmoitettu aina sataa grammaa kohti kyseistä tuotetta.

Mistä vegaani saa rautaa

Listasin vertailun vuoksi vielä yleisimmistä eläinkunnan tuotteista löytyviä rautapitoisuuksia. Itselleni ainakin tuli yllätyksenä, ettei maitotuotteet sisällä lainkaan rautaa. Myöskään liha, kana tai kala eivät ole kovinkaan kummoisia raudanlähteitä verrattuna vaikkapa soijaan tai palkokasveihin. Huoli vegaanien raudan saannista on siis melko lailla liioiteltua, kenties lihateollisuuden propagandaa 😄

Mitä eroa on hemiraudalla ja ei-hemiraudalla?

Rautaa esiintyy kahdessa muodossa, hemirautana ja ei-hemirautana. Kasvikunnan tuotteet sisältävät ei-hemirautaa, mikä imeytyy eläinkunnan tuotteiden hemirautaa heikommin. Imeytymistä voi kuitenkin tehostaa syömällä rautapitoisten ruoka-aineiden kanssa C-vitamiinia ja välttämällä runsaasti kalsiumia sisältäviä tuotteita samanaikaisesti nautittuna. Myös kahvin ja teen tanniinit ja polyfenolit voivat heikentää raudan imeytymistä, joten kuppi kuumaa kannattaa juoda aikaisintaan puoli tuntia aterian jälkeen.

Eläinperäinen hemirauta saattaa joidenkin tutkimusten mukaan lisätä sydänsairauksien ja diabeteksen riskiä. Myös viitteitä hemiraudan yhteydestä syöpään ja muistisairauksiin on saatu selville tutkimuksissa, joten terveyden kannalta parempi vaihtoehto onkin saada rauta kasviperäisistä lähteistä.

Esimerkkejä päivän rauta-annoksista

Miten vegaaniruokavalio tulisi koostaa, jotta rautaa saa tarpeeksi päivän aikana? Tässäkin tapauksessa monipuolinen, paljon hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja sisältävä ruokavalio on avainasemassa. Tässä vielä pari esimerkkiä, millaisista lähteistä päivän rauta-annoksen voisi saada.

Esimerkki 1:

1 dl kaurahiutaleita + 2 rkl vehnäleseitä (3,1 mg)
Keskikokoinen appelsiini (0,4 mg)

150 g tofua (8,1 mg)
2 rkl kurpisansiemeniä (2,2 mg)

20 g cashewpähkinöitä (1,2 mg)
Avokado (0,6 mg)

= yhteensä 15,6 mg

Esimerkki 2:

150 g mustaherukoita (1,8 mg)
2 palaa ruisleipää (1,6 mg)

100 g parsakaalia (0,7 mg)
100 g Nyhtökauraa (6 mg)

Keskikokoinen banaani (1,2 mg)

2 rkl hampunsiemeniä (2,6 mg)
50 g saksanpähkinöitä (1,8 mg)

= yhteensä 15,7 mg

Näissä esimerkeissä ei tietenkään ole listattuna koko päivän syömisiä, joten rautaa kertyy todellisuudessa vielä enemmän myös lopuista syödyistä ruuista. Raudan saanti vegaanina ei siis ole vaikeaa, kunhan pitää mielessä muutamat hyvät raudan lähteet ja pyrkii syömään niitä päivittäin. Tästä ja tästä mitä syön päivässä -postauksesta voit käydä kurkkaamassa, paljonko itse saan rautaa yleensä päivän aikana.

Jos vegaaniravitsemus kiinnostaa, kannattaa lukaista myös nämä:

Mistä vegaani saa proteiinia?
Mistä vegaani saa kalsiumia?

Raudan määrät: Fineli

Joulu

Enää yksi yö

Jouluaatto se vaan tulee joka vuosi entistä nopeammin. Ei millään uskoisi, että se on jo huomenna! Täällä on juuri tofukinkku paistumassa leivinuunissa, piparit on koristeltu ja viimeisetkin lahjat paketoitu. Seuraavaksi on vielä vuorossa koiraneitien perinteinen joulukylpy sekä suklaakakun leipominen. Sitten voi itsekin jo ottaa rennosti ja vaan nauttia joulun tunnelmasta.




