Vinkit

Top 8 vegaanidokumentit

Usein esimerkiksi lihansyöntiin liittyy tietämättömyys eläinten todellisesta kohtelusta, ympäristövaikutuksista sekä terveyteen liittyvistä asioista. Ihmisten mielikuvat saattavat olla hyvinkin ruusuisia mainoksissa kirmaavien vasikoiden ja hymyilevien possujen vuoksi – proteiinin tyrkytyksestä ja maitopropagandasta puhumattakaan. Hyvä keino oman tietoisuuden lisäämiseen ovat dokumentit, jotka tarjoavat paljon sellaisia näkökulmia, joita ei välttämättä muuten olisi tullut ajatelleeksi. Listasin tiedonjanoisille kahdeksan dokumenttia ja elokuvaa, jotka varmasti herättelevät kyseinalaistamaan omia valintojaan.

1. Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy keskittyy eläintuotannon ympäristövaikutuksiin käsitellen esimerkiksi vedenkulutusta, kasvihuonepäästöjä ja jätettä. Ruuantuotanto on yksi suurimmista ilmaston lämpenemiseen vaikuttavista tekijöistä ja dokumentti havainnollistaa mieleenpainuvasti erilaisten ruokavalioiden osuutta päästöihin ja luonnonvaroihin. Dokkarin nähtyään on vaikeaa perustella itselleen, miksi eläintuotteita enää tarvitsisi. (Netflix)

2. What the Health

Terveysnäkökulmaan keskittyvä What the health on toinen dokkari Cowspiracyn tekijöiltä. Dokumenttia on arvosteltu räikeäksi, mutta mielestäni siinä on erittäin hyviä pointteja eläinperäisen ravinnon epäterveellisyyteen liittyen, jos hieman suodattaa jenkkityylistä kerrantotapaa. Uskon, että What the healthin jälkeen ei kovinkaan monen tee mieli jatkaa ylenpalttista lihan, maidon ja munien kulutusta. Itse ainakin olin enemmän kuin tyytyväinen, etten noilla tuottella enää rasita elimistöäni.  (Netflix, Youtube)

3. Okja

Koskettava Okja kertoo lihaksi kasvatettavista supersioista. Okja ei tosin ole dokumentti, vaan kantaa ottava elokuva, jossa on kuitenkin kuvattu tehotuotantoon liittyviä epäkohtia hyvin todellisesti. Okjaa katsoessa ei voinut mitenkään säästyä kyyneliltä. (Netflix)

4. Forks Over Knifes

Tämä dokumentti käsittelee vegaanisuutta erityisesti terveyden näkökulmasta. Dokumentissa nähdään lääkäreiden ja tutkijoiden ajatuksia vegaaniruokavaliosta esimerkiksi ylipainon, diabeteksen, syövän sekä sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa ja ehkäisyssä. (Netflix)

5. Food Choices

Food choices dokumentissa haastatellaan muun muassa lääkäreitä, ravitsemusasiantuntijoita sekä urheilijoita käymällä läpi erilaisia terveyteen liittyviä myyttejä. Dokumentti kattaa ravitsemusta laajasti proteiinin tarpeesta kalsiumiin ja kalaöljyyn ja pyrkii selvittämään ihmiselle luonnollisimman ja parhaimman tavan syödä. Lopussa näytetään myös pätkiä maatiloilta ja teurastamoista, eivätkä ne ole helppoa katsottavaa. (Netflix, Youtube)

6. Speciesim: The Movie

Speciesim oli ensimmäinen vegaaniaiheinen dokkari, jonka näin ja se vahvisti todella paljon päätöstä ryhtyä vegaaniksi. Dokumentti kuvaa eläinten asemaa ja tehomaataloutta yhteiskunnassamme, jossa eläimiä pidetään usein alempiarvoisina ihmisiin verrattuna.

7. Live and Let Live

Tämä dokumentti esittelee eri ihmisten taustoja ja syitä vegaaniseen elämäntapaan. Koskettavaa on esimerkiksi tarina entisestä eläinten tehotuottajasta eläinsuojelukeskuksen perustajaksi. Dokumentti käsittelee niin eläintenoikeuksia, ympäristöä kuin terveyttäkin. (Netflix)

8. The Ghosts in Our Machine

Tässä silmiäavaavassa dokumentissa kerrotaan eläintuotannon julmuudesta ja eläinten kohtelusta koneina osana ihmisten johtamaa systeemiä. Tämä oli myös ensimmäisiä katsomiani vegaanidokkareita, enkä varmaan koskaan saa mielestäni sitä kuvaa, kun elävät kukkotiput lipuvat liukuhihnalla kohti silppuria.

Saatat pitää myös näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa
  Helmi
  07/10/2019 at 09:28

  Kiitos vinkeistä! Pakko kyllä katsoa muutamat 🙂

  • Vastaa
   Minna
   16/10/2019 at 20:42

   Olepa hyvä! Toivottavasti löytyy viihdyttäviä dokkareita syysiltoihin 😊

Jätä kommentti