Blogi hiljenee nyt muutamaksi päiväksi joulun viettoon. Oikein ihanaa ja rauhallista joulua kaikille ♥

Joulu

Ensimmäinen jouluillallinen

vegaanin joulu

Vietetään poikaystävän kanssa jouluaatto eri kaupungeissa, joten haluttiin tänään syödä yhdessä jouluillallinen näin etukäteen. Ei olla kumpikaan erityisesti perinteisen jouluruuan ystäviä, joten porkkanalaatikkoa tai rosollia ei meidän pöydästä löytynyt. Sen sijaan illallinen koostui porkkala-tuorejuusto-ruisleivistä, kermaperunoista, bataattilaatikosta, vihersalaatista ja “aura”juustosta. Tofukinkku on tarkoitus valmistaa vasta aatonaattona, joten huijattiin vähän ja ostettiin kaupasta valmiita Hälsans Kökin soijapyöryköitä. Noita pyöryköitä tulee muutenkin ostettua välillä ja ne on kyllä ihan älyttömän hyviä! Illallisen kruunasi vielä superhyvä vegaaninen luomuvalkkari.


Tein tänä jouluna ensimmäistä kertaa porkkalaa (porkkanalohta) ja oh my god, ei todellakaan ensipuraisulla uskoisi porkkanaksi! Tulee jopa vähän hämmentynyt olo, että voiko tätä oikeesti syödä vai onko tää oikeeta kalaa. Ulkonäkö ja maku on kyllä just niin kuin kylmäsavulohella! Täytyy muistaa pakata tätä perheenkin ihmeteltäväksi.



Jälkkäriksi tehtiin glögikookospannacottaa Chocohilin reseptillä, mutta käytettiin punaisen glögin sijaan vaaleaa glögiä. Maistui ihanan kermaiselta ja ihan joululta!
 

Nyt vatsa piukeana sohvalle viltin alle ja joululeffa pyörimään ♥ Jee, enää kaksi yötä! Miten teidän jouluvalmistelut sujuu?

DIY Joulu Kauneus

DIY lahjoja: vartalokuorinta ja kylpypommit

diy kylpypommi ja kuorinta

Näin joulun alla tulee puuhasteltua paljon itsetehtyjen lahjojen parissa, joten ajattelin jakaa myös tänne blogin puolelle pari vinkkiä, jotka ehtii hyvin vielä toteuttaa ennen jouluaattoa. Nämä hemmotteluun tarkoitetut lahjat valmistuvat nopeasti ja niiden ainesosat löytyvät melkeimpä jokaisen keittiöstä. Itsetehdyillä vegaanisilla kylpypommeilla ja vartalokuorinnalla voi ilostuttaa kosmetiikan ystävää tai sitten helliä ihan vain itseään! Sokerisella kuorinta-aineella saa koko vartalon ihanan pehmoiseksi ja samalla hyvin kosteutetuksi. Kylpypommit puolestaan toimivat erinomaisesti myös jalkakylpyyn, joten lahjan saajalla ei tarvitse välttämättä olla isoa kylpyammetta.

DIY sokerikuorinta vartalolle

Tarvikkeet:

5 dl sokeria
1,5 dl kookosöljyä
Vegaanisia elintarvikevärejä
Muutama tippa eteeristä öljyä (esim. laventeli, appelsiini, ruusu..)
Kannellinen lasipurkki

1. Mittaa sokeri kulhoon ja lisää joukkoon sulatettu kookosöljy ja eteerinen öljy.
2. Jos haluat värjätä kuorinta-aineen yksisarvisen väreissä, jaa sokeriseos esimerkiksi neljään samankokoiseen osaan. Lisää joukkoon haluamaasi väriä tippa kerrallaan, kunnes saat sävystä mieluisaa.
3. Kasaa eri väriset sokeriseokset (keitettyyn tai astianpesukoneessa pestyyn) lasipurkkiin kerroksittain.
4. Liitä mukaan vielä etiketti ja ohjeet kuorinnan käyttöön.


DIY kylpypommit

Tarvikkeet:

3 dl ruokasoodaa
1 dl sitruunahappoa
2 pussia vihreää teetä
1 tl vettä
3 rkl kookosöljyä
1 tl piparminttuaromia
Vihreää elintarvikeväriä
Silikonimuotti
Pakkaamiseen sellofaania, joulupalloja tai lasipurkki

1. Sekoita ruokasooda ja sitruunahappo kulhossa. Lisää joukkoon teepussien sisältö.
2. Lisää sulatettu kookosöljy, piparminttuaromi ja vihreä väri. Sekoita hyvin.
3. Kun massa on irtonaista, mutta pysyy puristettaessa kasassa, on sen koostumus sopivaa.
4. Painele massa tasaiseksi silikonimuotteihin ja anna kuivua vähintään kolme tuntia.
5. Valmiit kylpypommit ovat kauttaaltaan kovia ja irtoavat muotista kokonaisina.
6. Pakkaa kylpypommit sellofaaniin, läpinäkyvien joulupallojen sisään tai lasipurkkiin. Liitä mukaan etiketti ja käyttöohjeet.

Ohje löytyi alunperin Käsintehty joulu -lehdestä, mutta tein siihen pieniä omia muutoksia.

Ihanaa joulunodotusta ♥

Joulu

Vegaanin jouluherkut

vegaaniset suklaat

Jouluaatto lähestyy supernopeasti, joten jouluherkkujen hankkiminen on tällä viikolla monien ostoslistalla. Vegaanienkaan ei tarvitse jäädä mistään paitsi, sillä suklaita, karkkeja, leivonnaisia ja muita herkkuja löytyy tavallistenkin markettien hyllyiltä vaikka millä mitalla. Jos haluaa ostaa jotain vielä spesiaalimpaa, kannattaa suunnata esimerkiksi Ruohonjuureen, Vegekauppaan tai Punnitse ja Säästä -liikkeeseen.

Wiener Nougatia on tullut pisteltyä poskeen jo kauan ennen kuin edes tiesin mikä on vegaani! Monet suklaat ovatkin sellaisia “vahingossa vegaanisia” tuotteita. Klassisen After Eightin ystäville voin suositella vegaanisena versiona Royal Mintsejä, joita löytyy mm. Karkkitorilta ja Tokmannilta. iChocin vegaanisuklaita puolestaan löytyy niin valkosuklaana kuin pähkinäversionakin ihan Prismasta tai Citymarketista. Ruohonjuuresta kannattaa poimia mukaan Nirwanan vegaanista suklaata, sillä se maistuu ihan Geishalta! Raakasuklaan ystäville taas toimii Leaderin jouluiset kausimaut.

Karkeista, marmeladeista ja lakuista omia joulusuosikkejani ovat Vihreät kuulat, Pandan lakupalat ja erilaiset fudget. Toffeenmakuisia fudgeja löytyy erikoiskaupoista, kun taas muita ylläolevassa kuvassa näkyviä karkkeja saa ihan tavallisista ruokakaupoista. Tuli myös testattua, että Vihreät kuulat sopivat tosi hyvin joulutorttuihin perinteisen luumuhillon tilalle!

Vegaaninen leivonta on tehty helpoksi, sillä suuri osa valmiista torttu- ja piparitaikinoista on valmistettu ilman eläinperäisiä ainesosia. Myös esimerkiksi Myllyn Parhaalta löytyy paistovalmiita torttuja, jolloin herkuttelemaan pääsee vielä nopeammin. Semper tekee valmiita vegaanisia pipareita, joten valinnanvaraa löytyy myös gluteenittomalle vegaanille. Kaikki Annas piparit sopivat vegaanien popsittavaksi ja niitä löytyykin useassa eri maussa, kuten manteli, polka tai appelsiini. Pipareiden koristeluun löytyy myös paljon valmiita vegaanisia sokerikuorrutteita ja koristeita, jos itsellä ei riitä aika tomusokerikuorrutteiden väsäämiseen. Joululeivontaan käytettävistä kirsikoista esimerkiksi Sallisen vihreät sekä Pirkan punaiset ovat vegaanisia.

Lisää jouluun sopivia vegaaniherkkuja voi käydä kurkkaamassa Vegaanituotteet.netistä, jossa on listattuna vielä enemmän vaihtoehtoja. Jokainen siis varmasti löytää mieluiset jouluherkkunsa jatkuvasti kasvavasta valikoimasta!

Kuvat: Fazer, Myllyn Paras, Panda, Halva, Pirkka, Annas, Semper, Ruohonjuuri, Sallinen, Dr. Oetker, Kotimaista, Marabou

Ruoka Terveys

Mitä syön päivässä?

mitä syön päivässä vegaani

Vegaaniruokavalion noudattaminen vastoin kaikkia ennakkoluuloja on ainakin omasta mielestäni hyvinkin helppoa. Kasvipohjainen ruokavalio ei ole mitään rakettitiedettä, vaan vegaaninakin voi edelleen syödä ihan perusjuttuja ilman mitään monimutkaisia viritelmiä ja saada kaikki tarvittavat ravintoaineet. Ruokavalioni on nykyään paljon monipuolisempi kuin semivegetaristiaikoina ja olen esimerkiksi oppinut rakastamaan ennen vihaamiani kasviksia (sipulit, bataatti, artisokka, munakoiso..). Itselleni kaikista tärkeintä on ruokailun säännöllisyys, sillä verensokerin heittelyt ja nälkää huutava vatsa saavat pään kipeäksi ja mielen kiukkuiseksi 😀

Tehdään viikolla usein isompi satsi ruokaa, jotta sitä riittää useammalle päivälle. Viikonloppuisin taas syödään välillä ulkona tai kutsutaan Wolt apuun nälän yllättäessä. Pyrin syömään terveellisesti, mutta tottakai myös herkut kuuluvat silloin tällöin nautittuna ruokavaliooni. Keräsin yhteen tavallisena arkipäivänä syömiäni aterioita havainnollistamaan oman vegaaniruokavalioni muodostumista. Mennäänpä siis katsomaan, mitä eräänä torstaipäivänä lautaseltani löytyi!

Aamupala

Kaksi kaurasiemenleipää tomaatilla, paprikalla ja Keijulla. Mandariini ja kuppi kofeiinitonta kahvia kauramaidolla. Otan aamuisin myös B12-vitamiinia, joka onkin ainut mitä vegaaniruokavaliosta ei saa (pois lukien vitaminoidut kasvimaidot ja -jogurtit). Samassa vegaanisessa Beko Strong -valmisteessa on myös B6-vitamiinia ja foolihappoa B12-vitamiinin imeytymistä parantamaan. Lisäksi syön päivittäin kasviperäistä D3-vitamiinia, jota suositellaan ihan kaikille pimeässä pohjolassa asuville ruokavaliosta riippumatta.

Lounas

Edellispäivän currya, jossa kikherneitä, perunaa ja parsakaalia. Lisäksi jasmiiniriisiä ja muutama kirsikkatomaatti.

Välipala

Plantin vaniljasoijajugurtti, kourallinen saksanpähkinöitä ja manteleita sekä yksi parapähkinä (päivän seleenit). Lisäksi 1 rkl pellavansiemenrouhetta jogurttiin sekoitettuna.

Päivällinen

Kolme isoa tacoa, joissa soijarouhetta, salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, itsetehtyä guacamolea ja salsaa.

Palautusjuoma

Salitreenin jälkeen Vivo Life Perform Raw plant protein + BCAA -palautusjuoma veteen sekoitettuna. Sisältää mm. herne- ja hamppuproteiinia, spirulinaa, chlorellaa ja kurkumaa.

Iltapala

Kulhollinen kaurapuuroa pakastemansikoilla ja manteleilla. Lisäksi kuppi kaakaota soijamaitoon tehtynä.

Lopuksi voidaan tutkia vielä tarkemmin päivän aikana syömieni ruoka-aineiden makro- ja mikrojakaumia. Älypuhelimelle on saatavilla ihan älyttömän kätevä Cronometer-sovellus, johon syötetään päivän aikana kertyneet ateriat ja sovellus laskee kaiken ravitsemuksen kannalta olennaisen aina kertyneistä aminohapoista mineraaleihin ja vitamiineihin. Sovellus maksaa vitosen verran, mutta on ainakin itselleni ollut koko rahan arvoinen. En välitä kaloreiden laskemisesta, mutta seuraan innokkaasti päivän eri ravintotekijöiden täyttymistä.

Tästä alla olevasta kuvasta näkyy, että syömistäni aterioista kertyi 107,5 g proteiinia, 208,9 g hiilareita ja 99 g rasvaa. Esimerkiksi kalsiumin, raudan, magnesiumin, seleenin ja sinkin tarpeet tulivat helposti täytettyä. Lisäksi muun muassa A ja C-vitamiinia sekä foolihappoa kertyi reilusti yli suositusten.

Tässä toisessa kuvassa puolestaan näkyvät proteiinien, hiilihydraattien sekä rasvojen osuus. Vegaaniruokavaliolla ei ole lainkaan vaikeaa täyttää välttämättömien aminohappojen tarvetta. Lisäksi proteiininsaanti onnistuu ilman haitallista kovaa rasvaa ja hormooneja, mitä eläinperäinen ruoka sisältää. Entäs sitten kuitu! Siitä jos jostain on sekasyöjillä puutetta. Liian vähäinen kuidun saanti voi johtaa jopa suolistosyöpään, joten sen lisääminen ruokavalioon on todellakin tärkeää. Suomalaiset saavat keskimäärin n. 21 g kuitua vuorokaudessa, kun suositus olisi vähintään 25-35 grammaa. Vegaaniruokavaliolla ei puolestaan ongelmaa tässäkään, sillä päivän aikana kertyi helposti tuo saamani 53,5 g!

Suomalaiset saavat ravinnostaan myös liikaa kovaa rasvaa ja liian vähän pehmeää rasvaa. Kovan rasvan osuuden tulisi olla alle kolmasosa päivän aikana kertyvästä rasvan määrästä. Omalla kohdallani luku on 14,1 g eli vain n. 14 %. Pehmeän rasvan osuus on siis n. 86 %, eli reilusti yli saantisuositusten. Ja tarvitseekohan edes mainita kolesterolin saantia, sillä se on näillä eväillä puhdas nolla. Myös omega kolmosten saanti onnistuu helposti, kun muistaa syödä päivittäin pellavansiemenrouhetta ja pähkinöitä. Kalaöljyt sun muut teollisuuden jätteet voi siis todellakin unohtaa!

Joulu Leivonta

Jouluinen rocky road

vegaaninen rocky road

Jos pitäisi valita joulun paras herkku, niin se olisi ehdottomasti suklaa! Vielä kun suklaata tuunaa pipareilla, pähkinöillä ja muilla mausteilla, saa siitä valmistettua ihan joululta maistuvaa rocky roadia. Itsetehdyt herkut sopivat hyvin myös joululahjaksi, joten tässäpä yksi lahjaidea lisää. Lahjaksi menevät rocky roadit voi leikata patukan muotoisiksi ja kääräistä ympärille esimerkiksi paperia ja juuttinarua.

Tässä reseptissä yhdistin tummaasuklaata ja valkosuklaata, jolloin lopputulos on aika maitosuklaamainen ja makea. Kokonaisuuden viimeistelevänä ainesosana toimii piparkakkumauste, jolla saa suklaaseen jouluisia kanelin, neilikan ja inkiväärin makuja.

Jouluinen rocky road (vegaaninen)

1 levy tummaasuklaata (esim. Panda)
1 levy iChoc valkosuklaata
Vegaanisia pipareita (Esim. Annas, n. 6 kpl)
Pieni kourallinen rusinoita
Pieni kourallinen pähkinöitä
1 tl piparkakkumaustetta

1. Pilko suklaat kulhoon (jätä valkosuklaata pari riviä sivuun koristelua varten) ja sulata mikrossa välillä sekoitellen.
2. Murusta piparit pienemmiksi paloiksi ja lisää sulaan suklaaseen. Lisää joukkoon myös rusinat, pähkinät ja piparkakkumauste ja sekoita.
3. Kaada suklaaseos lautaselle leivinpaperin päälle tasaiseksi kerrokseksi.
4. Ripottele pinnalle koristeeksi rusinoita, pähkinöitä, piparimurua ja sulatettua valkosuklaata.
5. Annna jähmettyä jääkaapissa hyvin ennen paloiksi leikkaamista.

vegaaninen rocky road

Joulu Kahvilat ja ravintolat

Joulumieltä Porvoosta

porvoo jouluna

Kävimme tänään päiväreissulla Porvoossa hakemassa joulumieltä tunnelmallisesta vanhasta kaupungista. Kadut ja pikkuputiikit olivat täyttyneet jouluvaloista ja upeista joulukoristeista sekä melkoisesta ihmisvilinästä. Vanhan kaupungin kiertelyn jälkeen suuntasimme Taidetehtaan perinteisille joulumarkkinoille, joilla viimeistään sai kiinni joulutunnelmasta erilaisia koristeita ja herkkuja hypistellessä.

Tämä joulumarkkinaviikonloppu ei ollut ihan paras ravintolaruokaa ajatellen, sillä joka paikka oli tupaten täynnä ihmisiä. Päädyttiin hetken jonottelun jälkeen Rossoon syömään, koska sieltä sai ainakin varmasti vegaanista syötävää. Tilasin pitsan, jossa oli mm. artisokkaa (♥), aurinkokuivattuatomaattia ja vegaanijuustoa.


Vanhassa kaupungissa oli suloinen suklaakauppa Petri’s Chocolate Room, josta löytyi hyvä valikoima myös käsintehtyjä vegaanisuklaita. Suklaita oli myynnissä sekä yksittäin vitriinissä että kauniissa lahjarasioissa. Suklaakaupan yhteydessä oli myös kahvila, joten otettiin glögiä ja sen kanssa maisteluun pala mansikkavalkosuklaata, mikä oli kyllä ihan taivaallista.


Toivottavasti sielläkin sujuu viikonloppu mukavissa merkeissä, on tämä joulunaika vaan ihanaa! ♥

Joulu

Mitä joululahjaksi vegaanille?

joululahja vegaanille

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Uusimman, vuoden 2019 joululahjavinkkipostauksen löydät täältä.

Tähän aikaan moni pähkäilee taas jokavuotisten joululahjaostosten parissa. Varsinkin, jos lähipiiristä löytyy vegaani, voi lahjan hankkiminen tuntua haastavalta. Me vegaanit kun emme käytä eläimillä testattua tai eläinperäisiä ainesosia sisältävää kosmetiikkaa, villavaatteita tai nahkaa emmekä tietenkään esimerkiksi maitoa sisältävää suklaata. Myös kynttilöiden kanssa saa olla tarkkana, sillä ne voivat sisältää eläinperäistä steariinia tai mehiläisvahaa. Vegaaneille sopivatkin esimerkiksi parafiinista tai soijavahasta valmistetut kynttilät. Innokas neuloja voi puolestaan loihtia sukat pukinkonttiin vaikkapa bambusta tai akryylista.

Jotta vegaani säästyisi vaivaannuttavilta villasukka- ja maitosuklaapaketeilta, laitan tähän postaukseen jakoon omat vinkkini vegaanisiin joululahjoihin. Tietysti myös vegaanit saavat näistä vinkkejä eläinystävällisten joululahjojen ostoon.

 

Tyttöystävälle, äidille, siskolle…


1. Maria Nila hiustenhoito -lahjasetti 2. Urban Decay Naked Illuminated highlighter
3. Ecotools Color Correct -sivellinsetti 4. Real Techniques Drape + Color -sivellinsetti
5. Patyka Divine Neroli -suihkugeeli 6. Inecto Argan oil -hiusöljy
7. NYX Lid Lingerie -luomiväripaletti 8. NYX Sweet Cheeks -poskipunapaletti.


1. Vegaanin aamupalakirja 2. Matt & Nat Kintla bag 3. Joulukirja 4. iDeal of Sweden Banana coconut -puhelimenkuoret 5. iDeal of Sweden Monstera jungle -puhelimenkuoret 6. Eat Cake! -kakkukirja
7. Votch the Tan & Gold -rannekello 8. Adidas by Stella McCartney Yoga Bag -treenilaukku.

 

Poikaystävälle, isälle, veljelle..


1. Konjac Sponge Gentleman’s sponge puhdistussieni 2. Warpaint luonnollinen hampaidenvalkaisujauhe
3. Neal’s Yard Remedies Men’s everyday collection -lahjapakkaus 4. Matt & Nat Unify Dwell viikonloppukassi
5. Urtekram Hair & Body Wash 6. Matt & Nat korttikotelo 7. Votch the All Black rannekello.

Jos ei millään keksi sopivaa joululahjaa, niin hyvä vaihtoehto on myös lahjakortti esimerkiksi Ruohonjuureen, Ekoloon tai Vegekauppaan. Jos puolestaan haluaa antaa tänä vuonna aineettoman lahjan, niin Eläinsuojelukeskus Tuulispää, Animalia ja Oikeutta Eläimille ottavat ilolla vastaan lahjoituksia. Joululahja eläinten hyväksi lämmittää varmasti lahjansaajan sydäntä ♥